Αρχική Σελίδα / Πρόσωπα / Συνεντεύξεις / ΓΑΛΛΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ: Το «Βέτο» του Προέδρου Μακρόν με δύο ερμηνείες!
ΓΑΛΛΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ: Το «Βέτο» του Προέδρου Μακρόν με δύο ερμηνείες!

ΓΑΛΛΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ: Το «Βέτο» του Προέδρου Μακρόν με δύο ερμηνείες!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Στο περιθώριο της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019», από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, ο κ. Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, έκανε έκκληση με το «Βοήθησέ με τον Μακρόν..», προφανώς διότι «καίγεται» για να δοθεί πράσινο φως στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του. Μετά ταύτα, εμείς σπεύσαμε και αναζητήσαμε έναν εμπειρότατο Διπλωμάτη και Πρέσβη επί τιμή, κ. Νεάρχου, όπου και δέχτηκε με χαρά να απαντήσει στα ερωτήματα μας.

Η υπόθεση εργασίας, είναι: παγώνει πλέον η διαδικασία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ, με το  «ΒΕΤΟ» της Γαλλίας και αναβάλλεται επ’ αόριστον η διαδικασία. Προς τούτο έπονται οι ερωτήσεις αλλά και οι σαφείς απαντήσεις του συνεντευξιαζόμενου.

Η άσκηση του «Βέτο» του Προέδρου  της Γαλλίας Ε. Μακρόν, ήταν καταλυτική ως προς την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και μάλιστα προείπατε ότι υπάρχουν δύο ερμηνείες του θέματος, ποιες είναι αυτές;

Η μία είναι ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί μέσα από τη γενικότερη πολιτική της, να γίνεται εσπευσμένα η διεύρυνση της Ε.Ε, χωρίς εμβάθυνση. Αυτό συνέβη στο παρελθόν με την Αν. Ευρώπη και θεωρήθηκε ότι προέκυψε από τη συγκυρία λόγω της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξαν έντονες πιέσεις τότε από την Αμερικανική πλευρά, ώστε να δοθεί μία εναλλακτική επιλογή στις χώρες αυτές, με την ένταξη τους στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.! Τώρα η Γαλλία βρίσκεται και πάλι ενώπιον μίας άλλης διευρύνσεως στα Βαλκάνια, με χώρες οι οποίες αντικειμενικά δεν είναι έτοιμες για αυτή την ένταξη, και πάλι πιέζεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο για λόγους γενικότερης γεωπολιτικής, για να ενταχθούν και οι χώρες των Δ. Βαλκανίων. Εν κατακλείδι η Γαλλία πιστεύει ότι η συνεχής διεύρυνση, χωρίς την εμβάθυνση και την ουσιαστική ενοποίηση της Ευρώπης, δημιουργεί κινδύνους, κάτι το οποίο το είχε δηλώσει από πριν και παραμένει σταθερή στην πολιτική της.

Και ποια η δεύτερή σας ερμηνεία;

Ο δεύτερος λόγος είναι η σύνδεση με τα Βαλκάνια! Στο σημείο αυτό θα πάμε στη Συνθήκη των Πρεσπών… Περιλαμβάνεται και αναλαμβάνεται δέσμευση στη «Συμφωνία των Πρεσπών» από την Ελλάδα, να συνδέσει τα δικά της διμερή θέματα, με την ένταξη του κρατιδίου στην Ε.Ε. Πως ερμηνεύεται κάτι τέτοιο, ότι οι Ευρωπαίοι υπακούουν στις εντολές της Ελλάδας; Και η ανάληψη της ευθύνης της Ελλάδος στο πλαίσιο της «Συμφωνίας των Πρεσπών», είναι ένα άλλο μειονέκτημα στη συμφωνία αυτή, μεταξύ όλων των άλλων! Από που και έως που, η χώρα μας ανέλαβε μία τέτοια δέσμευση; Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Βαλκάνια, λαμβάνονται με τα γενικότερα κριτήρια όλων των χωρών της Ένωσης και όχι από τα διμερή που έχει η Ελλάδα, η Γερμανία, ή και οι ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν να προχωρήσει αυτή η ένταξη για λόγους γεωπολιτικούς! Οπότε ο παραμερισμός της Γαλλίας είναι εμφανής και ταυτόχρονα δεν ελήφθησαν υπόψιν και τα δικά της συμφέροντα. Το ηχηρό λοιπόν μήνυμα, είναι ότι ο Γαλλικός παράγοντας, δεν είναι  αμελητέος…

Να ανιχνεύσουμε τώρα, την ολοκλήρωση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ;

Η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ δεν έχει επικυρωθεί και δεν έχει ολοκληρωθεί. Όσοι επικαλούνται τον ισχυρισμό αυτό, είναι ανακριβείς! Και μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και εκεί! Διότι και εκεί η Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορεί να πει ότι δεν ψηφίζω υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα η Συμφωνία δεν έχει πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας έτσι ώστε να ενημερώσουν οι δύο χώρες, ότι συμφωνήσαμε και ότι το Διεθνές όνομα της χώρας αυτής, θα είναι «Βόρεια Μακεδονία». Βεβαίως εάν οι δύο χώρες θέλουν και επιμείνουν μπορούν να βρουν ένα τρόπο επίλυσης του θέματος.

Ο επίλογος;

Κλείνοντας, υπάρχουν πολλά θέματα που οδηγούν σε ακυρότητα της Συμφωνίας. Έως ότου από το Συμβούλιο Ηνωμένων Εθνών εξευρεθεί όνομα αμοιβαίως αποδεκτό, το Διεθνές όνομα του κρατιδίου παραμένει το «FYROM»!