Αρχική Σελίδα / Για το Σπίτι / ΚΗΠΟΣ: Δενδρώδεις καλλιέργειες Ξηρών Καρπών!
ΚΗΠΟΣ: Δενδρώδεις καλλιέργειες Ξηρών Καρπών!

ΚΗΠΟΣ: Δενδρώδεις καλλιέργειες Ξηρών Καρπών!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (1 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 5,00 από 5)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Την τελευταία πενταετία ολοένα και αυξάνεται η ζήτηση και φύτευση καρποφόρων δέντρων για ξηρούς καρπούς. Η αμυγδαλιά, η καρυδιά και η φουντουκιά έχουν την τιμητική τους. Η επιλογή των συγκεκριμένων καλλιεργειών γίνεται με κριτήρια όπως, το χαμηλό κόστος εγκατάστασης, η άμεση διάθεση της παραγωγής, οι υψηλές τιμές κατά την πώληση των προϊόντων.

Αποτέλεσμα εικόνας για AMYGDALIAΗ Αμυγδαλιά (Prunus amygdalus ή A. communis), ανήκει στην οικογένεια των Rosaceae, όπως και η μηλιά, ροδακινιά, βερυκοκιά κλπ. Στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στους νομούς Σερρών και Καβάλας, παράγεται το 26-35% των ελληνικών αμύγδαλων.

Είναι φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να φτάσει και τα 8μ. ύψος, αντέχει τους παγετούς του χειμώνα, όχι όμως και της άνοιξης, και απαιτεί ζεστά με χαμηλή υγρασία καλοκαίρια. Οι κυριότερες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην περιοχή είναι η Texas, η Ferragnes και η Ρέτσου. Το κόστος εγκατάστασης ενός αμυγδαλεώνα είναι χαμηλό. Η τιμή του καρπού μπορεί να είναι από 3,50 ως και 7 ευρώ το κιλό, και η στρεμματική απόδοση 150-450 κιλά ψίχα/στρέμμα και ακαθάριστα έσοδα ετησίως γύρω στα 500-1000 ευρώ το στρέμμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚαρυδιάΗ Καρυδιά (Juglans regia), της οικογένειας Juglandaceae, είναι φυλλοβόλο δέντρο με μεγάλες απαιτήσεις σε εδαφική υγρασία, ηλιοφάνεια και κατάλληλες θερμοκρασίες. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι η Chandler και η Franquette (κυρίως ως επικονιαστής της πρώτης) οι οποίες παράγουν καρπούς πολύ μεγάλου μεγέθους.

Το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας είναι υψηλό, σε σχέση τουλάχιστον με άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Η τιμή του καρπού κυμαίνεται μεταξύ 2,30-3,50€ το κιλό στα άσπαστα καρύδια, και 8-12 € το κιλό στην ψίχα. Η στρεμματική απόδοση μπορεί να κυμαίνεται από 200-400 κιλά στο στρέμμα, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 700 κιλά, ανάλογα την ποικιλία, τις καλλιεργητικές φροντίδες από τον παραγωγό, την περιοχή, την ηλικία των δέντρων κλπ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦουντουκιάΗ Φουντουκιά (Corylus avellana και C.maxima) ανήκει στην οικογένεια Betulaceae. Αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερές περιοχές, με κλίμα ψυχρό και υγρό, χωρίς όμως ακραίες θερμοκρασίες. Το δέντρο μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες μέχρι -25οC, κάτω των -7οC όμως το χειμώνα καταστρέφονται τα άνθη της και η καρποφορία είναι μειωμένη.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι κυρίως τούρκικες, η Έξτρα Γιαγλί, η Σιβρί Γιαγλί, Τομπούλ Γιαγλί, Πολλάζ καθώς και οι ελληνικές ποικιλίες Μαύρη Αγίου Όρους, Λευκή Αγίου Όρους και η ιταλική Tonda Gentile Delle Langhe.

Οι αποδόσεις της φουντουκιάς εξαρτώνται κυρίως από την ποικιλία. Κατά μέσο όρο η απόδοση ενός δέντρου φουντουκιάς ανέρχεται σε 3-4 κιλά. Η μέση στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας ανέρχεται σε γενικές γραμμές γύρω στα 200 κιλά. Υπάρχουν όμως φυτείες φουντουκιών που μπορούν να φθάσουν σε αποδόσεις και τα 375 κιλά ανά στρέμμα. Η τιμή μέση τιμή παραγωγού κυμαίνεται γύρω στο 1,80 ευρώ το κιλό.

ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: Ξεκινούν οι φυτεύσεις των ανοιξιάτικων λαχανικών, από αρχές – μέσα Μαρτίου σε θερμοκήπια, από αρχές Απριλίου υπαίθρια. Καιρός να ετοιμάζουμε τα μπαξεδάκια!!! Επίσης, αρχίζουμε να στολίζουμε τα μπαλκόνια και τους κήπους με τα υπέροχα χρώματα των ανοιξιάτικων λουλουδιών!!!

ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ !!!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος πατώντας εδώ