Αρχική Σελίδα / Για τον Άνδρα / Auto - Moto / ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά τους!
ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά τους!

ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά τους!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενοι στο εξωτερικό, οι οδηγοί να έχουν στην κατοχή τους δύο είδη ελαστικών. Ένα για τους καλοκαιρινούς μήνες και ένα για τους χειμερινούς. Ωστόσο μια τέτοια επιλογή στη χώρα μας φαντάζει λίγο περιττή, αφού τις περισσότερες ημέρες του χρόνου έχουμε καλές καιρικές συνθήκες και τα χειμερινά ελαστικά φαντάζουν πολυτέλεια, καθότι είναι και ακριβά. Οι αλυσίδες αυτοκινήτων πάντως, είναι ένα από τα βασικά αξεσουάρ που κάθε οδηγός οφείλει να έχει στην κατοχή του γιατί πάνω από όλα προσφέρουν ασφάλεια σε περιπτώσεις χιονιού ή παγετού στο οδόστρωμα, με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων και ολίσθησης.

Τα διάφορα είδη

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη αλυσίδων:

Απλές

Πιο συνηθισμένες και οικονομικές. Άλλες σφίγγουν και τεντώνουν αυτόματα, ενώ άλλες χρειάζονται συχνό έλεγχο και τέντωμα ανά διαστήματα. Το μειονέκτημά τους είναι σίγουρα ο θόρυβος που προκαλούν αλλά και η χρονοβόρα τοποθέτησή τους.

Τύπου κουβέρτας

Ιδανικές για οδήγηση σε μαλακό απάτητο χιόνι και τοποθετούνται ευκολότερα ακόμα κι από τις απλές. Είναι ελαστικές και αγκαλιάζουν εύκολα τον τροχό του οχήματος. Μειονέκτημα το γεγονός πως σκίζονται εύκολα αν χρησιμοποιηθούν σε ομαλές συνθήκες οδοστρώματος.

Τύπου αράχνης

Σίγουρα πιο ακριβές από τις παραπάνω, αλλά ταυτόχρονα και πιο αποτελεσματικές και ανθεκτικές στον χρόνο. Χρειάζεται όμως μια προεργασία πριν τοποθετηθούν, ακρίβεια στις οδηγίες τοποθέτησης, καθώς κουμπώνουν επάνω στη ζάντα σε ειδικό πιάτο ή μπουλόνι που πρέπει να τοποθετηθεί εξ αρχής.

Η μόδα του αντιολισθητικού σπρέι

Εδώ και μερικά χρόνια κυκλοφορεί στο εμπόριο το αντιολισθητικό σπρέι, που υπό συνθήκες, θα μπορούσε να είναι και η τέλεια λύση, ειδικά σε έκτακτες περιπτώσεις. Απλώς ψεκάζετε τον τροχό του οχήματός σας με το σπρέι αλλά μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα που θα διανύσετε, θα κολλήσει στο ελαστικό ή θα εξαφανιστεί.

Τι να προσέξετε

  • Οι αλυσίδες να ταιριάζουν ακριβώς στο ελαστικό.
  • Μην περιμένετε να χιονίσει για να τις βάλετε πρώτη φορά. Δοκιμάστε μια – δυο φορές τον τρόπο, ώστε όταν έρθει η στιγμή να το κάνετε αμέσως χωρίς κόπο.
  • Μην σκέφτεστε το κόστος. Είναι μια «επένδυση» που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και σίγουρα σώους.
  • Μην τις φοράτε μόνιμα στα ελαστικά σας, καθώς η φθορά τους από το καθαρό οδόστρωμα θα είναι δεδομένη.
  • Φοριούνται στους κινητήριους τροχούς.
  • Δεν σημαίνει πως επειδή φοράτε αλυσίδες θα τρέχετε στον πάγο ή το χιόνι. Οδηγείτε με ασφάλεια ακόμα και με αλυσίδες.