Αρχική Σελίδα / Για τον Άνδρα / ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ: Συμβουλές για αρχαρίους!
ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ: Συμβουλές για αρχαρίους!

ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ: Συμβουλές για αρχαρίους!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (1 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 4.00 από 5)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Το ψάρεμα είναι ένα άκρως διασκεδαστικό, παρεΐστικο και φυσιολατρικό χόμπι για όλους. Δεν χρειάζονται ούτε ειδικές περγαμηνές, ούτε ιδιαίτερες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για να έχετε μια «καλή ψαριά». Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε τις απαραίτητες βάσεις που θα σας αποτρέψουν από το να τα θαλασσώσετε.

Η επιλογή του καλαμιού

Ξεκινώντας να κάνετε ένα σπορ, καλό θα ήταν να μην κάνετε καμία τρελή επένδυση στον εξοπλισμό, μέχρι να σιγουρευτείτε πως σας αρέσει και έχετε μέλλον. Η πιο ασφαλής επιλογή για να ξεκινήσετε είναι ένα Εγγλέζικο καλάμι (μήκους 4-5 μέτρων), στο οποίο υπάρχει μηχανισμός για να μαζεύετε την πετονιά πολύ πιο γρήγορα και φελλός για να βλέπετε πότε τα ψάρια τσιμπάνε το δόλωμά σας. Στην αγορά θα βρείτε ερασιτεχνικά καλάμια από 30€.

Ο συγκεκριμένος τύπος καλαμιού σας επιτρέπει να ρίξετε μέχρι και 20 μέτρα μέσα στη θάλασσα αλλά οι μακρινές βολές δεν εξυπηρετούν ιδιαίτερα. Κατά τη χρήση του φελλού θα πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να τον παρακολουθούμε από κοντά (να είναι δηλαδή ορατός) έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε τα τσιμπήματα.

Το δόλωμα

Όσον αφορά τα δολώματα, η ποικιλία είναι μεγάλη. Τα περισσότερα από αυτά είναι εισαγωγής σε τυποποιημένα κουτάκια. Πιθανότατα στο κατάστημα που θα προμηθευτείτε το καλάμι, θα έχουν να σας προτείνουν κάποιο από αυτά. Αυτό για ξεκίνημα καθώς το δόλωμα είναι πολύ σημαντικό για το αποτέλεσμα της ψαριάς και φτάνει μέχρι και τα 15€ για ένα σκουλήκι «φαραώ» που βγάζει πλήθος δολωμάτων αν το κόψετε.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΨΑΡΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Στην αλιεία όπως και στη ζωή, ο σεβασμός είναι η αρχή και το τέλος. Αν ρωτήσετε ευγενικά και χωρίς να τους ενοχλείτε, σε αυτό που κάνουν, οι άλλοι ψαράδες θα είναι σίγουρα πρόθυμοι να σας βοηθήσουν όταν ξεκινάτε το ψάρεμα. Ακολουθούν όμως ορισμένοι κανόνες που πρέπει να θυμάστε:

1- Μην κάθεστε δίπλα σε έναν άλλο ψαρά. Κρατήστε μια απόσταση δέκα περίπου μέτρα.

2- Μη ρίχνετε με το καλάμι σας κάτω από τη μύτη ενός άλλου ψαρά. Πέραν από τους κινδύνους να μπερδευτείτε και να χτυπήσει κάποιος, είναι επίσης έλλειψη σεβασμού.

4- Αν είστε σε λιμάνι, προσέξτε τα σκάφη. Προτιμήστε τις ελεύθερες περιοχές για να ρίξετε.

5- Η ακτογραμμή είναι για όλους και πρέπει να τη σεβόμαστε. Προσέξτε να μην αφήσετε τίποτα (αγκίστρια, πετονιές, σκουπίδια κ.λπ.) κατά τη διάρκεια του ψαρέματος και μετά από αυτό.

6- Οι ώρες που συνήθως ψαρεύουμε είναι είτε πρωί είτε βράδυ, δηλαδή οι ώρες που τα ψάρια ξυπνάνε και τρώνε.

7- Το μέρος που θα ψαρέψουμε πρέπει να είναι ασφαλές και οπωσδήποτε να έχουμε παρέα.

Αποτέλεσμα εικόνας για 1f543a6ae96860a6ee136a0712827534--lazy-summer-days-lazy-days

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 33 πατώντας εδώ