Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ & ΓΥΝΑΙΚΑ: Μεγάλη έρευνα από το περιοδικό Εντυπάκι!
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ & ΓΥΝΑΙΚΑ: Μεγάλη έρευνα από το περιοδικό Εντυπάκι!

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ & ΓΥΝΑΙΚΑ: Μεγάλη έρευνα από το περιοδικό Εντυπάκι!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Οι σκέψεις που ακολουθούν, έχουν ως αφετηρία το μεγάλο θόρυβο «της πανδημίας από τον Κορωνοϊό», η οποία ξεκίνησε υπό μορφή τηλεφωνικής έρευνας (λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών), την χρονική διάρκεια από τις 12/3/20- 30/3/20. Αρχική μας πρόθεση ήταν να κάνουμε ένα καθαρά φιλολογικό ρεπορτάζ από δευτερογενείς πηγές πληροφόρησης. Στη συνέχεια όμως η Δημοσιογραφική Ομάδα της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, θέλησε  να παρουσιάσει μια σχολιασμένη δημοσίευση προφορικών απόψεων μέσω «τηλεφώνου»  λόγω της μη δυνατότητας, διανομής ανώνυμου ερωτηματολόγιου στους συμπολίτες μας.

Να σημειωθεί επίσης ότι, η συντακτική μας ομάδα πριν πραγματοποιήσει την «τηλεφωνική έρευνα» έκρινε σκόπιμο να οριστεί επιμελήτρια της πρωτογενούς έρευνας τη Δημοσιογράφο, Έφη Βαλίλα, με στόχο να καλύψει αυτό ακριβώς το τοπικό Δημοσιογραφικό κενό, που να σχετίζεται με τις απόψεις των γυναικών απέναντι στον Κορωνοϊό, (γυναίκες) όλων των ηλικιών της ΑΜΘ!

Οι ερωτήσεις ήταν περιορισμένες για να μην κουράζονται οι ερωτώμενες και έτσι υπήρξε η δυνατότητα να έχουμε περισσότερες επιπλέον προφορικές απόψεις, εκτός των σταθερών ερωτήσεων και να αναλύσουμε καλύτερα τα ευρήματα της τηλεφωνικής έρευνας που η ανάλυσή της έγινε με τον πιο απλό τρόπο, (excel). Ξεκινώντας από τα Δημογραφικά  χαρακτηριστικά του δείγματος, γνωστοποιούμε ότι, είχαμε ως δείγμα μόνον γυναίκες (100 στο σύνολο) με το 32% ηλικίας 18-30, 38% ηλικίας 31-40, 26% 41-50, 51-60 3% και 60 και άνω 1%.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

Μπορείτε να βαθμολογήσετε σε μία κλίμακα το αίσθημα φόβου που νιώθετε;

 

Σύμφωνα με το διάγραμμα,  η κλίμακα του επιπέδου φόβου κυμάνθηκε ως εξής:

Πάνω από το 61% (37% και 24%),δήλωσε πως δικατέχεται πολύ ή αρκετά από τον φόβο. Μέτρια μας απάντησε το 25%, λίγο το 10% και καθόλου το 4%. Προφανώς ήταν η πρώτη  εβδομάδα, που τα κρούσματα λίγα, οι θάνατοι ολίγιστοι σε σχέση με αυτό που ακολούθησε και όλες οι ερωτηθείσες ήλπιζαν ότι η «πανδημία» θα παρέλθει πολύ  σύντομα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

Ποιο είναι το επίπεδο των προσδοκιών σας πως θα γυρίσουμε σύντομα στην κανονικότητα;

 

Οι απαντήσεις διαμορφώθηκαν ως εξής: 56% πολύ χαμηλό, το 35% χαμηλό, και το 9% μέτριο και καμία ερωτηθείσα δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι γρήγορα θα ερχόταν η κανονικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι σταδιακά συνειδητοποίησαν τον μέγα κίνδυνο της νόσου!

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Μπορείτε να βαθμολογήσετε την αναγκαιότητα των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού;

Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα το 76% έκρινε τα μέτρα ως πολύ απαραίτητα, το 19% ως απαραίτητα. Αυτό είναι παρήγορο αν και πολλοί  άνθρωποι το πρώτο χρονικό διάστημα τα αγνόησαν στην πράξη.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Συμφωνείτε με το “Μένουμε Σπίτι” για όσο καιρό μας το προτείνει η επίσημη πολιτεία;

 • 53% – Συμφωνώ Απόλυτα
 • 38% – Συμφωνώ
 • 6% – Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ
 • 3% – Διαφωνώ

Συμφωνείτε με τις πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα (πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειες, ξεχωρίζετε το νωπό κρέας από άλλα τρόφιμα, μαγειρεύετε στη σωστή θερμοκρασία και ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα);

 • 50% – Συμφωνώ Απόλυτα
 • 44% – Συμφωνώ
 • 5% – Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ
 • 1% – Διαφωνώ

Συμφωνείτε ότι δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της νόσου μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων και των λαχανικών;

 • 24% – Συμφωνώ Απόλυτα
 • 50% – Συμφωνώ
 • 18% – Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ
 • 6% – Διαφωνώ

Πόσο απαραίτητη είναι η “αντισηπτική” συμπεριφορά σας όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού; Κρίνετε απαραίτητο να μην υπάρχει πολύ κίνηση, να έχετε αντισηπτικό μαζί, να σκουπίζετε τα χέρια και το καλάθι πριν και μετά τις αγορές, να χρησιμοποιείτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, να χρησιμοποιείτε το δικό σας στυλό για να υπογράφετε τις αποδείξεις κλπ.;

 • 24% – Πολύ απαραίτητη
 • 50% – Απαραίτητη
 • 18% – Ουδέτερη στάση
 • 6% – Καθόλου απαραίτητη

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τα παραπάνω δείγματα, θέλουμε να σημειώσουμε ότι οι ερωτηθείσες προφανώς και δεν γνώριζαν μέχρι τη στιγμή της Τηλεφωνικής έρευνας, ότι η νέα «νόσος» είναι άκρως επικίνδυνη, όπως επίσης και τους τρόπους μετάδοσης της… Προφανώς ήταν νωρίς να αντιληφθούν τα μεγέθη των κρουσμάτων και των θανάτων στις γειτονικές μας χώρες. Γι’ αυτό και οι ερωτηθείσες από τη μία, ήλπιζαν ότι η «πανδημία» θα παρέλθει πολύ σύντομα και από την άλλη συνειδητοποίησαν σταδιακά την επικινδυνότητα, χωρίς ψευδαισθήσεις, ότι δεν θα ερχόταν γρήγορα η πολυπόθητη κανονικότητα. Ίσως γι’ αυτό και στα μέτρα προστασίας, τα έκρινε θετικά η απόλυτη πλειοψηφία του δείγματος όπως επίσης και  με το «μένουμε σπίτι» για όσο καιρό μας προτείνει η επίσημη Πολιτεία!

Συμφώνησαν επίσης με την αναγκαιότητα των πρακτικών ότι ο « ιός» γίνεται  ανενεργός με το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών αλλά και με το πλυντήριο πιάτων όταν αυτά  πλένονται και στεγνώνουν σε θερμοκρασία 60 βαθμών κελσίου ή και υψηλότερα.

Επίσης θετικές κρίθηκαν οι συμβουλές  για την προστασία τους, όταν πηγαίνουν  στο σουπερμάρκετ, κυρίως για τη σχολαστικότητα των ενεργειών!!!

 

***Απευθύνουμε δημόσιο ευχαριστήριο σε όλες τις κυρίες που συμμετείχαν στην έρευνα.