Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / COSMOCLASSICAL: Όλο το πρόγραμμα!
COSMOCLASSICAL: Όλο το πρόγραμμα!

COSMOCLASSICAL: Όλο το πρόγραμμα!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

CosmoClassical

6 Νοεμβριου – 5 Δεκεμβριου

Το Cosmopolis σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο της πόλης, ανοίγει την αγκαλιά του στην κλασσική μουσική και στα είδη της στην διάρκεια των αιώνων μέχρι σήμερα. Οι νέοι που την μελετούν, συναντούν καταξιωμένους καλλιτέχνες, αποκτούν ινδάλματα και οραματίζονται την μελλοντική τους σχέση με αυτήν. Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαιωάννου, του οποίου έργα του παρουσιάζονται από διακεκριμένους μουσικούς, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση. Συναυλίες, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό και διαλέξεις στα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του CosmoClassical. Το Cosmopolis ολοκληρώνει τις δράσεις του για το 2020 στις αρχές του Δεκέμβρη, με την Cosmopolis Classical Youth Orchestra παρουσιάζοντας ένα φαντασμαγορικό κλασσικό σύνολο με πλήθος μουσικών επί σκηνής.

 

Ημέρες Παπαϊωάννου

 

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 20:30

Η φωνητική μουσική του Γ. Παπαϊωάννου

Μεγάλη Λέσχη – Συναυλία

Πιάνο και φωνή. Δύο σημαντικές, σταθερές παρουσίες στο συνθετικό έργο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Η τριπλή ιδιότητα πιανίστα, συνθέτη και παιδαγωγού που τον χαρακτηρίζει υποδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση του συνθέτη με το πιάνο. Η πλούσια εργογραφία του για το όργανο αυτό φανερώνει την συνεχή εξερεύνηση νέων ιδεών, συνθετικών τεχνικών, πιανιστικής γραφής και μουσικής έκφρασης. Σε όλη τη δημιουργική του πορεία, η λογοτεχνία και η ποίηση αποτέλεσαν μια σταθερή δημιουργική αφετηρία, η οποία αποτυπώθηκε σε ένα πλήθος φωνητικών έργων. Η ιδιαίτερη σχέση του συνθέτη με τους Έλληνες ποιητές (όπως οι Ι. Γρυπάρης, Κ. Παλαμάς, Κ. Καβάφης, Π. Νιρβάνας, κ.α.) αναδεικνύεται μέσα από τα έργα του για φωνή και πιάνο.

Στο πλαίσιο της παρούσας συναυλίας παρουσιάζονται έργα για σόλο πιάνο όλων σχεδόν των δημιουργικών περιόδων του συνθέτη σε συνδυασμό, αντιπαράθεση και συνομιλία με αντιπροσωπευτικά τραγούδια για γυναικεία φωνή και πιάνο, προσφέροντας ένα  δείγμα της πολύπλευρης συνθετικής γραφής του Γ. Α. Παπαϊωάννου.

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 20:00

Έργα για μουσική δωματίου του Γ. Παπαϊωάννου

Μεγάλη Λέσχη – Συναυλία

Πανόραμα της δημιουργίας του Γ.Παπαϊωάννου, δοσμένο όχι με ιστορικά γραμμικό τρόπο. Το ρεπερτόριο που θα ακουστεί θα περιλαμβάνει έργα για σόλο πιάνο, για βιολί και πιάνο, για σόλο τσέλο, για τσέλο και πιάνο, καθώς και για τρίο (βιολί, τσέλο και πιάνο).

8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 11:00

Ο Γ. Παπαιωάννου και τα έργα του για κιθάρα

Μεγάλη Λέσχη – Συναυλία – Διάλεξη

Το αποτύπωμα του συνθέτη στο μουσικό όργανο που άνθισε περισσότερο τον 20ο αιώνα. Τα έργα Αρχαϊκό (για 2 κιθάρες) ,Σουίτα (σόλο κιθάρα) ,Σονατίνα ( φλάουτο και κιθάρα),Τρίο (φλάουτο,βιόλα και κιθάρα), Κουαρτέτο (φλάουτο, κλαρινέτο, βιολοντσέλο και κιθάρα) ερμηνευμένα από καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.
Μία εισαγωγή στη συνθετική πορεία του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου: Αναζήτηση και Πρωτοπορία. Οι βάσεις για την σύγχρονη Ελληνική μουσική δημιουργία.

Συζητώντας με τους ήχους

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 20.30

Volosi Band

Μεγαλη Λέσχη – Συναυλία

Οι VOLOSI υπερβαίνοντας τα όρια των εγχόρδων οργάνων, κατόρθωσαν κάτι μοναδικό, το οποίο εξελίσσεται πέραν από τις Καρπαθικές ρίζες, ακόμα πιο σύγχρονο, δυνατό και συναισθηματικό. Η μουσική τους παιδεία βασίζεται στην κλασσική μουσική. Προωθούν ένα νέο μοντέλο παρουσίασης επί σκηνής που συνδυάζει μοτίβα προερχόμενα απ’ την έντονη παράδοση του τόπου τους, συνδυασμένη με τη κλασσική τους επιρροή.

Πραγματοποίησαν παραπάνω από 700 συναυλίες σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, Καναδά, Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαλαισία και κέρδισαν όλα τα πιθανά βραβεία στα New Tradition Polish Radio Festival, Grand Prix EBU Svetozar Stracina, Grand Prix Czech Music Crossroads Award at Colours of Ostrava Festival. Έπαιξαν ζωντανά στα Polish Radio 2. και 3., στο BBC, στο WDR3 και στο Ö1.

Η μουσική των VOLOSI είναι αυτοσχεδιαστική και έχει δημιουργηθεί από τα μέλη του συγκροτήματος.
Η σημασία της βρίσκεται στην ενέργεια των συγκρουόμενων, απομακρυσμένων, μουσικών κόσμων. Το να ξεπερνούν τα όρια είναι μέρος της παράστασης.
Οι παραδοσιακοί μουσικοί, συναντούν τους κλασικούς οργανοπαίχτες και ταξιδεύουν μαζί, φτάνοντας στο ανήκουστο πριν. Η μουσική τους προέρχεται μόνο από την παράδοση. Ίσως είναι άνθρωποι που βυθίζονται στην παράδοση, δημιουργώντας μια εντελώς νέα  οντότητα.
Η μουσική τους προέρχεται από τις μνήμες όσων ξεχάστηκαν. Μια πρωταρχική χαρά της συνομιλίας με τους ήχους. Πρόκειται για κάτι που πραγματικά τους παρακινεί και τους εκστασιάζει.  Καθαρά αισθησιακό συναίσθημα, παίζουν με ρυθμό, ήχους, αρμονία και ηχώ.

 

Κιθαριστικές Δημιουργίες

 

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 10.00

Masterclass

Μεγαλη Λέσχη – Σεμινάριο

Masterclass με τους καλλιτέχνες Mie Ogura στο φλάουτο και Atanas Ourkouzounov και Φώτης Κουτσοθόδωρος στη κιθάρα.

Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια.

Ώρες δράσεων:
10:00-13:00 & 16:00-19:00

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 20.30

Fragments

Μεγαλη Λέσχη – Συναυλία

Το άλμπουμ Fragments περιλαμβάνει, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, μικρά ή μεγαλύτερα έργα, όλα ερμηνευμένα σε κλασική κιθάρα και χωρισμένα σε τρεις ενότητες. Πρόκειται για συνθέσεις του Κώστα Μακρυγιαννάκη, αλλά και μεταγραφές έργων του συνθέτη François Couperin, οι οποίες στο σύνολό τους συνιστούν ένα ηχοτοπίο – μωσαϊκό αφηγηματικού χαρακτήρα – με σαφείς αναφορές στην ποπ μουσική, καθώς και άλλες που προέρχονται από μουσική χορογραφιών για τις οποίες δούλεψε ο μουσικός. Στο άλμπουμ Fragments, κάποιος μπορεί να περιηγηθεί σε ήχους που του φαίνονται οικείοι. Να ακούσει έργα που κλείνουν το μάτι στον Couperin, τους PinkFloyd, τον BillyJoel που βουλιάζουν στον εντατικό παλμό της αφροαμερικανικής παράδοσης ή που συνδιαλέγονται με τους χορευτές στο πλαίσιο μιας παράστασης.

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 10.00

MasterClass – Φώτης Κουτσοθόδωρος

Μεγαλη Λέσχη – Σεμινάριο

Η τεχνική της κλασσικής κιθάρας του 21ου αιώνα.

Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια.

Ώρες δράσεων:
10:00-13:00 & 16:00-19:00

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 20.30

Συναυλία μουσικής δωματίου
Μεγαλη Λέσχη – Συναυλία

Το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ντούο φλάουτο-κιθάρα Ogura-Ourkouzounov παρουσιάζουν ένα ποικίλο πρόγραμμα αποτελούμενο από διασκευές έργων τζαζ και κλασσικών συνθετών του 20 ου αιώνα καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις του Atanas Ourkouzounov. O Atanas Ourkouzounov συγκαταλέγεται μέσα στους πιο σημαντικούς συνθέτες για κιθάρα στις μέρες μας με βασικό χαρακτηριστικό της μουσικής του τους ασύμμετρους ρυθμούς, την τροπική αρμονία της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τα ιδιωματικά και ηχοχρωματικά εφέ.

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 10.00

MasterClass – M.Ogura & A.Ourkouzounov

Μεγαλη Λέσχη – Σεμινάριο

Masterclass για κιθάρα και φλάουτο από το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ντούο Ogura-Ourkouzounov.

Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια.

Ώρες δράσης:
10:00-13:00 & 16:00-19:00

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 20.30

Κιθάρα,Φλάουτο, Δ.Ω.Κ……και Τζαζ!!
Μεγαλη Λέσχη – Συναυλία

Οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας μας ταξιδεύουν στην πολυστυλιστηκότητα του Claude Bolling. Χαρακτηρισμένος σαν “το πνευματικό παιδί του Duke Ellington” ο συνθέτης και τζαζ πιανίστας Claude Bolling έχει εδραιωθεί ως μια από τις πλέον σημαντικές φιγούρες της τζαζ μουσικής σκηνής. Γεννημένος στις Κάνες το 1930 και με βάση της καλλιτεχνικής του δημιουργίας το Παρίσι, δημιούργησε ένα τρόπο γραφής που σαν βασικό του χαρακτηριστικό έχει το πάντρεμα πολλών διαφορετικών στυλ με τον αυθορμητισμό και τον αυτοσχεδιασμό του τζαζ τρίο (πιάνο, μπάσο, ντραμς). Με πηγή έμπνευσης τη κλασική κιθάρα και τον Γάλλο κιθαριστή AlexandreLagoya ο συνθέτης έγραψε δύο ίσως από τα πιο γνωστά του έργα. Οι λάτιν και ισπανικές καταβολές της κιθάρας στο Κοντσέρτο του, οι ροκοκό και κινηματογραφικού ύφους επιρροές στην PicnicSuite και το γνωστό ,από τα έργα των γνώριμων στο κοινό του Παρισιού Ibert και Piazolla, δίδυμο κιθάρα φλάουτο, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα γεμάτο εκπλήξεις ικανές να παρασύρουν ακροατές και εκτελεστές σε ένα ταξίδι ήχων του χθες με το κουστούμι του σήμερα.

 

Μουσική και Λόγος

 

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

10:00 – MasterClass – Πιανιστική Τέχνη

Μεγάλη Λέσχη – Σεμινάριο

Η πιανιστική τέχνη μέσα από το έργο τεσσάρων συνθετών.

Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια.

Ώρες δράσης:
10:00-13:00 & 16:00-19:30

10:30 – ΠαραμυΘάΜα – Παιδική Παράσταση

Κινηματοθέατρο Oscar – Μουσικό Παραμύθι

Μια κόκκινη κλωστή κυλάει στο χρόνο και μας δείχνει τα βήματα για τη ζωή. Φοράμε τα σιδερένια μας παπούτσια και ξεκινάμε να περπατάμε στα μονοπάτια των μύθων και των παραμυθιών της ελληνικής και παγκόσμιας προφορικής παράδοσης. Τα λαϊκά παραμύθια αποκαλύπτουν πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς που οδηγούν στην κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Ακολουθούμε τους ήρωες των παραμυθιών στο ταξίδι τους και κάνουμε κι εμείς ένα φανταστικό ταξίδι, γνωρίζοντας ηθικές αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, τον αληθινό κόσμο μέσα από τις διηγήσεις του λαού μας. Μια πρόβα ζωής για τα παιδιά καθώς ακολουθούν τον ήρωα σε όλες του τις δοκιμασίες και συμπάσχουν μαζί του. Το τέλος των παραμυθιών είναι αντάξιο κάθε προσμονής, οδηγεί στην δικαίωση και στην ευτυχία, στην ωριμότητα και την αυτονομία. Στόχος μας η ψυχαγωγία, η διασκέδαση αλλά και η παραμυθία-παρηγοριά, που τόσο ανάγκη έχουμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Οι ήρωες ζωντανεύουν με τη φωνή, την κίνηση, τη μιμική της αφηγήτριας και η μουσική από το ακορντεόν, την κιθάρα και τα μικρά κρουστά συντροφεύει τους ήρωες και τραγουδά τα κατορθώματά τους.

20:30 – ΠαραμυΘάΜα

Μεγαλη Λέσχη – Μουσικό Παραμύθι

Έσμιξε ο Ουρανός και η Γη και έφτιαξαν την πρώτη  σάρα των θεών αυτών που μας παιδεύουν μέχρι σήμερα. Όμως σ αυτούς χρωστάμε  το ελεύθερο πνεύμα, αυτό που δεν υποτάσσεται σε περιορισμούς που πετάει ελεύθερο πάνω από θάλασσες, δάση, πολιτείες. Το ελεύθερο πνεύμα κάποτε θα πάρει ύψος ικανό και θα αγναντέψει όλους αυτούς τους υποταγμένους στη μετριότητά τους, τους φανατικούς τους, τους, τους, τους και θα ….

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη Θεογονία του Ησίοδου και την Ελληνική Μυθολογία του Ν. Τσιφόρου.

28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

20:30 – A,B,C,D

Μεγάλη Λέσχη – Συναυλία

Οι ταξιδιώτικές εικόνες του Isaac Albeniz, ένα αφιέρωμα στο έτος Ludwig van Beethoven, η μαγική αίσθηση του έργου του Frederic Chopin και η ηχοχρωματική παλέτα Claude Debussy, πλασμένα με την μαεστρία ενός από τους πιο ταλαντούχους πιανίστες στον κόσμο.

29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

10:00 – MasterClass – Έτος Beethoven

Μεγάλη Λέσχη – Σεμινάριο