Αρχική Σελίδα / Τεχνολογία / e-Shopping με… Ασφάλεια!
e-Shopping με… Ασφάλεια!

e-Shopping με… Ασφάλεια!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η περίοδος της καραντίνας εκτόξευσε τις αγορές μέσω ίντερνετ σε δυσθεώρητα επίπεδα. Μεγάλα όμως ήταν και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι καταναλωτές κατά την εκτέλεση των παραγγελιών τους. Αν και θεωρούμε ιδανικό να απευθυνόμαστε για τις αγορές μας στην τοπική μας αγορά, σας παραθέτουμε παρακάτω κάποιες συμβουλές για να μπορείτε να πραγματοποιείτε τις ηλεκτρονικές αγορές με ασφάλεια.

Έλεγχος Αξιοπιστίας

Να προτιμάτε την πραγματοποίηση αγορών από αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα. Σημαντική ένδειξη αξιοπιστίας είναι η μακρόχρονη λειτουργία των καταστημάτων στην αγορά και η ύπαρξη φυσικής έδρας τους. Να ελέγχετε πάντοτε τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το ηλεκτρονικό κατάστημα από τον ιστότοπό του. Αναζητήστε ειδικότερα, την επωνυμία της εταιρείας και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης ταχυδρομικής διεύθυνσης.

Προσοχή!

Η ύπαρξη μόνο ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) και κινητού τηλεφώνου δεν αρκεί και αποτελεί, μάλιστα, ένδειξη απάτης.

Έλεγχος Ασφάλειας

Να ελέγχετε οπωσδήποτε, πριν από την πληρωμή, ότι ο ιστότοπος παρέχει ασφαλή σύνδεση για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων, όπως στοιχείων πιστωτικών καρτών. Να βεβαιώνεστε ότι το σύμβολο ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων εμφανίζεται στο πεδίο «διεύθυνση του προγράμματος περιήγησης» – browser με τη μορφή HTTPS. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζετε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει SSL (Secure Sockets Layer), δηλαδή πρωτόκολλο ασφαλούς μετάδοσης ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, ειδικά για αγορές με πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες και paypal.

Ηλεκτρονικές Συστάσεις

Εντοπίστε στο διαδίκτυο τυχόν σχόλια, εμπειρίες ή συστάσεις άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη συναλλαγεί με το κατάστημα. Αυτό γίνεται εύκολα, πληκτρολογώντας το όνομα της εταιρείας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος σε μία μηχανή αναζήτησης. Βέβαια καλό είναι να προσεγγίσετε τις συστάσεις με κριτικό μάτι, διότι μπορεί να είναι παραπλανητικές ή κατασκευασμένες.

Πιστοποιητικά Εμπιστοσύνης

Τα αναγνωρισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν στον ιστότοπό τους σήματα εμπιστοσύνης των ενώσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και των οργανισμών που διαθέτουν πιστοποιητικά ασφαλείας και απορρήτου προσωπικών δεδομένων. Αυτό δείχνει ότι η εταιρεία είναι αξιόπιστη και ότι τηρεί τους βασικούς κανόνες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει από αυτήν με ασφάλεια.

Έλεγχος Διαθεσιμότητας

Ελέγξτε οπωσδήποτε την διαθεσιμότητα του προϊόντος που θέλετε να παραγγείλετε. Αν δεν είναι άμεσα διαθέσιμο υπάρχει πιθανότητα να το προπληρώσετε και να περιμένετε μία… «αιωνιότητα» για να το παραλάβετε. Αν λοιπόν κάποιο κατάστημα αναφέρει ρητά τη διαθεσιμότητα και την παράδοση ενός προϊόντος, είναι οπωσδήποτε θετικό για τις αγορές μέσω Internet.

Πολιτική Επιστροφών

Αν σκοπεύετε να κάνετε αγορές μέσω Internet όσον αφορά ρούχα και παπούτσια, υπάρχει πάντα το ρίσκο το αν αυτό που αγοράσετε θα σας χωράει και θα σας είναι άνετο. Διαφορετικές μάρκες, ή ακόμα και διαφορετικές γραμμές στην ίδια μάρκα, μπορεί να έχουν σημαντική διαφορά στο μέγεθος ανάμεσα στα ίδια νούμερα. Γι’ αυτό οι μεγάλες ιστοσελίδες στο χώρο της ένδυσης και της υπόδησης, έχουν πολιτική επιστροφής προϊόντων, και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση για τον αγοραστή. Αν σκοπεύετε λοιπόν να ψωνίσετε ρούχα ή παπούτσια, αξίζει να ελέγξετε εκ των προτέρων αν υπάρχει πολιτική για την επιστροφή, και ποιοι είναι οι όροι της.

Προσφορές Μαϊμού – Εγγύηση Αντιπροσωπείας

Μην πείθεστε από τις υπερβολικά δελεαστικές τιμές των προϊόντων σε σχέση με τον ανταγωνισμό ή, εν πάση περιπτώσει, αυτό να μην είναι το μοναδικό κριτήριο για την πραγματοποίηση των αγορών σας. Κανονικά, όταν αγοράζετε ένα προϊόν και αναγράφεται πως έχει 1-2 ή περισσότερα χρόνια εγγύησης, περιμένετε πως η εγγύηση αυτή είναι η επίσημη εγγύηση της αντιπροσωπείας. Το θέμα όμως είναι πως αρκετά e-shop με «ύποπτα» χαμηλές τιμές, τις επιτυγχάνουν κάνοντας παραεισαγωγές από το εξωτερικό, παρακάμπτωντας την επίσημη αντιπροσωπεία. Αν λοιπόν δείτε κάπου τιμές too good to be true, επιβεβαιώστε με το κατάστημα τι ισχύει με την εγγύηση πριν προχωρήσετε στην αγορά μέσω Internet.

Αντικαταβολή

Να αποφεύγετε την πραγματοποίηση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα που απαιτούν, αποκλειστικά, την προείσπραξη του τιμήματος των αγαθών μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, paypal ή τραπεζικού εμβάσματος και δεν διαθέτουν την αντικαταβολή ή την ηλεκτρονική πληρωμή τη στιγμή της παράδοσης του προϊόντος ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.

Προσφορές Μαϊμού

Μην πείθεστε από τις υπερβολικά δελεαστικές τιμές των προϊόντων σε σχέση με τον ανταγωνισμό ή, εν πάση περιπτώσει, αυτό να μην είναι το μοναδικό κριτήριο για την πραγματοποίηση των αγορών τους.

Διαμαρτυρηθείτε εκεί που πρέπει

Επί σοβαρών ενδείξεων προβληματικής συναλλαγής, να προβείτε άμεσα σε αμφισβήτηση προς τα τραπεζικά τους ιδρύματα, εφόσον η εξόφληση των αγαθών έχει γίνει μέσω κάρτας (χρεωστικής ή πιστωτικής) και, αντίστοιχα, προς τους οργανισμούς διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών (πχ. paypal).

Ηλεκτρονική Επικοινωνία

Θα πρέπει να λαμβάνετε επιβεβαίωση της παραγγελίας, την οποία να φυλάσσετε μαζί με κάθε άλλο έγγραφο που σχετίζεται με αυτή. Αν χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον έμπορο, να προτιμάτε το ηλεκτρονικό μήνυμα. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση προβλήματος, θα έχετε στη διάθεσή σας έμπρακτες αποδείξεις της επαφής-επικοινωνίας σας, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες της συναλλαγής που έχει συμφωνηθεί.