Αρχική Σελίδα / Για το Σπίτι / Διακόσμηση / ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ: Τι πρέπει να προσέξουμε!
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ: Τι πρέπει να προσέξουμε!

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ: Τι πρέπει να προσέξουμε!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Της Δήμητρας Καζάκου

Γεωπόνου Τ.Ε., Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας

Η πρώτη εικόνα και εντύπωση αντικρίζοντας ένα σπίτι, είναι ο εξωτερικός του χώρος. Αυτό σημαίνει πως όσο σημαντική είναι η κατασκευή ενός όμορφου κτίσματος, τόσο σημαντική είναι και η διαμόρφωση ενός όμορφου κήπου. Για την αρχική διαμόρφωση ή την αναδιαμόρφωση ενός κήπου πρέπει να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω!

1.      Πρέπει να τελειώσουν όλες οι κατασκευές στον κήπο, να καθαριστεί από μπάζα, τσιμέντα και άλλα υλικά κατασκευών και μετά να ξεκινήσουν οι φυτεύσεις και οι σπορές. Για παράδειγμα διάδρομοι χτιστοί, κιόσκια, χτιστά παρτέρια και λοιπές κατασκευές.
2.      Φροντίζουμε να έχουμε μία κάτοψη του οικοπέδου και του εξωτερικού χώρου με μετρήσεις, ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε τις «γωνιές» που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
3.      Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους ειδικούς, που έχουν άμεση σχέση και γνώσεις πάνω στα χαρακτηριστικά και στην ανάπτυξη των φυτών, και μπορούν να μας προτείνουν τα ιδανικά φυτά για την περίπτωσή μας, καθώς και ιδέες διακόσμησης με αυτά. Π.χ. ιδιαίτερο τρόπο φύτευσης, εναλλαγή τους ανάλογα με τον χρωματισμό του φυλλώματος ή το «τελικό» μέγεθός τους κλπ.


4.      Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να φροντίσουμε για το πότισμα των φυτών του κήπου και για τον χλοοτάπητα που υπάρχει ή θέλουμε να εγκαταστήσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα φυτά δεν χρειάζονται το ίδιο πότισμα.
5.      Μπορούμε με την επιλογή των κατάλληλων φυτών, αλλά και διακοσμητικών στοιχείων να τονίσουμε σημεία του κτιρίου και του κήπου δημιουργώντας focal points. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε και να κρύψουμε σημεία που είτε δεν θέλουμε είτε δεν πρέπει να φαίνονται.
6.      Για την επιλογή των φυτών πρέπει να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά τους, όπως μέγεθος, είδος φυλλώματος, χωματισμό φυλλώματος, εποχή άνθησης, αντοχή ή όχι σε καιρικές συνθήκες κλπ. Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούμε για τις φροντίδες, ιδιαίτερες ή μη, που βοηθούν στη διατήρηση των φυτών σε καλή κατάσταση.
7.      Αφού καταλήξουμε στο σχέδιο του κήπου και στα είδη που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να τοποθετήσουμε πρώτα το σύστημα άρδευσης και μετά να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση των φυτών.

Έχοντας φτάσει, λοιπόν, στο τέλος της κατασκευής μας και έχοντας ένα σίγουρα πολύ όμορφο αποτέλεσμα που μάλιστα είναι δική μας δημιουργία… ίσως με λίγη βοήθεια… αυτό που έχουμε να κάνουμε εκτός από τη συντήρηση είναι…. Να χρησιμοποιήσουμε, να καμαρώσουμε, να χαρούμε και να ζήσουμε τον κήπο μας !!!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε όλο το τεύχος ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ SPECIAL EDITION πατώντας εδώ