Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Νέστος / ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΕΣΤΟΥ: 100+1 χρόνια από τον «μαύρο» Μάη του Πόντου…
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΕΣΤΟΥ: 100+1 χρόνια από τον «μαύρο» Μάη του Πόντου…

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΕΣΤΟΥ: 100+1 χρόνια από τον «μαύρο» Μάη του Πόντου…

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

100+1 χρόνια από τον «μαύρο» Μάη του Πόντου

Χρειάστηκαν λίγα χρόνια ώστε να πραγματοποιήσουν από οι Νεότουρκοι αυτό που οι Οθωμανοί δεν είχαν κάνει επί αιώνες: να «καθαρίσουν» με τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολής. Με πρωτοφανή βαρβαρότητα και ακόμη πιο σοκαριστική μεθοδικότητα επιχείρησαν να αφανίσουν τον ποντιακό ελληνισμό. Μπορεί αριθμητικά να το κατάφεραν, απέτυχαν ωστόσο και θα αποτυγχάνουν πάντα να σβήσουν τη Μνήμη, που κάθε 19 Μαΐου – έτσι και φέτος, 101 χρόνια μετά την τραγωδία – παραμένει πιο ζωντανή.

Όπως γράφει και ο αείμνηστος λαογράφος Σολωμονίδης «..θα περάσουν χειμώνες, θα περάσουν καλοκαίρια και της μνημοσύνης το δάκρυ, θα σταλάζει θερμό και αστείρευτο πάνω στους τάφους των χαμένων πατρίδων και ‘μεις θα μαζευόμαστε συχνά και θα ανασκαλίζουμε την ιερά φωτιά των περασμένων για να μη σβήσει ποτέ και να μεταδοθεί στις ερχόμενες γενεές»

Είναι υποχρέωση μας τη μέρα τούτη να θυμόμαστε, να θρηνούμε, να μη λησμονήσουμε ποτέ τους τις χιλιάδες προγόνους μας που σφαγιάστηκαν. Ωστόσο ως μεγαλύτερη υποχρέωση έχουμε όλοι εμείς, για χάρη αυτών που χάθηκαν, να διατηρούμε τη φλόγα του Πόντου άσβεστη, να μην αλλοτριωθούμε από τις «σειρήνες» του ωχαδελφισμού και να πιστέψουμε ότι είναι προσωπική ευθύνη του καθενός μας να τη μεταλαμπαδεύσουμε από γενιά σε γενιά.

Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόγονοί μας διατήρησαν τον πολιτισμό τους μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Σε συνθήκες καθόλα εχθρικές δεν σκέφτηκαν ούτε μια στιγμή να απαρνηθούν τις αξίες τους.  Εκατοντάδες οι μαρτυρίες για τα εγκλήματα κατά του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξοντωτικές: εξορίες, εκτοπίσεις, καταναγκαστικά έργα, φυλακίσεις, εκτελέσεις, βασανιστήρια, πορείες στην έρημο και εν γένει φρικαλεότητες που δεν μπορεί να τις αντέξει ο ανθρώπινος νους. Άλλωστε είναι αυταπόδεικτο πλέον ότι πρόκειται για Γενοκτονία, για συστηματική εξολόθρευση κάθε ορθόδοξου στοιχείου, για μια προσπάθεια «εθνικής ομογενοποίησης» της Τουρκίας.

Οι ανθρώπινες «ρίζες» ξεριζώθηκαν. Άλλες τις λύγισαν, άλλες παρότι μαράθηκαν ξαναρίζωσαν και άνθισαν στην Ελλάδα μας. Άπλωσαν τα κλαδιά τους και έφτιαξαν το γεφύρι ανάμεσα στις δυο πατρίδες και μετέφεραν εδώ τους χορούς, τα τραγούδια, τα ήθη και έθιμα μας, όλον τον πλούσιο Πολιτισμό του Πόντου.

Η Γενοκτονία δε μας σκότωσε. Αντίθετα μας κρατά ζωντανούς για να ψάξουμε εμείς την ηθική δικαίωση για τις 353.000 και πλέον ψυχές Ελλήνων Ποντίων που χάθηκαν. Σαν μια γροθιά, ας παλέψουμε για την Διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας.

Αιωνία τους η Μνήμη.