Αρχική Σελίδα / Υγεία / ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ: Ο αναστρέψιμος παράγοντας του κινδύνου για την Άνοια!
ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ: Ο αναστρέψιμος παράγοντας του κινδύνου για την Άνοια!

ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ: Ο αναστρέψιμος παράγοντας του κινδύνου για την Άνοια!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Κάθε τρία δευτερόλεπτα καταγράφεται

ένα νέο περιστατικό άνοιας παγκοσμίως

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Αλτσχάιμερ και στο πλαίσιο αυτό η 21η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την καταπολέμηση του στίγματος.

Αναφερόμαστε στη νόσο που οδηγεί στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία, ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 65 χρόνια θα νοσήσει κάποια στιγμή από άνοια. Στη χώρα µας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήµερα από άνοια και ο αριθµός αναµένεται να αυξηθεί δραµατικά στο µέλλον. Η νόσος που αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ.

Βαρηκοΐα & Άνοια

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν μειωμένη ακοή στα 45 τους χρόνια μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που έδειξε ότι άνοια και βαρηκοΐα συσχετίζονται. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 16.000 άνδρες και γυναίκες. Η διάγνωση της βαρηκοΐας σε ηλικία 45 έως 65 ετών διπλασίαζε τις πιθανότητες να διαγνωστεί άνοια μέσα στην επόμενη 12ετία.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr Charles Tzu-Chi Lee, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, θα ήταν καλό να κάναμε έναν προληπτικό έλεγχο για βαρηκοΐα στη μέση ηλικία, διότι η απώλεια της ακοής ακόμη και σε μικρό βαθμό επηρεάζει τον θεμελιώδη τρόπο επικοινωνίας και σύνδεσής μας με τους άλλους ανθρώπους. Αυτός είναι και ο λόγος που επηρεάζει βαθιά την γενική υγεία, ευνοεί την κοινωνική απομόνωση και απειλεί τη γνωστική λειτουργία μας».

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να επηρεάσουμε είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

«Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της βαρηκοΐας θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις αρνητικές νοητικές επιδράσεις», υποστηρίζει ο Dr Lee. «Ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποια θα ήταν η κατάλληλη ηλικία για να γίνει προληπτικός έλεγχος της ακοής».

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 40 πατώντας εδώ