Αρχική Σελίδα / Περιβάλλον / ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ: Δείτε τα με… «άλλο μάτι»!
ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ: Δείτε τα με… «άλλο μάτι»!

ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ: Δείτε τα με… «άλλο μάτι»!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Ο εναρμονισμός της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμάτων αλλά και των οικοδομικών αποβλήτων (των γνωστών σε όλους μας μπάζων) επιβάλλει την επαναχρησιμοποίησή τους μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Και πράγματι είτε πρόκειται για ιδιωτικό, είτε για δημόσιο έργο ο κάθε εργολάβος είναι υπόχρεος να κάνει την αποκομιδή των υλικών και να τα μεταφέρει στις εξουσιοδοτημένες από το κράτος εταιρείες ανακύκλωσης παραλαμβάνοντας και την αντίστοιχη βεβαίωση παράδοσης.

Ειδικά για το κομμάτι των μπάζων, στην περιοχή μας υπάρχει πρότυπη μονάδα ανακύκλωσης στο Κοκκινόχωμα, στην οποία όμως τα τελευταία χρόνια και παρά το αυστηρό της νομοθεσίας, είναι ελάχιστα τα υλικά που έχουν παραδοθεί. Το γεγονός αυτό βέβαια εξηγεί και το ανεξέλεγκτο σκουπιδαριό και τα βουναλάκια των μπάζων που ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί καθημερινά.

Ανακαίνιση – Ανακύκλωση – Οικονομικό όφελος

Πέρα όμως από την ρομαντική πλευρά της πράσινης συνείδησης που κρύβει ο καθένας από εμάς μέσα του, θα πρέπει ίσως να αναλογιστούμε και το οικονομικό όφελος που μπορούμε να έχουμε από την αξιοποίηση των προαναφερόμενων υλικών μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές, για να «κερδίσετε» χρήματα, από αυτά που μοιάζουν με σκουπίδια που θέλετε να ξεφορτωθείτε όπως όπως!

Κάντε τη διαλογή μόνοι σας!

Διαχωρίστε τα υλικά που προκύπτουν ως απόβλητα από την ανακαίνιση και παραδώστε τα σε μονάδες ανακύκλωσης οι οποίες θα σας πληρώσουν γι’ αυτά. Εναποθέστε στον κάδο που πιθανότατα θα νοικιάσετε όλα τα οικοδομικά μπάζα και μαζέψτε σε ξεχωριστό σημείο τα πάσης φύσεως μέταλλα. Τα καλώδια από τις ηλεκτρολογικές εργασίες, οι μπαταρίες και οι παλιές μεταλλικές σωληνώσεις από το μπάνιο, τα παλαιά κάγκελα του μπαλκονιού, τα παλαιά πλαίσια των κουφωμάτων αλουμινίου, οι μεταλλικοί μεντεσέδες, τα πόμολα και ο μεταλλικός  νεροχύτης της κουζίνας, η παλιά σας εξώπορτα αλλά και όλες οι παλαιές ηλεκτρικές συσκευές που αντικαθίστάνται… όλα αυτά σημαίνουν έσοδο για εσάς αρκεί να το εκμεταλλευτείτε!

Συμπέρασμα

Όσοι περιμένουν από την ανακύκλωση να τους βγει τζάμπα η ανακαίνιση θα τους πληροφορήσουμε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί! Από την άλλη, κάθε έσοδο που προκύπτει μέσα από αυτό που θεωρούμε σκουπίδι, μάλλον για τους περισσότερους είναι καλοδεχούμενο! Και αν συνυπολογίσουμε και την προστασία του περιβάλλοντος μάλλον θα πρέπει να δούμε τα «σκουπίδια» της ανακαίνισης με… «άλλο μάτι»!