Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Παιδί - Εκπαίδευση / Πώς δίνεις κίνητρο σε έναν έφηβο;
Πώς δίνεις κίνητρο σε έναν έφηβο;

Πώς δίνεις κίνητρο σε έναν έφηβο;

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

river_webΌταν οι γονείς μου κάνουν αυτήν την ερώτηση συνήθως εννοούν «πώς να πείσω το παιδί μου να κάνει κάτι που θέλω;» Η ανυπακοή και ο επαναστατικός χαρακτήρας που παρουσιάζεται εντονότερα στους εφήβους τις περισσότερες φορές πηγάζει από τον λανθασμένο τρόπο προσέγγισης που εμείς οι ενήλικες ακολουθούμε. Όχι, δεν έχουν έμφυτο χάρισμα να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Όπως όλοι μας, χρειάζονται το κατάλληλο ερέθισμα για να πάρουν αποφάσεις και να κινητοποιηθούν.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  1. Μην χάνετε ποτέ την ευκαιρία να τους επαινέσετε για κάτι καλό. Τα θετικά συναισθήματα μας κάνουν καλύτερους. Αυτό ισχύει για όλους, αλλά στους έφηβους είναι αναγκαίο, γιατί καθημερινά τους ασκείται κριτική και παράπονα για όσα δεν κάνουν σωστά. Ακόμη κι αν σας είναι δύσκολο να βρείτε μία αξιέπαινη πράξη, φροντίστε να τους υπενθυμίζετε ότι είναι μοναδικοί κι ότι τους εκτιμάτε.

  2. river_web - Αντίγραφο (3)Επιστρατεύστε το χιούμορ σας αντί τις φωνές και τις διαλέξεις. Το μήνυμά σας θα ακουστεί πραγματικά και δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις.

  3. Κάντε μία συμφωνία και τηρήστε την. Η διαπραγμάτευση είναι κάτι που αρέσει στους εφήβους, γιατί τους δίνει την δύναμη να διεκδικήσουν κάτι. Αυτό που εσείς κερδίζετε είναι η δέσμευσή τους να κάνουν κάτι άλλο.

  4. Δώστε κίνητρο μέσα από την εξέλιξη. Όταν ένας έφηβος μαθαίνει κάτι καινούριο και μας το λέει, δεν αρκεί να του πούμε μπράβο. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γύρω από το επίτευγμά του. Πώς; Μπορούμε να τονίσουμε τα οφέλη και τις χρήσεις που πηγάζουν από την συγκεκριμένη γνώση ή να επεκτείνουμε τη γνώση λίγο παραπάνω.

  5. Συζητήστε τη σχέση σας ειλικρινά. Μοιραστείτε τους προβληματισμούς ή τα παράπονα που έχετε ο ένας για τον άλλο και προσπαθήστε να συμβιβαστείτε σε μία κοινά αποδεκτή λύση. Οι έφηβοι δεν είναι παράλογοι, κι αν καμιά φορά φέρονται έτσι, είναι από αντίδραση. Σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε τι να κάνει – τελεία και παύλα.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε όλο το τεύχος SPECIAL EDIDTION ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2016, πατώντας εδώ