Αρχική Σελίδα / Υγεία / Διατροφή / ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Ένα διατροφικό ταξίδι στο παρελθόν!
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Ένα διατροφικό ταξίδι στο παρελθόν!

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Ένα διατροφικό ταξίδι στο παρελθόν!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Στις μέρες μας τα βιολογικά τρόφιμα αποτελούν ένα θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δύο γενιές πίσω όλα τα προϊόντα που καταναλώναμε ήταν βιολογικά, θέλαμε δεν θέλαμε. Η παραγωγή τους δηλαδή βασιζόταν σε φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης ασθενειών και ζιζανίων.

Τα βιολογικά τρόφιμα των ημερών μας δεν διαταράσσουν την ισορροπία και τη γονιμότητα του εδάφους, μιας και η παραγωγή τους έγκειται στη μη χρήση φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων, αντιβιοτικών ή ορμονών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στα βιολογικά προϊόντα απαγορεύεται η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ενώ επιτρέπεται η χρήση περιορισμένου αριθμού φυσικών μικροβιοκτόνων, εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων και λιπασμάτων.

Τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα αντιβιοτικών (στα ζωικής προέλευσης προϊόντα), νιτρικών και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (στα φυτικής προέλευσης). Επιπλέον τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν περισσότερα μέταλλα και βιταμίνες ενώ διαθέτουν ένα πιο ισορροπημένο προφίλ βιταμινών.

Οι αυξημένες τιμές των βιολογικών προϊόντων οφείλονται στον τρόπο παραγωγής τους.

Οι μικρές καλλιέργειες και ο μικρός πληθυσμός των εκτρεφόμενων ζώων, η μικρή απόδοση της σοδειάς και η εκτεταμένη εργασία που απαιτείται ανεβάζουν το κόστος της παραγωγής. Όταν η βιολογική καλλιέργεια πάψει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, αλλά σαν ο μόνος τρόπος παραγωγής για όλα τα τρόφιμα τότε τα βιολογικά τρόφιμα δεν θα είναι πια πιο ακριβά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη εστιάζει στην προώθηση της βιολογικής γεωργίας.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε όλο το τεύχος 23 πατώντας εδώ