Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Πόσα ένσημα έχετε κύριε Βουλευτά; (ΕΡΕΥΝΑ)
Πόσα ένσημα έχετε κύριε Βουλευτά; (ΕΡΕΥΝΑ)

Πόσα ένσημα έχετε κύριε Βουλευτά; (ΕΡΕΥΝΑ)

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Έρευνα Εφημερίδα Karfitsa Θεσσαλονίκη: Βαγγέλης Στολάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, δεν πρόλαβε να… «κολλήσει» ένσημα, γιατί τελείωσε το σχολείο, πήγε στο Πολυτεχνείο, τελείωσε το στρατό και έγινε Γραμματέας και Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη Θεσσαλονίκη ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να απαγορεύεται να γίνει κανείς υπουργός εάν δεν διαθέτει ένσημα τουλάχιστον πέντε ετών. Η συζήτηση για πολιτικούς και… υποψήφιους εκλογών με μηδενική επαγγελματική προϋπηρεσία και λευκό βιογραφικό γίνεται εντονότερη όσο πλησιάζουμε στις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου. Αλήθεια, πόσα ένσημα έχουν… κολλήσει, επαγγελματικά και όχι… κομματικά οι υποψήφιοι των δυο μεγάλων κομμάτων στην πρώτη περιφέρεια Θεσσαλονίκης;

ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπως φαίνεται αυτοί, σε αντίθεσή με τον Πρόεδρό τους Αλέξη Τσίπρα, πρόλαβαν να κολλήσουν αρκετές χιλιάδες ένσημα πριν αποφασίσουν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Νίκος Παρασκευόπουλος, πριν γίνει υπουργός πέρασε πολλές ώρες στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα ο κ. Παρασκευόπουλος εργάζεται από το 1980 στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος του ιδίου τμήματος. Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη.

Δεύτερος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, Γιάννης Αμανατίδης. Όπως δηλώνει στην Karfitsa ο κ. Αμανατίδης εργάζεται ως δάσκαλος από το 1985, ενώ διαθέτει και ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, αφού πριν την πρόσληψή του στο δημόσιο εργάστηκε για περίπου τρία χρόνια ως σερβιτόρος, οδηγός αλλά και στη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης.

Συνταξιούχος του Πανεπιστημίου είναι ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής και μάλιστα στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου της πρώτης περιφέρειας του νομού. Ο κ. Κουράκης εγκατέλειψε τα… αμφιθέατρα το 2007 οπότε και εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, με τον μικρό σε ποσοστά τότε ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ο ίδιος δηλώνει στην προσωπική του ιστοσελίδα έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου και ασχολείται εδώ και 30 χρόνια αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα.

mpolaris-karfitsaΟ τέταρτος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης είναι ένας πρώην… ΠΑΣΟΚος υπουργός από τις Σέρρες. Ο λόγος για τον Μάρκο Μπόλαρη, δικηγόρο στο επάγγελμα, ο οποίος στην κυβέρνηση Παπανδρέου είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομίας και Υγείας. Παρά την ενασχόλησή του με τα κοινά των… Σερρών ο κ. Μπόλαρης δηλώνει στην Karfitsa ότι διαθέτει ένσημα από φοιτητής και με την απόκτηση του πτυχίου Νομικής, δηλαδή από το 1985 και μετά εργάζεται ως δικηγόρος και κολλάει ένσημα στο ΤΕΒΕ.

Ο πέμπτος του ψηφοδελτίου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δηλώνει ότι τα τελευταία 37 χρόνια εργαζόταν στο δημόσιο ως δάσκαλος, από όπου συνταξιοδοτήθηκε. Τονίζει επίσης πως διαθέτει ένσημα και στον ιδιωτικό τομέα, αφού πριν το διορισμό του εργάστηκε σε φροντιστήρια.

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης τονίζει πως διαθέτει στο… ενεργητικό του ένσημα του ΙΚΑ από το 1990, οπότε και εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. «Συνολικά έχω ένσημα ΙΚΑ και του δημοσίου για εργασία 23 χρόνων μέχρι το μαύρο στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως εκτός από δημοσιογράφος σε ιδιωτικά, δημοτικά και δημόσια ΜΜΕ στο παρελθόν εργάστηκε και ως φιλόλογος καθηγητής.

Μετρημένα…

Έβδομη στη λίστα της Κουμουνδούρου στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι η Βούλα Τεκτονίδου με εννιά χιλιάδες ένσημα του ΙΚΑ (εργαζόταν στον ΟΑΕΔ). «Πιστεύω ότι είμαι η υποψήφια βουλευτής με τα περισσότερα ένσημα» λέει με χιούμορ στην Karfitsa η κ. Τεκτονίδου.  Ακολουθεί η Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτης στο επάγγελμα. Η κ. Μάλαμα δηλώνει πως διαθέτει «πάρα πολλά ένσημα είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Εργαζόμουν δεκαπέντε χρόνια στην ΕΡΤ ως συμβασιούχος και πέντε χρόνια ως μόνιμη υπάλληλος της ΕΡΤ. Διαθέτω επίσης ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή ένσημα ΙΚΑ από άλλες δουλειές που προηγήθηκαν ή έκανα παράλληλα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μάλαμα.

Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου είναι η νεότερη του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Μόλις 36 ετών εργάζεται από το 2004 στον ιδιωτικό τομέα. Την περίοδο 2007-2010 δούλευε σε σχολείο ως ωρομίσθια και μια χρονιά εργάστηκε στο φροντιστήριο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δουλεύει ως επιστημονική συνεργάτης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κολλώντας ένσημα… ΙΚΑ.

Η Ρία Καλφακάκου εκτός από υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται, όπως η ίδια δηλώνει από το 1978. Δυο χρόνια σε δημόσια υπηρεσία και από το 1980 στο Πανεπιστήμιο. Δωδέκατος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Θέμης Χαρίσης, απόστρατος της Ελληνικής Αστυνομίας. «Από 17,5 ετών βρίσκομαι στην Αστυνομία. Αποστρατεύτηκα το 2008 με 32 χρόνια στην υπηρεσία. Βέβαια η δουλειά στην Αστυνομία είναι σαν να εργάζεσαι 45 χρόνια σε κάποια άλλη υπηρεσία του δημοσίου» υποστηρίζει στην Karfitsa ο κ. Χαρίσης. Από την πλευρά του ο Θοδωρής Μπαλτάς είναι δημόσιος υπάλληλος και πιο συγκεκριμένα δάσκαλος από το 1992. Σύμφωνα με όσα λέει πριν τον διορισμό του εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Ελεύθερος επαγγελματίας, οδοντίατρος με ένσημα στο ΤΕΒΕ, είναι ο Θανάσης Κομνής επίσης υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα από 5000 ένσημα δηλώνει ότι έχει η τραγουδίστρια Τριανταφυλλιά Καζάρα. Η ίδια εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Θεωρεί ωστόσο πως «αυτός που ασχολείται με την πολιτική πρέπει να ασχολείται full time. «Επειδή όμως όλοι είμαστε πολιτικά όντα μπορούμε να ασχοληθούμε με την πολιτική» συμπληρώνει η κ. Καζάρα. Το πρώτο του ένσημο το «κόλλησε» το 1977 ο Γιώργος Βέρβερης. Γεννημένος το 1958 εργάζεται ως δικηγόρος ενώ στο παρελθόν απασχολήθηκε και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου δεν είναι η πρώτες στις οποίες συμμετέχει, αφού έχει διεκδικήσει την ψήφο των Θεσσαλονικέων στο παρελθόν ως υποψήφιος βουλευτής του Συνασπισμού αλλά και ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στην λίστα του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί η Χριστίνα Μακνέα. Σαράντα επτά ετών υπάλληλος του δήμου Καλαμαριάς. Όπως σημειώνει η ίδια το πρώτο της ένσημο το «κόλλησε» το 1987 ως φοιτήτρια  και από το 1996 εργάζεται ως μηχανικός στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πληρώνοντας εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ.

Από τη Λάρισα στα… δικαστήρια

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμαριά και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Λαμτζίδης εργάζεται από 14 ετών. Πρώτη του δουλειά ήταν υπάλληλος στη Λάρισα και στη συνέχεια στα 17 ήταν νυχτοφύλακας. Από το 1986 εργάζεται ως δικηγόρος. Ένσημα και εργασία 36 ετών διαθέτει η δημόσια υπάλληλος και μηχανικός Μανώλη Ζηκοπούλου. Σύμφωνα με όσα δηλώνει «όποιος θέλει μπορεί και να ασχολείται με την πολιτική και να εργάζεται. Ένας πολιτικός πρέπει και να είναι και να φαίνεται έντιμος». Τέλος, ο Γιάννης Παπαργύρης είναι ελεύθερος επαγγελματίας με εισφορές στο ΤΕΒΕ που ξεπερνούν τα 35 χρόνια.

Οι «γαλάζιοι» εκλεγμένοι

Σε ό,τι αφορά την Νέα Δημοκρατία, επικεφαλής της στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης είναι ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως σημειώνεται στην προσωπική του σελίδα στο site της Βουλής είναι δικηγόρος-διεθνολόγος. Γεννήθηκε το 1956 και το 1989 (σε ηλικία 33 ετών) εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.

Δεύτερος στη «γαλάζια» λίστα είναι ο Κώστας Γκιουλέκας. Όπως δηλώνει ο ίδιος στην Karfitsa: «Ξεκίνησα να δουλεύω από τα 14 μου χρόνια. Και έχω ένσημα από τα 18 μου χρόνια. Και στην δημοσιογραφία, στο Ταμείο των Δημοσιογράφων, στο ΤΣΠΕΑΘ, και στο Ταμείο Νομικών ως δικηγόρος.  Μαχόμενος δημοσιογράφος επί 27 χρόνια και μαχόμενος δικηγόρος επί 20 χρόνια. Όσο δούλευα, δεν είχα λείψει ούτε μια μέρα από τις αίθουσες των δικαστηρίων, ούτε μια μέρα από τα δημοσιογραφικά γραφεία.  Χαίρομαι γιατί μπήκα στην πολιτική όχι για να βρω μια θέση εργασίας αλλά για να παλέψω μαζί με τους υπόλοιπους προκειμένου να φτιάξουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας! Παρακαλώ τους συμπολίτες μας πριν δώσουν την εμπιστοσύνη τους στον οποιονδήποτε – όχι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, γιατί είναι με λίστα, αλλά σε όλες τις υπόλοιπες – να μας περάσουν όλους από ψιλό κόσκινο. Να δούνε ποιοι έχουν αγωνιστεί στον στίβο της ζωής, στον επαγγελματικό στίβο, και εάν κρίνουν ότι κάποιοι από εμάς περνάμε τις εξετάσεις με επιτυχία να μας δώσουν την εμπιστοσύνη τους. Αλλιώς, ας μην μας χαρίζουν την ψήφο τους γιατί δεν μπορεί να αλλάξει ο τόπος αν εμπιστευόμαστε ανθρώπους οι οποίοι ποτέ δεν έκαναν τίποτα στην ζωή τους».

Ακολουθεί ο Σταύρος Καλαφάτης. Όπως δηλώνει στην Karfitsa εργάζεται από 29 ετών. Ο πρώην υπουργός έχει δουλέψει ως δικηγόρος, σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθηγητής στα ΙΕΚ, σύμβουλος της εφημερίδας «Μακεδονία». «Από το 2003 έως το 2011 λόγω ασυμβίβαστου δεν εργάστηκα επειδή ήμουν βουλευτής» τονίζει ο ίδιος ο κ. Καλαφάτης.

Νέα Δημοκρατία

Περίπου 11.100 ένσημα μετρά ο πρώην υπουργός Μακεδονίας Θράκης και πέμπτος στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Ορφανός, ενώ ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος «κολλάει» ένσημα ως ελεύθερος επαγγελματίας (μηχανικός στο επάγγελμα) από το 1985. Ένας άλλος πρώην Γενικός Γραμματέας, ο Παναγιώτης Κοκκόρης που «φιγουράρει» στην έβδομη θέση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει πως διαθέτει πληθώρα ενσήμων αφού εργάζεται από 18 ετών. Σημειώνει μάλιστα ότι από τα δώδεκα του δούλευε και τα καλοκαίρια με εξαίρεση βέβαια τις ημέρες της στρατιωτικής του θητείας. Η δικηγόρος Άννα Ευθυμίου δουλεύει από 22 ετών και διαθέτει ένσημα δώδεκα χρόνων, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς «κόλλησε» το πρώτο του ένσημο τον Αύγουστο 1991 ως προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή. Από τις 31.12.1997 εργάζεται στο δήμο Καλαμαριάς ως επόπτης καθαριότητας.

Δέκατος στη λίστα στης ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι ο διεθνολόγος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Μετά από 34 χρόνια στις αίθουσες των δικαστηρίων και 35 χρόνια στο ΑΠΘ ως λέκτορας ο κ. Καρακωστάνογλου εξακολουθεί και εργάζεται στα αμφιθέατρα περιμένοντας να συνταξιοδοτηθεί στα 40 χρόνια υπηρεσίας. Στο παρελθόν υπήρξε επίσης διπλωμάτης διεθνών οργανισμών.

Ο Δημήτρης Πανοζάχος δηλώνει στην Karfitsa πως εργάζεται από την ηλικία των 26 ετών και σήμερα διαθέτει ένσημα 25 ετών, ενώ η Άννα Κουκουδέα είναι πολιτικός μηχανικός και εργάστηκε στο ΤΕΕ. Σήμερα είναι συνταξιούχος.

Από την πλευρά της η Μαρία Προκοπίου «κολλάει» ένσημα από το 1995 στο ΙΚΑ και  από το 1999 στο ΤΕΒΕ, αφού είναι ελεύθερη επαγγελματίας και πιο συγκεκριμένα μεταφράστρια.

ΚΙΛΤΙΔΗΣ ΣΑΠΙΚΑ

Στην 14η θέση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου βρίσκεται ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, Κώστας Κιλτίδης (στη φωτο του Σάββα Αυγητίδη μαζί με τη Σύνθια Σάπικα) έχοντας στην… πλάτη του περισσότερα από είκοσι χρόνια υπηρεσίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πάνω από δέκα χρόνια εργασία στα χωράφια και σε μια σπάνια καλλιέργεια, αυτή της… μπάμιας!

Η Τζελίνα Μακραντωνάκη για μια χρονιά εργάστηκε ως νομικός στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ από το 2005 μέχρι σήμερα είναι μαχόμενη δικηγόρος. Από την πλευρά της η δημοσιογράφος, Σύνθια Σάπικα σημειώνει στην Karfitsa ότι εργάζεται από τα 18 της. «Έχω συγκεντρώσει πολλά ένσημα. Για το λόγο αυτό άλλωστε στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ της ΝΕΡΙΤ ήρθα πρώτη» λέει στην Karfitsa η κ. Σάπικα.

Στην 17η θέση βρίσκεται η Άντζελα Φίλου. Τοπογράφος στο επάγγελμα, «κολλάει» ένσημα από το 2002 και όπως η ίδια υποστηρίζει: «δεν εργάστηκα ποτέ στο δημόσιο ούτε το επιδίωξα».

Ένσημα και εργασία… 32 ετών δηλώνει πως έχει ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Χιονίδης, ο οποίος τα τελευταία 26 χρόνια διαθέτει το δικό του κατάστημα, ενώ πριν… επιχειρήσει εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως ιδιωτικός υπάλληλος. «Είμαι επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός και ασκώ το επάγγελμά μου από το 1987 μέχρι και σήμερα πληρώνοντας κανονικά τις εισφορές μου στο ΤΣΜΕΔΕ με μοναδικό διάλειμμα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στις ΗΠΑ και την  θητεία μου στο στρατό την περίοδο 1990- 1991. Ακριβή υπολογισμό των ενσήμων που έχω συγκεντρώσει δεν έχω κάνει. Άλλωστε, με τις διαρκείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα αργήσει να με ενδιαφέρει άμεσα ο αριθμός των ενσήμων που έχω συγκεντρώσει» τονίζει από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, υποψήφιος της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» του Γιάννη Μπουτάρη.

Εξαδάκτυλος

Περισσότερα από 10.000 χειρουργεία

Χειρούργος στο επάγγελμα με ειδίκευση στην πλαστική χειρουργική ο Αθανάσιος Εξαδάκλτυλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στην εικοστή, τελευταία και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου της ΝΔ για την Α’ Θεσσαλονίκης. Έχει χειρουργήσει περισσότερους από 10.000 ασθενείς, όπως δηλώνει ο ίδιος. Διατηρεί το δικό του ιδιωτικό γραφείο από το 1996 στο κέντρο της πόλης ενώ από πολύ νωρίς δούλευε πάνω στην… ειδικότητά του και μόνο στον ιδιωτικό τομέα.  Θεωρεί ότι όποιος ασχολείται με την πολιτική και τα κοινά δεν θα πρέπει να απομονώνεται από την επαγγελματική του δραστηριότητα.  Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Αλλάζει η οπτική του για πράγματα και καταστάσεις. Τουλάχιστον εγώ που ασχολούμαι με τα κοινά τα τελευταία πέντε χρόνια εξακολουθώ και δουλεύω και δεν βιάζομαι να βγω στη σύνταξη».

Και αυτοί που δεν… απάντησαν

Σημειώνεται πως η Karfitsa επικοινώνησε με όλους τους υποψήφιους βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας, των δυο κομμάτων δηλαδή που θα εκλέξουν τους περισσότερους εκπροσώπους στο ελληνικό Κοινοβούλιο από την πρώτη περιφέρεια του νομού στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Στο ερώτημα: «εσείς πόσα ένσημα κολλήσατε» άλλοι δεν ήθελαν να απαντήσουν και άλλοι έκαναν πως δεν… άκουγαν!