Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ψύξη: Πρόληψη και Αντιμετώπιση
Ψύξη: Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Ψύξη: Πρόληψη και Αντιμετώπιση

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (16 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 3.13 από 5)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Θεοφίλου ΞανθήΤης Ξανθής Θεοφίλου, Φυσικοθεραπεύτριας

Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, από τη ζέστη στο κρύο, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για να προκληθεί ψύξη, στον αυχένα, στην πλάτη, αλλά ακόμη και στο πρόσωπο (πάρεση προσωπικού νεύρου). Διαβάστε, λοιπόν, τι να κάνετε σε περίπτωση που πάθετε ψύξη, αλλά και με ποιον τρόπο μπορείτε να την αποφύγετε.
Αυτό που ονομάζουμε ψύξη, δεν είναι τίποτε άλλο από παρατεταμένους μυϊκούς σπασμούς που συμβαίνουν μετά από πολύωρη έκθεση στο ψύχος, αλλά και την απότομη εναλλαγή θερµοκρασίας, από ζεστό στο κρύο. Ο αυχένας, η πλάτη, τα πλευρά και η μέση, ο κορμός γενικότερα, είναι συνήθως οι περιοχές του ανθρώπινου σώματος που προσβάλλονται από ψύξη και πολύ λιγότερο τα άκρα.
Το στραβολαίμιασμα που συνήθως είναι αποτέλεσμα ψύξης, οφείλεται σε σπασμό των μυών που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων. Προκαλεί αρκετό πόνο, ακινητοποιεί το λαιμό του πάσχοντα προς τη μία πλευρά και καθιστά αδύνατη τη στροφή του κεφαλιού προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η ψύξη στην πλάτη εντοπίζεται μεταξύ των ωμοπλατών ή κάτω από αυτές. Ο πόνος είναι βαθύς εσωτερικός και εντείνεται με τη βαθιά αναπνοή, αντανακλά μπροστά στο θώρακα ή στο πλάι, στην περιοχή των πλευρών. Κάποιοι πόνοι στη συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να προέρχονται όμως από διαφορετικές αιτίες, οπότε, αν επιμένουν για μεγάλο διάστημα θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον γιατρό.
Τα ζεστά επιθέματα, τα παυσίπονα, τα μυοχαλαρωτικά χάπια και αλοιφές, τα ζεστά μπάνια, η μάλαξη με ή χωρίς αιθέρια έλαια, βοηθούν στη λύση του μυϊκού σπασμού, επαναφέρουν την κινητικότητα στους μύες και ελαττώνουν τον πόνο.
Οι φυσικοθεραπείες ενδείκνυνται και πολλές φορές επιβάλλονται για σοβαρότερες περιπτώσεις. Μην καταφεύγετε σε εντριβές με οινόπνευμα, καθώς η εξάτμισή του οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας τοπικά στο δέρμα, συνέπεια κάθε άλλο παρά επιθυμητή. Σε περίπτωση κατά την οποία το πρόβλημα είναι εξαιρετικά έντονο, ο ορθοπεδικός μπορεί να σας ζητήσει να φορέσετε αυχενικό κολάρο, έως ότου υποχωρήσει ο πόνος.