Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / ΦΙΛΙΠΠΟΙ: Επέτειος σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 κατά τη Βουλγαρική κατοχή! (ΦΩΤΟ)
ΦΙΛΙΠΠΟΙ: Επέτειος σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 κατά τη Βουλγαρική κατοχή! (ΦΩΤΟ)

ΦΙΛΙΠΠΟΙ: Επέτειος σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 κατά τη Βουλγαρική κατοχή! (ΦΩΤΟ)

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Την Κυριακή στις6 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους Καβάλας εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων της σφαγής  της 4ης Οκτωβρίου  του 1941,  κατά την διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής.

Μετά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρέλασαν  οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων,  τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων,  του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου«Ο Ακρίτας»και του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Δάτου.

Ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων ,χοροστατούντοςτου Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου. Μετά την  «Προσευχή» και το Προσκλητήριο Νεκρών έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, τον Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων Καβάλας  κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο,τον Βουλευτή Καβάλας  Ν.Δ. κ.Γιάννη Πασχαλίδη, τον Βουλευτή Καβάλας Ν.Δ. κ. Μακάριο Λαζαρίδη, την Βουλευτή Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ κ. Σουλτάνα Ελευθεριάδου, τον αναπληρωτή Διοικητή ΑΤ Καβάλας, Αστυνόμο Α’ Αδαμάντιο Στογιανάρη,το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Φιλίππων κ.Νικόλαο Τσακίρη , την συγγενή  θύματος  της σφαγήςκ. Πολυξένη Μωραϊτίδου, τους  μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων, τον  Πολιτιστικό Σύλλογο  Φιλίππων, τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Ακρίτας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο ΑντιπεριφερειάρχηςΑνάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσήςπεριφερειακοί σύμβουλοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων  καθώς και πολλοί  δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής.Για το χρονικό της σφαγής μίλησε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων κ. Σογαντζή Βασιλική η οποία στο τέλος της ομιλίας της τόνισε πως πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας  να τιμούν τους νεκρούς τους, να μην ξεχνούν  την ιστορία του τόπου τους  και  μαθαίνοντας   για τις  συνέπειες του πολέμου, να επιδιώκουν με κάθε τρόπο να υπερασπίζονται και να προσπαθούν για την εδραίωση της  Ειρήνης και των αγαθών της.

Ακολούθησαν αποκαλυπτήρια τιμητικής  επιγραφής για τον Χρήστο Κρικόπουλο δασοκομάντος, κάτοικο εν ζωή Φιλίππων, ο οποίος έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος για την πατρίδα,  μετά από  πτώση  ελικοπτέρου πυρόσβεσης του ΕΣ στην Περιστεριά Δράμας, στις 15/9/1994 μαζί με άλλους 9 επιβαίνοντες. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την οικογένεια του Χρήστου Κρικόπουλου και τον Σύλλογο καταδρομέων Καβάλας «Ο Μέγας Αλέξανδρος». Μετά την λήξη της τελετής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία έκθεση λαογραφικού υλικού με θέμα το εσωτερικό του σπιτιού την δεκαετία 1940-1950.  Ακολούθησε δεξίωση στον ίδιο χώρο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων ευχαριστεί τον Δήμο Καβάλας, το τοπικό συμβούλιο, όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, τους κατοίκους του χωριού, τον Πολιτιστικό Ποντιακό σύλλογο «ο Ακρίτας» Κρυονερίου, τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Δάτου, την Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων και την Θρακική Εστία Καβάλας που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, την Φιλαρμονική Ορχήστρα Κρηνίδων που απέδωσε τιμές στην εκδήλωση, καθώς και τα μέλη του συλλόγου που βοήθησαν στην επιτυχή  πραγματοποίησητων παράλληλων εκδηλώσεων.