Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / OIKONOMIA: «Ναυάγιο» στο Eurogroup!
OIKONOMIA: «Ναυάγιο» στο Eurogroup!

OIKONOMIA: «Ναυάγιο» στο Eurogroup!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Έληξε χωρίς συμφωνία η συνεδρίαση του Eurogroup καθώς δεν γεφυρώθηκαν οι τεράστιες διαφωνίες εντός της ευρωζώνης για τρόπο στήριξης των χωρών που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

“Μετά από 16 ώρες διαβουλεύσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας ότι η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο. “Στόχος μου παραμένει: ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τον covid-19 (προστασία εργαζομένων, εταιριών, χωρών) και η δέσμευση σε ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης”, υπογραμμίζει ο Σεντένο.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος μεταξύ των χωρών, ήταν το γεγονός ότι η συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα διεκόπη γύρω στις 9 το βράδυ και ξεκίνησε ξανά λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Παρά τις προσπάθειες να βγει λευκός καπνός Βορράς και Νότος φαίνεται πως δεν κατάφεραν να βρουν συμβιβαστιή λύση.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου χωρίς δανειακές συμβάσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σενάριο το οποίο απορρίπτει κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ διαφωνώντας για την πολιτική έναντι της νόσου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

Ο Φεράρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Σε μία δήλωση σχεδόν 1.000 λέξεων αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».

Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.