Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Παιδί - Εκπαίδευση / Οι φυσικές καταστροφές μέσα από τα μάτια των παιδιών!
Οι φυσικές καταστροφές μέσα από τα μάτια των παιδιών!

Οι φυσικές καταστροφές μέσα από τα μάτια των παιδιών!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Τα τραυματικά γεγονότα για την ψυχοσύνθεση ενός παιδιού είναι πολλά και διάφορα (πόλεμος, βία, ατυχήματα, θάνατος, κ.α.). Ανάμεσα σε αυτά κυρίαρχο ρόλο παίζουν και οι φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες αλλά και η πανδημία στην υφήλιο από κάποιον ιό, όπως τον κορωνοϊό που ταλανίζει την υφήλιο το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχει αναγκάσει πολλές χώρες να μπουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον ορισμό που έχει αποδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο όρος έκτακτη ανάγκη υποδηλώνει μια κατάσταση στην οποία οι κανονικές διαδικασίες αναστέλλονται και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η εκδήλωση των επιπτώσεων ενός κινδύνου.

Πώς νιώθουν τα παιδιά!

Τα παιδιά ιδιαιτέρως ευάλωτα μετά από μία καταστροφή. Οι μέχρι πρότινος πεποιθήσεις ότι τα παιδιά δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από μία καταστροφή, παρά μόνο ανάλογα με τις αντιδράσεις των γονέων τους, αποτελούν μύθο. Τα μικρά παιδιά επηρεάζονται άμεσα από καταστροφικά συμβάντα. Όταν είναι μεταξύ ενός έως πέντε ετών, εκδηλώνουν άγχος αποχωρισμού και διαταραχές ύπνου, καθώς αποφεύγουν τα μέρη της καταστροφής. Τα μικρότερα παιδιά ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπεριφορές παλινδρόμησης, όπως ενούρηση, εγκόπριση και γκρίνια. Τα παιδιά έξι έως έντεκα ετών εκδηλώνουν εμμονή με το καταστροφικό γεγονός και φοβούνται για την ασφάλειά τους. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας εκδηλώνουν πολύ συχνά επιθετικότητα. Επιπλέον, τα παιδιά όλων των ηλικιών που βίωσαν τον θάνατο δικών τους προσώπων εκδηλώνουν διαταραχές ύπνου, φόβους και κοινωνική απομόνωση. Υπάρχουν παιδιά που μπορεί να παρουσιάσουν τάση φυγής από την πραγματικότητα και να προτιμούν να ζουν στο δικό τους φανταστικό κόσμο, αποκλειστικά και μόνο για την αυτοπροστασία τους.  Έχει παρατηρηθεί σε παιδιά που έχουν υποβληθεί σε επαναλαμβανόμενες ή πολύ έντονες τραυματικές εμπειρίες, ότι αναπτύσσουν ένα μηχανισμό συναισθηματικού μουδιάσματος (διαχωρισμός), με στόχο να καταπνίξουν τον πόνο και το τραύμα που υφίστανται. Η συννοσηρότητα με κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή ελλειματικής Προσοχής και υπερκινητικότητα, αυτοκτονικό ιδεασμό προβληματίζει αρκετά, ως προς την έγκαιρη ανίχνευση των πασχόντων παιδιών.

Εάν τα τραύματα των παιδιών δεν θεραπευτούν από ειδικούς, τα παιδιά θα μεγαλώσουν με φόβο και άγχος σε όλη τους τη ζωή. Τί μπορούμε λοιπόν να κάνουμε άμεσα; Χρειάζεται η διασφάλιση ενός ασφαλούς και άνετου περιβάλλοντος στο οποίο να νιώθουν ήρεμα και ασφαλή. Με τον τρόπο αυτό ομαλοποιούνται οι αντιδράσεις τους και μειώνεται η σύγχυση. Η διαπροσωπική επαφή είναι πολύ σημαντική. Δηλαδή να νιώθουν ότι τους νοιάζονται και ότι δεν είναι τα μόνα παιδιά που πάθανε αυτή τη καταστροφή. Η υποστήριξη των παιδιών αυτών από τους γονείς τους, από το σχολείο και από τους συνομήλικούς τους, καθίσταται αναγκαία και έχει τεράστια σημασία. Τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται ενημέρωση για τις αιτίες που προκλήθηκε η καταστροφή και η δράση που έγινε γενικότερα. Τις περισσότερες φορές επιθυμούν να εκφραστούν μέσω του θυμού και της αγανάκτησης, το οποίο πρέπει να εκδηλώνεται με τεχνικές διαχείρισης θυμού. Έπειτα, καλό θα ήταν να υπάρχει ενημέρωση των γονέων για επιδόματα, αποζημιώσεις, για ζητήματα ασφαλιστικής και νομικής φύσεως και γενικότερα να υπάρχει πλάνο επανένταξης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας ώστε τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους με κάποιο τρόπο να είναι αισιόδοξοι, έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Τα παιδιά που παρουσιάζουν έκδηλη μετατραυματική ψυχοπαθολογία ή αυξημένο κίνδυνο μετατραυματικών συμπτωμάτων και κατάθλιψης, πρέπει να βοηθηθούν από την πολιτεία ώστε να τους παρέχει δωρεάν ψυχοθεραπευτική παρακολούθηση.

Η ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ατομική, οικογενειακή αλλά ακόμη και ομαδική μαζί με άλλα παιδιά και είναι ιδιαιτέρως βοηθητική. Τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν μέσα από το παιχνίδι, το γράψιμο, το σχέδιο, τη ζωγραφική και τον διάλογο και με διάφορες τεχνικές να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Μια αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Σταθείτε, λοιπόν, δίπλα στα παιδιά σας  και κάντε να νιώσουν το δυνατότερο ασφαλή!