Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Νέστος / 100+1 χρόνια από τον «μαύρο» Μάη του Πόντου!
100+1 χρόνια από τον «μαύρο» Μάη του Πόντου!

100+1 χρόνια από τον «μαύρο» Μάη του Πόντου!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Του Συλλόγου Ποντίων Νέστου

Χρειάστηκαν λίγα χρόνια ώστε να πραγματοποιήσουν οι Νεότουρκοι αυτό που οι Οθωμανοί δεν είχαν κάνει επί αιώνες: να «καθαρίσουν» με τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολής. Μπορεί αριθμητικά να το κατάφεραν, απέτυχαν ωστόσο και θα αποτυγχάνουν πάντα να σβήσουν τη Μνήμη, που κάθε 19η Μαΐου – έτσι και φέτος, 101 χρόνια μετά την τραγωδία – παραμένει πιο ζωντανή.

Είναι υποχρέωση μας τη μέρα τούτη να θυμόμαστε, να θρηνούμε, να μη λησμονήσουμε ποτέ τους τις χιλιάδες προγόνους μας που σφαγιάστηκαν. Ωστόσο ως μεγαλύτερη υποχρέωση έχουμε όλοι εμείς, για χάρη αυτών που χάθηκαν, να διατηρούμε τη φλόγα του Πόντου άσβεστη και να πιστέψουμε ότι είναι προσωπική ευθύνη του καθενός μας να τη μεταλαμπαδεύσουμε από γενιά σε γενιά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόγονοί μας διατήρησαν τον πολιτισμό τους μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Σε συνθήκες καθόλα εχθρικές δεν σκέφτηκαν ούτε μια στιγμή να απαρνηθούν τις αξίες τους.  Εκατοντάδες οι μαρτυρίες για τα εγκλήματα κατά του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξοντωτικές. Άλλωστε είναι αυταπόδεικτο πλέον ότι πρόκειται για Γενοκτονία, για συστηματική εξολόθρευση κάθε ορθόδοξου στοιχείου, για μια προσπάθεια «εθνικής ομογενοποίησης» της Τουρκίας.

Οι ανθρώπινες «ρίζες» ξεριζώθηκαν. Άλλες τις λύγισαν, άλλες παρότι μαράθηκαν ξαναρίζωσαν και άνθισαν στην Ελλάδα μας. Άπλωσαν τα κλαδιά τους και έφτιαξαν το γεφύρι ανάμεσα στις δυο πατρίδες και μετέφεραν εδώ τους χορούς, τα τραγούδια, τα ήθη και έθιμα μας, όλον τον πλούσιο Πολιτισμό του Πόντου.

Η Γενοκτονία δε μας σκότωσε. Αντίθετα μας κρατά ζωντανούς για να ψάξουμε εμείς την ηθική δικαίωση για τις 353.000 και πλέον ψυχές Ελλήνων Ποντίων που χάθηκαν. Σαν μια γροθιά, ας παλέψουμε για την Διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας.

Αιωνία τους η Μνήμη.

«Το μεγαλείο της ψυχής του καθρεπτίζονταν στο βλέμμα του…»

Άφωνοι και συντετριμμένοι πληροφορηθήκαμε την ξαφνική απώλεια του αγαπητού μας Πολυχρόνη (Πόλιου) Παπαγιαννίδη, ενός γνήσιου εκφραστή της ποντιακής μουσικής παράδοσης.

Ενός άξιου ανθρώπου που αποτέλεσε πρότυπο για πολλούς νέους μουσικούς, του οποίο το ταλέντο και ο ακέραιος χαρακτήρας ενέπνεαν σεβασμό.

Σπουδαίος ερμηνευτής, δεξιοτέχνης πνευστών και εξαίρετος στιχουργός, διέσωσε την πλούσια μουσική παρακαταθήκη των προγόνων μας.

Πάντα πρόθυμος να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, έπαιξε και τραγούδησε σε ποντιακές θεατρικές παραστάσεις και συνόδευσε αποστολές χορευτικών τμημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εϊ κιτί «Θείο» Πόλιο… Σε ευχαριστούμε για όσα απλόχερα μας προσέφερες.

Τα τραγούδια και η σπάνια χροιά της φωνής σου θα μας συντροφεύουν αιώνια.

Καλό Παράδεισο.