Αρχική Σελίδα / Για τον Άνδρα / Αθλητικά / ΙΠΠΑΣΙΑ: Άθληση αλλά και… θεραπεία!
ΙΠΠΑΣΙΑ: Άθληση αλλά και… θεραπεία!

ΙΠΠΑΣΙΑ: Άθληση αλλά και… θεραπεία!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα και συμπεριλήφθηκε στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900. Αυτό που τη χαρακτηρίζει ως μοναδικό άθλημα είναι ότι η αμαζόνα ή ο ιππέας αποτελούν μια ομάδα μαζί με το άλογο, καθώς για να επιτύχουν ένα καλό αποτέλεσμα πρέπει να έχουν μια άψογη συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου να εκτελέσουν  με ακρίβεια ασκήσεις δεξιοτεχνίας ή εμποδίων, αλλά και ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των αθλημάτων της αντοχής και της ταχύτητας.

  • Ποια είναι τα οφέλη της; Το άλογο, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αποτελεί έναν πιστό φίλο των ανθρώπων στα προβλήματά τους, γι’ αυτό θεωρείται και το εξυπνότερο θηλαστικό ζώο. Η ιππασία είναι ένα άθλημα στο οποίο δεν υπάρχει όριο ηλικίας ή φυσικής κατάστασης και απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τα άλογα.
  • Ο δεσμός με το άλογο Πριν ξεκινήσει οποιοσδήποτε ιππασία πρέπει να διατίθεται να αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ αυτού και του αλόγου, καθώς η σχέση μεταξύ των δύο είναι αμφίδρομη.
  • Αθλητική Ιππασία Η ιππασία ως άθλημα γυμνάζει σώμα αλλά και ψυχή. Διαμορφώνει πειθαρχημένους και υπεύθυνους ανθρώπους με σεβασμό προς τα ζώα. Η εμπιστοσύνη και η αγάπη είναι δύο ανιδιοτελή συστατικά που αναπτύσσονται μέσω της επαφής του ανθρώπου με το άλογο. Επιπλέον, βοηθάει στην καρδιακή υγεία καθώς ανάλογα με την ταχύτητα του αλόγου η ιππασία απαιτεί περισσότερη ενέργεια και καρδιαγγειακή ικανότητα. Επίσης, αποτελεί μια άκρως χαλαρωτική εμπειρία που αφαιρεί το άγχος και εστιάζει περισσότερο στη σωστή καθοδήγηση του αλόγου. Άλλοι πάλι συνδέουν την ιππασία με μία υπαίθρια δραστηριότητα η οποία προσφέρει μια ιδιαίτερη συντροφιά και παρηγοριά σε συνεργασία με το άλογο. Τέλος, το άθλημα της ιππασίας ενισχύει το αίσθημα της ομαδικότητας και της συνεργασίας διδάσκοντας ευγενή άμιλλα.
  • Θεραπευτική Ιππασία Εξίσου σημαντικός είναι όμως και ο ρόλος του αλόγου ως θεραπευτικού μέσου, στα άτομα με αναπηρία, καθώς έχει σκοπό την αποκατάσταση του ασθενούς και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής του. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις αυτισμού, διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, συνδρόμου Άσπεργκερ, νοητικής υστέρησης, συνδρόμου Ντάουν, εγκεφαλικής παράλυσης, σκλήρυνσης κατά πλάκας, κατάθλιψης, αγχωτικών διαταραχών, μυϊκής δυστροφίας, δισχιδούς ράχης, απουσίας ή παραμόρφωσης άκρων, τύφλωσης και κώφωσης. Στον χώρο μας παρέχουμε και υπηρεσίες θεραπευτικής ιππασίας όπου επιτυγχάνει σημαντικά οφέλη σε περιπτώσεις νοητικών, νευρολογικών, ψυχολογικών, κινητικών και αναπτυξιακών διαταραχών. Η τρισδιάστατη κίνηση του αλόγου επιδρά στη νευροφυσιολογία του αναβάτη και οι κατάλληλες έφιππες ψυχοεκπαιδευτικές ασκήσεις και δραστηριότητες συνθέτουν μια αποτελεσματική μέθοδο διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης, επιλύουν προβλήματα συμπεριφοράς και ενισχύουν την ομαλή ψυχοκινητική ανάπτυξη.
  • Εν κατακλείδι…  Τα οφέλη της ιππασίας είναι τεράστια απόλαυση, σωματική και διανοητική ικανότητα και μια ευκαιρία να απολαύσετε την ύπαιθρο!