Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Καβάλα / ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: #Μένουμε στο σπίτι και μαθαίνουμε για την Καβάλα!
ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: #Μένουμε στο σπίτι και μαθαίνουμε για την Καβάλα!

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: #Μένουμε στο σπίτι και μαθαίνουμε για την Καβάλα!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

Ήταν το Σάββατο της 2ας Ιανουαρίου του σωτηρίου έτους 1932 ήμερα που πρώτο λειτούργησε το κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Καβάλα στο νέο ιδιόκτητο κτίριο στην παραλία της πόλης .
Κτίσμα του 1927 σε σχέδια του αθηναίου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κιτσίκη. Κτίριο με ξεχωριστά στοιχεία. Η τράπεζα ήταν εκεί μέχρι τον Μάιο του 1941, τότε καταλήφθηκε από τους Βούλγαρους κατακτητές και μετατράπηκε σε τηλεγραφείο , ταχυδρομείο και τηλεφωνείο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: σπίτι, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
Δίπλα στο κτίριο από την δεξιά πλευρά , με εικόνα από την παραλία υπήρχαν κτίσματα που στέγαζαν επιχειρήσεις και γραφεία εμπόρων της πόλης, όπως του ξυλέμπορα Ν. Τερμεντζή. Στην διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής αυτά γκρεμίστηκαν ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην πλατεία , από την παραλία. Με την απελευθέρωση η Τράπεζα επέστρεψε στην Καβάλα και στέγασε το κατάστημα της. Στην δεκαετία του 1960 στέγασε σε τμήμα της , με ξεχωριστή είσοδο από την οδό Βενιζέλου την Νομαρχία Καβάλας. Για πολλά χρόνια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στα ανατολικά του κτιρίου της Τράπεζας , από την παραλία υπήρχαν οι λούστροι της Καβάλας .

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

 Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου υπήρχε η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή της Τράπεζας.
Στο ισόγειο του κτιρίου από την παραλία λειτούργησε και κατάστημα πρατηρίου βενζίνης αλλά και ζαχαροπλαστείο – καφενείο με το όνομα «Παντελής». Στην δεκαετία του 2000 και με το τέλος της Εμπορικής Τράπεζας , στο κτίριο αναρτήθηκαν οι πινακίδες της AlphaBank, έτσι στεγάστηκαν τραπεζικές υπηρεσίες αυτής της Τράπεζας. Σήμερα περιμένει τη νέα του χρήση. (οι φωτογραφίες είναι από το ψηφιακό αρχείο του συλλόγου συνταξιούχων πρώην εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα).

Πηγή: fb:Δήμος Καβάλας – Municipality of Kavala