Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Ελλάδα / ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τι ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας σήμερα!
ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τι ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας σήμερα!

ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τι ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας σήμερα!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Τα νεότερα στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοιού στην Ελλάδα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα, συνολικά 1.755 καταγεγραμμένους ασθενείς και 6 θανάτους, φθάνοντας του 79 συνολικά.

Πάνω από 1.289.000 κρούσματα έχουν σημειωθεί παγκοσμίως με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν τα 337.000 κρούσματα και τους 9.000 νεκρούς.

Το 45% των περιπτώσεων έχει σημειωθεί στην Ιταλία και την Ισπανία, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, ενώ προσέθεσε πως στη Γαλλία οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε γηροκομεία.

Τα 361 κρούσματα από τα 1.755 στη χώρα μας συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Συνολικά, έχουν διενεργηθεί 26.193 εργαστηριακοί έλεγχοι. 90 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνομένοι.

Το 79% των νοσούντων είναι άνδρες, ενώ το 71% των θανόντων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ήταν μεγάλης ηλικίας. Από τους 79 νεκρούς οι 23 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 73 έτη.

Ο κ. Τσιόδρας στη συνέχεια θέλησε να τοποθετηθεί για τις περιπτώσεις νέων που νόσησαν σοβαρά ή/και κατέληξαν. «Είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία και οι νέοι νοσούν», είπε.

Στην Ιταλία, όπως είπε για παράδειγμα, οι νέοι που νοσούν είναι ηλικίας 19 ετών και άνω, ενώ στις ΗΠΑ οι νεότερες ηλικίες νοσούντων είναι 20-44 ετών.

Στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι ηλικίες των νοσούντων κυμαίνονται από τα 40 έως τα 64 έτη.

Σχετικά με την παθογένεια της νόσου, μίλησε, επίσης, ο καθηγητής τονίζοντας πως σε πολλές περιπτώσεις θανάτων νέων ευθύνονται τα γονίδια.

Κάποιες μελέτες έδειξαν πώς ειδικά γονίδια, όπως εκείνο του υποδοχέα, στα οποία έχουν συμβεί κάποιες παραλλαγές, καταστούν ευκολότερη την είσοδο του ιού στον οργανισμό.

«Ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό μπορεί να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που μπορεί να κατακλύσει τον πνεύμονα», είπε ο κ. Τσιόδρας. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης γιατί φοβούνται λιγότερο.

Τέλος, ανακοίνωσε πως έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για αιματολογικούς και ογκολογικούς ασθενείς και ειδικά μέτρα για τα αποθέματα αίματος.

«Ο ιός έχει δημιουργήσει φόβο. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε συνεχως σε αυτό που βλέπουμε. Απαιτείται συμμόρφωση με τα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως φαίνεται να επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων και στην Ελλάδα το επίπεδο της θνησιμότητας είναι ευνοϊκό.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει ακόμα εφησυχασμός. «Πρέπει όλοι να δείξουμε κουράγιο.»

Από την Πολιτική προστασία

Παρατείνεται το καθεστώς καραντίνας για το χωριό Εχίνος του δήμου Μύκης στην Ξάνθη όπως ανακοίνωσε, κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την εξάπλωση του κορωνοιού στην χώρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς η καραντίνα θα διαρκέσει επτά ακόμη ημέρας και η απόφαση αυτή πάρθηκε για προληπτικούς λόγους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και στοιχεία που αφορούν την ιδιαιτερότητα της εν λόγω περιοχής.

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την λήξη της καραντίνας για την Δαμασκηνιά και την Δραγασιά.

“Δηλώνω ευγνώμων και υπερήφανος για τον βαθμό προσήλωσης στα μέτρα”, ανέφερε.

Όπως δήλωσε τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα αποδίδουν ενώ τόνισε πως ο Απρίλης θα είναι ο πιο κρίσιμος και δύσκολος μήνας.

“Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, για αυτό και τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας παρατάθηκαν”, πρόσθεσε δηλώνοντας πως η κοινή προσπάθεια δείχνει να δικαιώνεται αλλά “εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε”.

“Ο στόχος εβδομάδα με εβδομάδα δείχνει να επιτυγχάνεται αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ο κος Χαρδαλιάς ανέφερε πως καταγράφηκαν 21308 πρόστιμα για παραβάσεις κυκλοφορίας, 359 για παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων αλλά και 30 παραβάσεις όσον αφορά τον κατάπλου ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

Σε σχέση με το Πάσχα ο υφυπουργός είπε ότι φέτος θα το γιορτάσουμε διαφορετικά, μακριά από συγγενείς, φίλους και εκκλησίες προκειμένου του χρόνου να καταφέρουμε να το γιορτάσουμε όπως είθισται.

Παράλληλα εξέφρασε το προβληματισμό του για φαινόμενα που σημειώθηκαν σε 2 εκκλησίες στην Πάτρα και την Αγία Βαρβάρα.

“Ουδείς δεν μπορεί να λειτουργεί εκτός νόμων και κανόνων”, υπογράμμισε κάνοντας λόγο για φαινόμενα φανατικών που δρουν αντίθετα προς την θέση και της Εκκλησίας.