Αρχική Σελίδα / Πρόσωπα / Συνεντεύξεις / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΚΑΡΔΗΣ: Η εξομολόγηση ενός… Ναυαγοσώστη!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΚΑΡΔΗΣ: Η εξομολόγηση ενός… Ναυαγοσώστη!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΚΑΡΔΗΣ: Η εξομολόγηση ενός… Ναυαγοσώστη!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Στο πιο δροσερό τεύχος της χρονιάς, επιλέξαμε να κάνουμε την πιο άφοβη «βουτιά» της ζωής μας, αφού μπήκαμε στη ζωή του Γιώργου Καλοκάρδη, ναυαγοσώστη εδώ και τρία συναπτά έτη. Μας μίλησε για την επιλογή του να ασχοληθεί με την ναυαγοσωστική και μας αφηγήθηκε το περιστατικό που τον σημάδεψε στην μέχρι τώρα πορεία του. Ακόμη, μας μίλησε για τα χόμπι του και τη διατροφή που ακολουθεί και εννοείται πως δεν παραλείψαμε να τον ρωτήσουμε αν του αρέσει το… Baywatch!

Γιώργο καλησπέρα και καλώς ήρθες στο «[εν]Τυπάκι».

Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα!

Πώς πήρες την απόφαση να γίνεις ναυαγοσώστης;

Θυμάμαι τον εαυτό μου σε νεαρή ηλικία να σκέφτεται το πόσο ωραίο θα ήταν να γίνω ναυαγοσώστης ώστε να βρίσκομαι σε θέση να βοηθήσω άτομα που θα είχαν ανάγκη. Οφείλω να ομολογήσω, πως η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με ώθησε ακόμα περισσότερο στο να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο επάγγελμα, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση.

Ο ναυαγοσώστης παραλίας με τον ναυαγοσώστη πισίνας, έχουν διαφορές ως προς την εκπαίδευσή τους;

Η εκπαίδευση δεν διαφέρει πολύ. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει θεωρητικό υλικό το οποίο αναφέρεται στην εκμάθηση μεθόδων κολύμβησης και προσέγγισης του θύματος, στους κινδύνους που κρύβονται σε θάλασσες, πισίνες και ποταμούς αλλά και στις πρώτες βοήθειες. Στο πρακτικό τώρα κομμάτι, καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας συγκεκριμένες δοκιμασίες όπως κολύμβηση με οπτική επαφή του θύματος, ελεύθερη κολύμβηση, μεταφορά – ρυμούλκηση θύματος, υποβρύχια κολύμβηση και τέλος ανύψωση και ανέλκυση αντικειμένου, με τη διαφορά πως στην πρακτική εκπαίδευση ενός ναυαγοσώστη θάλασσας, απαιτείται και δίπλωμα ταχυπλόου. Σε γενικές γραμμές η εκπαίδευση δεν είναι δύσκολη. Οποιοσδήποτε βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχώς.

Υπάρχουν κάποια ατομικά «συστατικά», ώστε να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Σίγουρα ένας ναυαγοσώστης δεν αρκεί μόνο να βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, όπως προανέφερα, αλλά απαιτείται να είναι και ψυχικά υγιής. Επίσης, οφείλει να είναι παρατηρητικός, υπομονετικός και συγκεντρωμένος. Κατά τα άλλα δεν πιστεύω πως χρειάζεται κάτι εξειδικευμένο πέρα από το να έχει καλή σχέση με το υγρό στοιχείο και να αγαπά αυτό που κάνει.

Έχει υπάρξει όλον αυτόν τον καιρό κάποιο περιστατικό στο οποίο χρειάστηκε να επέμβεις;

Ευτυχώς στα τρία χρόνια που ασχολούμαι, μόνο μια στιγμή χρειάστηκε. Ήταν δύο κοριτσάκια που κολυμπούσαν στην πισίνα και πιο δίπλα ο συνοδός τους. Κάποια στιγμή το μικρότερο πανικοβλήθηκε και επιχείρησε να πιαστεί από το αδελφάκι του από το κεφάλι, με αποτέλεσμα να το βυθίσει στο νερό και να μην μπορεί να βγει έξω. Χωρίς δεύτερη σκέψη, βούτηξα και τράβηξα το κοριτσάκι που ήταν κάτω από το νερό και αμέσως τα έπιασα και τα δύο μαζί και τα έβγαλα έξω. Ευτυχώς δεν ήπιαν νερό και μετά από λίγο τους έφυγε ο πανικός. Φυσικά υπενθύμισα στον γονέα τους το πόσο σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τα παιδιά ούτε στιγμή από την επίβλεψή μας.

Η διατροφή σου τις ημέρες που πρέπει να είσαι στο πόστο σου, είναι διαφορετική από τις άλλες ημέρες;

Φυσικά! Φροντίζω να έχω ένα πολύ πλούσιο θρεπτικό  πρωινό ώστε να με κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Τις υπόλοιπες ώρες θα καταναλώσω κάτι ελαφρύ όπως για παράδειγμα κάποιο σνακ, φρούτο κτλ. διότι πάντοτε πρέπει να είμαι έτοιμος να επέμβω σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

Πέραν της ναυαγοσωστικής που θεωρείται κυρίως κάτι εποχικό, έχεις ασχοληθεί και με κάποια άλλη σχολή;

Ναι! Έχω τελειώσει μηχανολόγος μηχανικός στο ΤΕΙ Καβάλας και συνεχίζω τις σπουδές μου παρακολουθώντας σεμινάρια και προγράμματα κατάρτισης πάνω στον κλάδο μου και στις μη ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Πώς γεμίζει συνήθως ο ελεύθερός σου χρόνος; Υπάρχει κάποιο χόμπι;

Βοηθάω τον πατέρα μου κυρίως, στο κατάστημα που διατηρούμε με κοτόπουλα στα κάρβουνα και γεμίζω τις ώρες μου κάνοντας γυμναστική. Αγαπώ κάθε είδους γυμναστική, μιας και αθλούμαι από την ηλικία των 10 ετών, αλλά τα τελευταία χρόνια με έχει κερδίσει η προπόνηση με βάρη. Επίσης, λατρεύω να αφιερώνω χρόνο στα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Δε μπορώ να μη σε ρωτήσω αν το «Baywatch» ήταν μια από τις αγαπημένες σου σειρές! Θεωρώ πως η πλειοψηφία μόλις δει ναυαγοσώστη, φέρνει στο νου τη συγκεκριμένη παραγωγή.

Εννοείται! Πιστεύω πως το «Baywatch» για τους περισσότερους από εμάς ήταν μια από τις αγαπημένες μας σειρές όταν ήμασταν παιδιά. Μας σύστησε τον κόσμο της ναυαγοσωστικής, μέσα από διάσημους και ευπαρουσίαστους ηθοποιούς που ζούσαν συνεχώς νέες περιπέτειες. Ο συνδυασμός των καλλίγραμμων ηθοποιών με την ατελείωτη δράση που βίωναν στη θάλασσα, δύσκολα θα μας έφευγε από το μυαλό, γι’ αυτό μας έχει μείνει μέχρι σήμερα και μας ξυπνά όμορφες αναμνήσεις.

Νομίζω πως δύσκολα θα περάσεις απαρατήρητος από λουόμενους, καθώς το παρουσιαστικό σου είναι αρκετά εντυπωσιακό. Έχεις έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση;

Αρχικά, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Η αλήθεια πάντως είναι πως δεν δίνω κάποιο δικαίωμα ώστε να έρθω σε δύσκολη θέση και προσπαθώ πάντοτε να είμαι σοβαρός στη δουλειά μου.

Λίγο πριν το τέλος, σου έχω την ερώτηση τους ενός εκατομμυρίου! Σε ποια διάσημη θα ήθελες να δώσεις το φιλί της ζωής;

(Χάχα) Η αλήθεια είναι πως όποτε σκέφτομαι τον εαυτό μου να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, μόνο άσχημα συναισθήματα μου προκαλεί γιατί το βλέπω τελείως επαγγελματικά και πίστεψέ με δεν είναι καθόλου ευχάριστο σαν συνθήκη. Εάν βρεθώ βέβαια ποτέ σε αυτή τη θέση το μόνο που θέλω είναι να σώσω αυτόν που κινδυνεύει.

Πριν σε αποχαιρετήσω, θα ήθελα να μου πεις τα όνειρά σου για το μέλλον και αν θα σε πετύχουμε φέτος σε κάποια πισίνα!

Για το μέλλον, σκέφτομαι να αποκτήσω όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια επάνω στην ειδικότητά μου ώστε να μπορέσω να το εξασκήσω με επιτυχία, να συνεχίσω να δουλεύω και να αποκτώ εμπειρίες επάνω στην ναυαγοσωστική και να είμαι υγιής. Φέτος θα με βρείτε στην πισίνα του πολύ αγαπημένου μας Bati. Θα χαρώ πολύ να σας δω εκεί!

Γιώργο σε ευχαριστώ για την πραγματικά ξεχωριστή κουβέντα και σου εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

Παρακαλώ! Χαρά μου που ήμουν μαζί σας. Καλό καλοκαίρι εύχομαι σε όλους με υγεία και πολλά μπάνια!