Αρχική Σελίδα / Υγεία / Εφηβεία & Χαμηλή Αυτοπεποίθηση!
Εφηβεία & Χαμηλή Αυτοπεποίθηση!

Εφηβεία & Χαμηλή Αυτοπεποίθηση!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

«Δεν πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω…».

Η αυτοπεποίθηση είναι από τα πράγματα που ανακινούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ο έφηβος αναρωτιέται ποιος είναι, ποιος θέλει να είναι και ποιος μπορεί να είναι. Δεν απαντά πάντα στις ερωτήσεις αυτές με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα. Πολλές φορές μπορεί να είναι πιο αυστηρός απ’ ότι χρειάζεται με τον εαυτό του. Μπορεί ενδόμυχα να φοβάται μην κάνει κάποιο λάθος και αποτύχει, μην δεν τα καταφέρει και περιθωριοποιηθεί από τον κοινωνικό περίγυρο ή μην τραβήξει πάνω του «κακή προσοχή».

Τι να κάνετε

  • Αφήστε τον να εκφράσει τις αγωνίες του. Είναι σημαντικός ο διάλογος που μπορείτε και κάνετε μαζί του. Το ότι η επικοινωνία παραμένει ανοιχτή και μπορείτε να είστε εκεί για όσα τον προβληματίζουν. Είναι πολύ ωραίο που μπορεί να εκφράζει την αγωνία του για τις ικανότητες του και να νιώθει ασφαλής να το κάνει.
  • Όταν αυτή η αγωνία εκφράζεται, εσείς να μην την αναιρείτε, ούτε αμέσως να τον καθησυχάζετε. Είναι ή δεν είναι αντικειμενικό αυτό που νιώθει, είναι αυτό που νιώθει και για το ίδιο είναι πολύ αληθινό όταν το βιώνει. Οπότε απαντήσεις όπως «Μην αγχώνεσαι», «όλα καλά θα πάνε» ή «πάντα τα καταφέρνεις», μπορεί να τον ενοχλήσουν ή να τον κάνουν να αισθανθεί ότι δεν τον καταλαβαίνει κανείς.
  • Προσπαθήστε όντως να τον καταλάβετε, να τον πάρετε μια αγκαλιά αν το έχει ανάγκη, να είστε εκεί για αυτόν και να δίνετε χώρο στην έκφρασή του.
  • Ακούστε τις αγωνίες του, χωρίς να αγχώνεστε, με αποδοχή και ανοιχτότητα. Μπορεί να έχει ανάγκη περισσότερο να εκφράσει την αγωνία του και να νιώσει ότι είναι οκ να νιώθει όπως νιώθει.
  • Ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που πιστεύει ότι κάνει καλά, κάτι που πιστεύει ότι καταφέρνει και νιώθει καλά με τον εαυτό του ή ακόμα κάποια ικανότητα που έχει και που μπορεί να τον βοηθάει στα δύσκολα. Μπορεί να μην μπορέσει να απαντήσει, αλλά και μόνο που θα διερωτηθεί είναι καλό.

Η δική σας συμβολή είναι σημαντική με το να είστε εκεί για εκείνον, να ακούτε τις αγωνίες του και να εμπιστεύεστε ότι θα βρει τον δρόμο του και ότι τα σκαμπανεβάσματα είναι φυσιολογικά καθώς διασχίζει αυτόν τον δρόμο προς την ενήλικη ζωή!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος ΠΑΙΔΙ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2019 πατώντας εδώ