Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: Τι κάνουμε με το προσφυγικό; Η Ελλάδα ενώπιον του αδιεξόδου της ξενοφοβίας!
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: Τι κάνουμε με το προσφυγικό; Η Ελλάδα ενώπιον του αδιεξόδου της ξενοφοβίας!

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: Τι κάνουμε με το προσφυγικό; Η Ελλάδα ενώπιον του αδιεξόδου της ξενοφοβίας!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...
Την Τετάρτη 04.12 το απόγευμα στον κινηματογράφο Οσκαρ στην Καβάλα οι Ενεργοί Πολίτες για την Αλληλεγγύη διοργάνωσαν μια εξαιρετική εκδήλωση για το Μεταναστευτικό.
Με την εισήγηση του Φιλίστορα και δικηγόρου της Καβάλας κ. Θόδωρου Λυμπεράκη κατανοήσαμε ότι το κοινωνικό αυτό φαινόμενο έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στον γεωγραφικό χώρο που ζούμε από μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές ειδικά κατά την διάρκεια των δύο-τριών περασμένων αιώνων.
Με την εισήγηση του δρ Κοινωνικών Επιστημών Χρήστου Ηλιάδη συνειδητοποιήσαμε την εντυπωσιακή διαφορά που υπάρχει στην καταγραφή του προσφυγικού ζητήματος στο συλλογικό φαντασιακό με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Και με την εκτενή εισήγηση του Δημήτρη Χριστόπουλου καθηγητή Κοινωνικών επιστημών στο Παντειο Πανεπιστήμιο και Επίτιμου o Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις πολλαπλές όψεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού,τις πολιτικές που αναπτύχθηκαν αλλά και αυτές που μπορούν να αναπτυχθούν καθώς και τους συσχετισμούς και τις διαφορές των σημερινών ροών από τις παλιότερες.
Στην εμπεριστατωμένη εισήγηση του ο κ.Χριστόπουλος κατέδειξε ότι το Μεταναστευτικό -προσφυγικό δεν έχει τα χαρακτηριστικά του προβλήματος που απαιτεί μια τελική λύση αλλά τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού φαινομένου που απαιτεί διευθετήσεις με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυτό εκδηλώνει και τις επιθυμητές κατευθύνσεις με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.
Δεν μπορεί για παράδειγμα να μιλάμε για κινδύνους αλλοίωσης της εθνικής πολιτικής θρησκευτικής ή πολιτισμικής ταυτότητας όταν πρόσφυγες και μετανάστες δεν ξεπερνούν τις 100.000 σε έναν ομοιογενή πληθυσμό 9-10 εκατομμυρίων.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η θέση που ανέπτυξε που συνοψίζεται στην φράση “ακόμα και αν όλοι ήταν οικονομικοί μετανάστες για λόγους εθνικού συμφέροντος θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να τους κατηγοριοποιεί σαν πρόσφυγες γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να πιέσει για την αναλογική διάχυση τους σε όλη την Ευρώπη ώστε να μην εγκλωβιστούν μόνιμα εδώ.
Η εκδήλωση τέλειωσε αφού προηγήθηκε διάλογος με το ακροατήριο με τοποθετήσεις και ερωτήσεις υψηλού επιπέδου που κατέτειναν στο να φωτίσουν αρκετές πλευρές ενός διαχρονικού κοινωνικού φαινομένου διεθνούς χαρακτήρα που δημιουργεί νέες πραγματικότητες .
Απέναντι στον συνηθισμένο άναρθρο λόγο ,που βρίθει ξενοφοβίας και ρατσισμού,που δαιμονοποιεί το Διαφορετικό και απαιτεί την εξόντωση του,που διασπείρει φοβικά στερεότυπα και οδηγεί σε έξαλλες συμπεριφορές, η χθεσινή εκδήλωση των Ενεργών Πολιτών για την Αλληλεγγύη υπογράμμισε την αναγκαιότητα για διευθετήσεις του θέματος με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού του Ανθρωπισμού και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με ταυτόχρονη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής μέσα από την ανάπτυξη διαδικασιών κοινωνικής ενσωμάτωσης ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα γκετοποίησης και ιδρυματοποίησης αλλά οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις αλλά και απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που τους αναλογούν.
Σε αυτήν την κατεύθυνση οι Ενεργοί Πολίτες για την Αλληλεγγύη θα επιμείνουν στην ανάγκη δραστηριοποίηση της θεσμοθετημένης επιτροπής του Δήμου για το Μεαταναστευτικό ώστε σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για την Μετανάστευση καθώς και με όλους όσους εμπλέκονται στην διαχείριση του θέματος στην Πόλη μας να βρεθούν καιν να υλοποιηθούν δράσεις ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνική ζωή της Καβάλας.

………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σας προσκαλούν στην εκδήλωση  με θέμα: “Τι κάνουμε με το προσφυγικό; Η Ελλάδα ενώπιον του αδιεξόδου της ξενοφοβίας.” 
που διοργανώνουν την Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18.30 στον πρώην κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ.
Ομιλητές:
Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου,
επ. πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Θόδωρος Λυμπεράκης: δικηγόρος, φιλίστωρ, συγγραφέας
Συντονιστής:
Χρήστος Ηλιάδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών
Παράλληλα στο χώρο θα υπάρχει  έκθεση

με θέμα:
“Για να γίνουν οι Αόρατοι… Ορατοί”.