Αρχική Σελίδα / Για τον Άνδρα / Αθλητικά / 18 – 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Το 1ο BREVET ΦΙΛΙΠΠΩΝ είναι γεγονός!
18 – 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Το 1ο BREVET ΦΙΛΙΠΠΩΝ είναι γεγονός!

18 – 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Το 1ο BREVET ΦΙΛΙΠΠΩΝ είναι γεγονός!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Το μεγαλόπνοο project του «Πάρκου Φιλίππων» της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» γνωρίσαμε σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας, αναδεικνύοντας την προσπάθεια μίας ενιαίας και εμπεριστατωμένης ανάδειξης της ευρύτερης Τενάγειας και Παρατενάγειας περιοχής. Με πρωταγωνιστή τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, τα στελέχη της επιστημονικής ομάδας σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καβάλας «Κύκλοτρον» παρουσιάζουν φέτος ένα ακόμη project που σκοπό έχει να συστήσει «ποδηλατικά» αυτή τη φορά την προαναφερόμενη περιοχή σε ντόπιους και επισκέπτες.

Τι είναι το BREVET ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Πρόκειται για έναν ετήσιο θεσμό που ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού. Αφορά στην διάσχιση 210 χλμ., μέσα από είκοσι (20) τοπικούς οικισμούς και επτά (7) διαφορετικούς δήμους (Δήμος Καβάλας, Δήμος Δράμας, Δήμος Δοξάτου, Δήμος Προσοτσάνης, Δήμος Παγγαίου, Δήμος Αμφίπολης, Δήμος Νέας Ζίχνης). Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης. Μάλιστα η γαλλική επιρροή δεν έμεινε μόνο στη θεωρία καθώς η φετινή πρώτη διοργάνωση έχει λάβει επίσημη άδεια «Brevets de Randonneurs Mondiaux» (BRM) και έχει ενταχθεί στο επίσημο διεθνές ημερολογιακό πρόγραμμα ACP2 από τον Ιανουάριο του 2018.

Ο στόχος

Η ποδηλατική διοργάνωση έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορική Μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.), γι’ αυτό επιλέχθηκε να γίνει εντός του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα κοντά στην ημερομηνία της τελικής μάχης, στις 20 Οκτωβρίου. Η Μάχη των Φιλίππων, ως παγκοσμίου φήμης γεγονός, οριοθετεί την μετάβαση από την Δημοκρατία στην Ολιγαρχία και έχει επηρεάσει την ιστορία όλου του δυτικού κόσμου, από τότε μέχρι σήμερα.

Ουσιαστικότερος όμως σκοπός των διοργανωτών είναι η προσέλκυση επισκεπτών αθλητικής και πολιτισμικής βάσης από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Με αρχικό ενδιαφέρον λοιπόν το ποδήλατο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν για λίγες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή γνωρίζοντας την ιστορία, τον πολιτισμό, τις μοναδικές γεύσεις και τα τοπικά μας προϊόντα.

Η διαδρομή

Η διαδρομή, ακολουθεί τις ρίζες των ορεινών όγκων που υπάρχουν περιμετρικά του Πάρκου Φιλίππων, με εκκίνηση τον Αρχαιολογικό Χώρο. Στη συνέχεια, οι ποδηλάτες θα κινηθούν προς το χωριό του Καλαμώνα και αφού περάσουν από το Καλαμπάκι, τη Φτελιά και το Μικροχώρι, θα μπουν στη πόλη της Δράμας. Από εκείνο το σημείο, θα ακολουθήσουν την εθνική οδό Δράμας – Νευροκοπίου μέχρι να βρουν την αριστερή στροφή προς τα Κοκκινόγεια, όπου θα είναι και ο πρώτος σταθμός ελέγχου.

Στη συνέχεια ξεκινά μια πολύ όμορφη, ανηφορική όμως διαδρομή, στους πρόποδες του Μενοικίου Όρους περνώντας κατά σειρά από τους οικισμούς της Χαριτωμένης, της Καλής Βρύσης, της Καλλιθέας, της Περιχώρας, του Αγιοχωρίου, της Αλιστράτης, μέχρι να συναντήσουν το Σταθμό Λευκοθέας και να κινηθούν με κατεύθυνση προς Σέρρες για λίγα χιλιόμετρα. Αφήνοντας την εθνική οδό, στρίβουν αριστερά προς την Αμφίπολη, όπου μετά από κυρίως κατηφορικά χιλιόμετρα, θα βρουν το τρίτο σταθμό ελέγχου, στον Λέων της Αμφιπόλεως. Από εκείνο το σημείο, θα ακολουθήσουν το δρόμο που θα τους ξαναβάλει στην Αμφίπολη για να κινηθούν πάλι προς τη Μεσσολακιά.

Έπειτα ακολουθούν το δρόμο με κατεύθυνση την Πρώτη Σερρών, όπου μετά από λίγα χιλιόμετρα, θα συναντήσουν τη διασταύρωση που οδηγεί στη Καβάλα. Εκεί στρίβουν αριστερά, προς Ελευθερούπολη, όπου τους περιμένει ο τρίτος σταθμός ελέγχου. Αφήνοντας την Ελευθερούπολη, κινούνται προς τη Καβάλα μέχρι τη διασταύρωση του Σταυρού όπου στρίβουν αριστερά προς τις Κρηνίδες. Εκεί στη πλατεία Πελεκανίδη, τους περιμένει ο τελευταίος σταθμός ελέγχου και ο τερματισμός 210 επίπονων αλλά απολαυστικών χιλιομέτρων.

Τι περιλαμβάνει το τριήμερο

Μπορεί η κορύφωση της δράσης να είναι ο ποδηλατικός γύρος στις 20 του μηνός, αλλά οι διοργανωτές φρόντισαν να δώσουν το κίνητρο στους συμμετέχοντες να έλθουν λίγο νωρίτερα διοργανώνοντας παράλληλες δράσεις τις δύο προηγούμενες ημέρες. Πιο αναλυτικά την Πέμπτη 18 Οκτώβρη όσοι το επιθυμούν μπορούν να γνωρίσουν περπατώντας την πόλη της Καβάλας μέσα από τη δραστηριότητα «Καβάλα Step by Step», την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου να πεζοπορήσουν στο φαράγγι του Αγγίτη και να καταλήξουν σε επίσκεψη στο Σπήλαιο της Αλιστράτης και το Σάββατο 20 Οκτωβρίου να γνωρίσουν επίσης περπατώντας τον Αρχιολογικό χώρο των Φιλίππων και το Βαπτιστήριο της Λυδίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη διοργάνωση μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6945047925 ή να επισκεφθείτε το www.brevetphilippi.com.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 34 πατώντας εδώ