Αρχική Σελίδα / Τεχνολογία / AIR-INK: Όταν ο μολυσμένος αέρας… γίνεται μελάνι!
AIR-INK: Όταν ο μολυσμένος αέρας… γίνεται μελάνι!

AIR-INK: Όταν ο μολυσμένος αέρας… γίνεται μελάνι!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Ήταν το 2013 όταν και έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι του Πανεπιστημίου του MIT το ερώτημα «Πώς μπορεί να μετατραπεί κάτι πολύ άσχημο, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, σε κάτι όμορφο και χρήσιμο;». Και κάπως έτσι, γεννήθηκε το «Air-Ink», με εμπνευστή τον Ινδό Anirudh Sharma. Το πρώτο μελάνι φτιαγμένο από σωματίδια ρύπανσης που βγαίνουν είτε από εξατμίσεις οχημάτων, είτε ακόμη από καμινάδες, εργοστάσια, γεννήτριες κ.α..

Η διαδικασία

Αρχικά, τοποθετείται σε μια εξάτμιση η πρωτότυπη και πατενταρισμένη συσκευή που ονομάζεται Kaalink, όπου συλλέγονται οι εξερχόμενοι ρύποι. Αρκούν 45 λεπτά συλλογής ρύπων, ώστε στο τέλος της διαδικασίας να γεμίσει ένα κλασικό στυλό του εμπορίου. Στη συνέχεια, η αιθάλη που συλλέχθηκε, υποβάλλεται σε διάφορες διαδικασίες ώστε να αφαιρεθούν οποιαδήποτε βαρέα μέταλλα ή καρκινογόνες ουσίες. Τέλος, το υλικό που απομένει, που ουσιαστικά είναι και το μαύρο μελάνι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την κλασική μορφή του στυλό ή του μαρκαδόρου αλλά και σε εκτυπωτές.

Το μέλλον του Air-Ink

Μπορεί η διαδικασία του συγκεκριμένου μελανιού να ολοκληρώθηκε το 2016, ωστόσο κυκλοφόρησε στην αγορά ένα χρόνο αργότερα, το 2017. Μέχρι και σήμερα, βρίσκεται στη διαδικασία της… «γνωριμίας» με το κοινό και σε ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση, μπορεί το μελάνι να κυκλοφορήσει και με χρώματα πέραν του κλασικού μαύρου, αλλά και για άλλες χρήσεις, όπως για υφάσματα, τοίχους κ.α..

Πόσο κοστίζει;

Τα προϊόντα κυκλοφορούν αποκλειστικά από την εταιρία «Graviky Labs» που ανήκει και στον εφευρέτη του «Air – Ink», Anirudh Sharma, με ενδεικτικές τιμές τα 25 δολάρια για έναν μαρκαδόρο και τα 200 δολάρια για εκτυπωτικό μελάνι. Αξίζει να σημειωθεί, πως όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις αφιερώνονται αποκλειστικά για την εξέλιξη της μεγάλης αυτής ιδέας, που ονομάζεται Air – Ink!