Αρχική Σελίδα / Υγεία / Διατροφή / ΛΑΧΑΝΟ: Το «φάρμακο» των φτωχών!
ΛΑΧΑΝΟ: Το «φάρμακο» των φτωχών!

ΛΑΧΑΝΟ: Το «φάρμακο» των φτωχών!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Φάρμακο του φτωχού, αποκαλούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι το λάχανο οι οποίοι, όπως έλεγε ο φημισμένος της αρχαιότητας Έλληνας ιατρός Κάτων, έζησαν για 600 χρόνια χωρίς γιατρούς, βασισμένοι στα λάχανα! Ο ίδιος δε αναφέρει το λάχανο ως το πρώτο από τα καλλιεργούμενα λαχανικά. Και είναι γεγονός πως η κηπαία κράμβη (Διοσκουρίδης) ή Ράφανος λαχανώδης (Θεόφραστος) δηλαδή το λάχανο, η κοινή ονομασία που έδωσαν οι Ρωμαίοι στην κράμβη, και επικράτησε μέχρι σήμερα, υπήρξε το κυριότερο θεραπευτικό μέσο της αρχαιότητας, φάρμακο για πλήθος ασθενειών.

Τα οφέλη

  • Είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους. Το μαγειρεμένο λάχανο έχει μόνο 33 θερμίδες ανά φλιτζάνι, είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες.
  • Κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
  • Προσφέρει υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, απαραίτητο στοιχείο για την πρωτεΐνη κερατίνη.
  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, απομακρύνοντας τις τοξίνες (ελεύθερες ρίζες και ουρικό οξύ).
  • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αφού περιέχει τις γνωστές αντικαρκινικές ενώσεις λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη που αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
  • Βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, βοηθά στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας την ροή του αίματος.
  • Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Οι φυσικές κόκκινες χρωστικές ουσίες του κόκκινου λάχανου αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης.

Οι ποικιλίες

Οι ποικιλίες του λάχανου διαφέρουν στο μέγεθος, το χρώμα, την υφή και τη γεύση. Πέρα λοιπόν από το γνωστό μας πράσινο και κόκκινο λάχανο υπάρχουν:

Το Κινέζικο Λάχανο (Βοk Choy). Το Βok Choy έχει μια ήπια, ελαφρά πιπεράτη γεύση και είναι κατάλληλο κυρίως για σαλάτες.

Το Λαχανάκι Βρυξελλών. Μας έρχεται από το Βέλγιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί βραστό και ψητό. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως καραμελωμένο.

Το Λάχανο Napa. Έχει σχήμα στενόμακρο είναι δημοφιλές σε ασιατικά πιάτα και αποτελεί μια ακόμα πιο ήπια εκδοχή του πράσινου λάχανου. Συχνά χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες.

Το Λάχανο Savoy. Είναι παρόμοιο σε εμφάνιση με το πράσινο λάχανο, αλλά έχει πτυχωτά φύλλα και πολύ πιο ήπια γεύση.

Έχετε πονοκέφαλο;

Μια ζεστή κομπρέσα με φύλλα λάχανου, σίγουρα θα σας βοηθήσει. Επίσης, ο χυμός από ωμό λάχανο (25-50 ml ημερησίως), καταπολεμά τις χρόνιες κεφαλαλγίες.