Αρχική Σελίδα / Υγεία / Διατροφή / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ: Πόσο υγιεινά είναι τελικά;
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ: Πόσο υγιεινά είναι τελικά;

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ: Πόσο υγιεινά είναι τελικά;

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Είναι γνωστό πως τα ενεργειακά ποτά προορίζονται για τόνωση, ενέργεια, συγκέντρωση και εγρήγορση. Είναι πολύ δημοφιλή, κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας, και αποκτούν μέρα με τη μέρα φανατικό κοινό. Πολλοί είναι όμως και οι επιστήμονες που έχουν προειδοποιήσει για τις επιβλαβείς συνέπειές τους, γεγονός που οδήγησε πολύ κόσμο να κρατάει τις επιφυλάξεις του για το πόσο υγιεινά είναι τελικά για τον οργανισμό.

Τι είναι;

Είναι ποτά που περιέχουν συστατικά για τόνωση της ενέργειας και της πνευματικής απόδοσης. Το RedBull, το Monster και το Hell, είναι μερικά από αυτά που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά με μεγάλη επιτυχία.

Τι περιέχουν;

Σχεδόν όλα τα ενεργειακά ποτά, περιέχουν καφεΐνη για την τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου με την ποσότητα να διαφέρει από μάρκα σε μάρκα. Περιέχουν επίσης ζάχαρη, την κύρια πηγή θερμίδων, σε ορισμένες περιπτώσεις περιέχεται βιταμίνη Β που βοηθάει στην μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, παράγωγα αμινοξέων όπως ταυρίνη και καρνιτίνη και τέλος εκχυλίσματα βοτάνων.

Τι λένε οι έρευνες;

Έρευνες αποδεικνύουν πως τα ενεργειακά ποτά όντως βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού σε στιγμές κούρασης, αλλά ταυτόχρονα μειώνονται και τα ποσοστά ποιοτικού ύπνου. Επίσης, αρκετοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει καρδιακά προβλήματα μετά την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, πιθανώς λόγω της υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης που έλαβαν ή της ανάμειξης ενεργειακών ποτών με αλκοόλ κάτι που δεν συνιστάται, όπως δεν συνιστάται και η κατανάλωσή τους από άτομα κάτω των 18 ετών και από τις εγκύους.