Αρχική Σελίδα / Για τον Άνδρα / Auto - Moto / ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Πτώση πωλήσεων λόγω… κινήτρων!
ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Πτώση πωλήσεων λόγω… κινήτρων!

ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Πτώση πωλήσεων λόγω… κινήτρων!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Μούσκεμα φαίνεται πως τα έχουν κάνει τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων που έχουν να κάνουν με την αγορά του αυτοκινήτου, καθώς οι πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με ελαφρύνσεις που πρόκειται να έρθουν για την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων προκάλεσαν μεγάλες προσδοκίες στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να αναβάλουν τις αγορές τους.

Η αρνητική επίδραση…

…αποτυπώθηκε ήδη στα στοιχεία του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτου, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς ήταν από τις αρχές του χρόνου πάνω από 10%, τον Οκτώβριο επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε σε περίπου 6,5%. Οι επισκέψεις των πελατών στις εκθέσεις αυτοκινήτων είναι μειωμένες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν για κίνητρα αγοράς και χρήσης.

Η πραγματικότητα

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και με την ελπίδα πως η ορθή πληροφόρηση θα επαναφέρει την αγορά στα προηγούμενα επίπεδα, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει:

α) κίνητρα στην αγορά και στη χρήση αναμένεται να προσφερθούν μόνο στα αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών, άρα μόνο στα ηλεκτρικά, επαναφορτιζόμενα,

β) δεν αξιολογούνται μέτρα απόσυρσης και δεν σχεδιάζονται κίνητρα αγοράς για τις υπόλοιπες κατηγορίες αυτοκινήτων (βενζίνης ή πετρελαίου) και

γ) η πολιτεία ενδέχεται να αφαιρέσει ορισμένες προσαυξήσεις στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, προκειμένου να εισαχθούν νεότερα οχήματα, όμως παράλληλα θα θέσει αυστηρούς κανόνες για την προστασία του καταναλωτή και την πάταξη της λαθρεμπορίας (για παράδειγμα διασταυρώσεις ΦΠΑ).

Ψύλλοι στ’ άχυρα

Αν αναλογιστεί κανείς πως το 2018 πωλήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 87 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και 228 επαναφορτιζόμενα σε σύνολο 103.185 νέων οχημάτων, καταλαβαίνει εύκολα πως τα κίνητρα, όποια κι αν είναι αυτά τελικά, θα αφορούν τους πολύ πολύ λίγους!