Αρχική Σελίδα / Υγεία / Διατροφή / Διατροφή… Διάβασμα & Εκπαίδευση!
Διατροφή… Διάβασμα & Εκπαίδευση!

Διατροφή… Διάβασμα & Εκπαίδευση!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Όπως όλοι γνωρίζουμε η διατροφή πάντοτε αποτελούσε έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού σε όλα τα ηλικιακά στάδια μεταβολών (από βρέφος σε παιδί, από παιδί σε έφηβο, από έφηβο σε ενήλικα και από ενήλικα σε υπερήλικα). Στο πέρασμα του χρόνου οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν και ταυτόχρονα άλλαξαν και οι διατροφικές απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού.

Διατροφή & Διάβασμα

Είναι γνωστό σε όλους το γεγονός ότι η μητέρα προτρέπει το παιδί της να καταναλώσει σοκολάτα έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτικό στο διάβασμα και κατ’ επέκταση στις εξετάσεις. Βοηθάει όντως η σοκολάτα;

Στο σώμα μας υπάρχουν τέσσερις γλυκοζοεξαρτώμενοι ιστοί: ο μυελός των οστών, ο εγκέφαλος, τα νεφρά και τα επινεφρίδια. Αυτομάτως, καταλαβαίνουμε ότι για να λειτουργήσουν αυτοί οι ιστοί θα πρέπει να τους τροφοδοτήσουμε με ενέργεια. Η ενέργεια είναι συνδεδεμένη με το μακροθρεπτικό συστατικό του υδατάνθρακα. Από τους υδατάνθρακες, οι απλοί υδατάνθρακες είναι εκείνοι που τροφοδοτούν άμεσα με ενέργεια τον οργανισμό και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται το μέλι, η ζάχαρη (καστανή και κρυσταλλική) και η φρουκτόζη. Επομένως η κατανάλωση τροφίμων που εμπεριέχουν αυτές τις ουσίες, όντως βοηθούν στην απόδοση. Αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι τέτοιου είδους τρόφιμα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης υδατανθράκων, διότι μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία μεταβολικών συνδρόμων.

Διατροφή & Εκπαίδευση

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η διατροφή θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της εκπαίδευσης των παιδιών. Δυστυχώς για τη χώρα μας, η σχολική υποχρεωτική εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της μάθημα Διατροφής στα σχολεία, παρά μόνο κάποιες μικρές ενότητες σε μαθήματα επιλογής. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά λόγω των εσωτερικών τους ανησυχιών για μάθηση αλλά και λόγω της προώθησης της υγιεινής διατροφής από τα Μ.Μ.Ε. και το διαδίκτυο, έρχονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωπα με την έννοια «διατροφή». Είναι σωστά όμως αυτά που διαβάζουν; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, διότι τα περισσότερα άρθρα είναι είτε ανυπόγραφα, είτε από μη ειδικούς. Η επιστημονική κοινότητα έχει δρομολογήσει την αποφυγή τέτοιων συμβάντων μέσω της νομικής οδού. Από εκεί και πέρα, οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται/εκπαιδεύονται από ειδικούς επιστήμονες και ταυτόχρονα να ωθούν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η πρόσληψη απλών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην απόδοση των παιδιών, αρκεί αυτή να είναι συνυφασμένη με την ιστορική φράση του Κλεόβουλου «παν μέτρον άριστον» και τέλος, η εκπαίδευση στη διατροφή είναι αναγκαία και πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικούς. Διότι η εκπαίδευση αποτελεί μέσο πρόληψης!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος ΠΑΙΔΙ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2019 πατώντας εδώ