Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ιατρικά Θέματα / Οι καλοκαιρινές αλλεργίες!
Οι καλοκαιρινές αλλεργίες!

Οι καλοκαιρινές αλλεργίες!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

 Το καλοκαίρι σημαντικές αλλεργικές παθήσεις όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα υποχωρούν, εμφανίζονται όμως εντονότερα άλλες αλλεργικές αντιδράσεις. Η άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, το τέλος της ανθοφορίας και ο καλός αερισμός των σπιτιών επιδρούν ευεργετικά στους ασθενείς με αλλεργίες στις γύρεις και στα ακάρεα της οικιακής σκόνης με αποτέλεσμα να έχουμε ελάττωση της έντασης των συμπτωμάτων ή και πλήρη υποχώρηση του προβλήματος.

Ήλιος και Θάλασσα

Ο ήλιος και η θάλασσα που αποτελούν τα κύρια στοιχεία του ελληνικού καλοκαιριού μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση. Ειδικότερα η μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να δημιουργήσει σε ορισμένους αλλεργικούς έντονες εκδηλώσεις από το δέρμα με τη μορφή της δερματοπάθειας. Οι φωτοδερματίτιδες εμφανίζονται συνήθως σε άτομα που παίρνουν κάποιο αντιβιοτικό ή άλλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί όμως να εκδηλωθούν χωρίς εμφανή αιτιολογικό παράγοντα.

Πολλοί αλλεργικοί αναφέρουν ότι κατά την είσοδό τους στη θάλασσα εκδηλώνουν έντονη κνίδωση και αγγειοοίδημα δηλαδή πρήξιμο στο πρόσωπο και στα χείλη, σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμα και απώλεια την συνείδησης. Η συγκεκριμένη αντίδραση κατά τη διάρκεια του θαλασσινού μπάνιου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και οι ασθενείς πρέπει να συμβουλευτούν τον ειδικό γιατρό άμεσα.

Τα κουνούπια

Τα τσιμπήματα από έντομα αποτελούν ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για τους αλλεργικούς ασθενείς το καλοκαίρι. Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια μπορούν να δημιουργήσουν γενικευμένες αντιδράσεις συνήθως όμως είναι έντονα ενοχλητικές τοπικές αντιδράσεις που περιορίζονται στα άκρα και στο πρόσωπο. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται η χρησιμοποίηση ενός αντιισταμινικού και παράλληλα η χρήση μιας ειδικής αντιφλεγμονώδους κρέμας η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και αντιβιοτικό για να αποφεύγονται οι λοιμώξεις.

Οι μέλισσες και οι σφήκες

Ποιο σημαντικό είναι το πρόβλημα από το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναφυλακτικό shock. Τα άτομα τα οποία μετά από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας παρουσιάζουν γενικευμένες αντιδράσεις με εκτεταμένη κνίδωση, δύσπνοια και απώλεια συνείδησης πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν σε επαφή με τον ειδικό γιατρό και να υποβληθούν σε ειδική ανοσοθεραπεία. Είναι απαραίτητο επίσης να έχουν μαζί τους συσκευή χορήγησης αδρεναλίνης καθώς και φάρμακα για τις πρώτες βοήθειες.

Τα καλοκαιρινά φρούτα

Τέλος και τα φρούτα του καλοκαιριού μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Ειδικότερα τα σύκα και τα σταφύλια μπορούν να προκαλέσουν, σε μικρό ποσοστό του πληθυσμού, αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και αναφυλακτικό shock.

Συμπέρασμα
Οι εκδρομείς του καλοκαιριού λοιπόν εφόσον είναι αλλεργικοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε συνεννόηση με το γιατρό τους να έχουν πάντα μαζί τους τα απαραίτητα φάρμακα και να θυμούνται ότι το καλοκαίρι μπορεί να κρύβει παγίδες γι’ αυτούς.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε όλο το τεύχος 26 πατώντας εδώ