Αρχική Σελίδα / Πρόσωπα / Συνεντεύξεις / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΙΟΣ: Δηλώσεις για Δήμο Νέστου, ΒΦΛ και αποκεντρωμένη Διοίκηση Μ-Θ!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΙΟΣ: Δηλώσεις για Δήμο Νέστου, ΒΦΛ και αποκεντρωμένη Διοίκηση Μ-Θ!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΙΟΣ: Δηλώσεις για Δήμο Νέστου, ΒΦΛ και αποκεντρωμένη Διοίκηση Μ-Θ!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ αναφορικά με τη μη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Νέστου

«Μία μέρα μετά τις πλημμύρες της 28ης Ιουνίου 2018, κατόπιν εξουσιοδότησης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας,  κηρύξαμε τον Δήμο Νέστου (μαζί με περιοχές των Δήμων Παγγαίου και Τοπείρου) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, η οποία, με την παράταση που δόθηκε, έληξε στις 28 Μαρτίου 2019.

Όλο αυτό το διάστημα των 9 μηνών, ο Δήμος Νέστου είχε τη δυνατότητα να ξεκινήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών. Παρόλα αυτά, ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι χρειαζόταν μία ακόμα παράταση έξι μηνών.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι την απόφαση για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τη λαμβάνει η κυβέρνηση μέσω του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Ο Περιφερειάρχης γνωμοδοτεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η άρνησή μου να γνωμοδοτήσω υπέρ της παράτασης οφείλεται στο ότι θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου δεν είναι αρμόζον να εφαρμόζονται ειδικές διαδικασίες για έργα (απευθείας αναθέσεις).

Εν προκειμένω, η άρνησή μου να γνωμοδοτήσω θετικά δεν αφορούσε μόνο το Δήμο Νέστου αλλά και τον Δήμο Παγγαίου, ο οποίος επίσης κατέθεσε σχετικό αίτημα.

Κατανοώ τις ανάγκες των Δήμων να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο ρόλος της Περιφέρειας είναι επίσης να θέτει ένα ευρύτερο πλαίσιο ορθής λειτουργίας αναφορικά με τα απαιτούμενα έργα.

Οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις άλλωστε δεν κινδυνεύουν να χαθούν και είμαστε βέβαιοι ότι ο Δήμος Νέστου θα μπορέσει να τις αξιοποιήσει πλήρως ακολουθώντας όμως τις κανονικές διαδικασίες, χωρίς δηλαδή απευθείας αναθέσεις».

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ σχετικά με την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης περί ανάκλησης αρμοδιοτήτων Αντιπεριφερειάρχη

«Η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης είναι εσφαλμένη, αόριστη και καταχρηστική γιατί η παρ. 2 του αρθ. 160 του Ν.3852/2010 διακρίνει δύο ειδών αρμοδιότητες των Αντιπεριφερειαρχών, αυτές που τους χορηγεί απευθείας ο νόμος και αυτές που ανήκουν στον Περιφερειάρχη και μεταβιβάζονται στους Αντιπεριφερειάρχες από αυτόν.

Το ίδιο πνεύμα του νόμου επαναλαμβάνεται ρητά στο νέο αρθ. 160 Ν.3852/2010, που αναθεωρήθηκε από τον Ν.4555/2018, και που θα ισχύσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπου αναφέρεται ότι: «τον Περιφερειάρχη επικουρούν οι Αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι ορίζονται και ανακαλούνται με απόφασή του…».

Εάν για τη δικαίωσή μας προσφεύγαμε στα Διοικητικά Δικαστήρια, θα εφαρμοζόταν πλήρως το πνεύμα του νόμου και θα ακυρωνόταν πλήρως η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Δεν προσφεύγουμε όμως γιατί η υπόθεση δε θα εκδικαστεί καν, καθώς σε πέντε μήνες θα ισχύσει το νέο αρθ. 160.

Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι πολιτικά κατευθυνόμενη, καθώς ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ορίζεται από την κυβέρνηση. Μέσα από ένα κείμενο 9 σελίδων (ΑΔΑ: ΨΜΨΞΟΡ1Υ-3ΕΜ), το οποίο ακροβατεί νομικά, καταλήγει σε ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, υπογράφεται από μη νομικό, την προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικού-Οικονομικού νομού Ροδόπης, και στόχο έχει τη δημιουργία εντυπώσεων εις βάρος μου.

Για τη διερεύνηση της καταχρηστικότητας και της αοριστίας αυτής της απόφασης του Συντονιστή, θα κατατεθεί αναφορά στην αρμόδια Αρχή».

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ για τη συνέχιση της λειτουργίας της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας

«Ένας από τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της Διοίκησής μας είναι η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, η οποία σε συνδυασμό με έργα και παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα, στην ενέργεια και στον τουρισμό, μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Δεδομένου ότι η  Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας εδώ και χρόνια – και εν μέσω κρίσης – προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και επιπλέον συνεργάζεται και με άλλες επιχειρήσεις της περιοχής, ως Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δηλώνουμε ότι συντασσόμαστε με τη συνέχιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης Βιομηχανίας και ότι στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση».