Αρχική Σελίδα / Υγεία / ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Προστασία & Θεραπεία
ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Προστασία & Θεραπεία

ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Προστασία & Θεραπεία

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ειδικά την εποχή του καλοκαιριού, είναι αποδεδειγμένο πως είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης καρκίνου του δέρματος ή άλλων δερματικών παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τους ειδικούς, τέσσερις στους πέντε καρκίνους του δέρματος θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε η κατάλληλη πρόληψη και ενημέρωση.

Προστατευτείτε

  • Αντηλιακό

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό 15-30 λεπτά πριν βγείτε έξω, ακόμα και με συννεφιά. Ελέγξτε οπωσδήποτε την ημερομηνία λήξεως αλλά διαβάστε και τις ετικέτες. Αυτά που συνιστώνται ευρέως, αφορούν την προστασία από UVA αλλά και UVB ακτινοβολία ταυτόχρονα, με τον δείκτη προστασίας να είναι 30 και πάνω. Να θυμάστε πως οι πιο επικίνδυνες ώρες, βρίσκονται μεταξύ 10:00-16:00.

  • Ρούχα

Τα σκούρα χρώματα, εμποδίζουν περισσότερο τις ακτίνες UV να φτάσουν στο δέρμα σας, αφού τις απορροφούν.  Επίσης, τα υφάσματα όπως το τζιν ή τα συνθετικά, εμποδίζουν κατά μεγάλο ποσοστό τη διείσδυση των ακτίνων και σε αυτό θα σας βοηθούν οι ετικέτες με την αναγραφή του δείκτη UPF. Τέλος, σε περίπτωση που τα ρούχα είναι ξεχειλωμένα, παλιά ή ακόμα και βρεγμένα, θα εκθέτουν περισσότερο το δέρμα σας στην υπεριώδη ακτινοβολία, αφού οι ίνες θα έχουν αραιώσει.

  • Τεστ της Σκιάς

Αν η σκιά σας είναι μικρότερη από εσάς, αυτό σημαίνει πως οι ακτίνες του ήλιου βρίσκονται στη μέγιστη έντασή τους, οπότε καλό θα ήταν να βρείτε κάποιο σκιερό μέρος για την προστασία σας.

Αντιμετωπίστε

  • Κάντε συχνά δροσερά ντους χωρίς να σκουπίζεστε εντελώς και τελειώστε με ενυδατική κρέμα. Κρέμες με προσθήκη Αλόης ανακουφίζουν περισσότερο και να αποφεύγετε κρέμες με συστατικά που τελειώνουν σε «-καΐνη» (όπως π.χ. βενζοκαΐνη), αφού ερεθίζουν το δέρμα.
  • Για την αντιμετώπιση της δυσφορίας, του ερεθισμού ή του πρηξίματος, προτιμήστε μια ασπιρίνη.
  • Πιείτε πολύ νερό για την αποφυγή της αφυδάτωσης, αφού το ηλιακό έγκαυμα «στεγνώνει» την επιδερμίδα σας, με αποτέλεσμα να την καίει.
  • Οι φουσκάλες, είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού σας ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω μόλυνση, οπότε μην τις πειράζετε.

ΦΑΤΕ ΤΟ… ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΣΑΣ!

Ο Joseph S. Takahashi, Πρόεδρος της Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, διαπίστωσε πως ορισμένα τρόφιμα, περιέχουν συγκεκριμένα ένζυμα που βοηθούν στην πρόληψη αλλά και ανάπλαση του δέρματος που έχει υποστεί ηλιακά εγκαύματα και καλό θα ήταν να τα βάλετε στο καλοκαιρινό διατροφικό σας πλάνο! Η έρευνά του, αναφέρεται στα εξής: μύρτιλα, καρπούζι, ξηροί καρποί, καρότα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι και κουνουπίδι!