Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / MACEDONIA THE GREAT: Προς κατοχύρωση το νέο Μακεδονικό σήμα!
MACEDONIA THE GREAT: Προς κατοχύρωση το νέο Μακεδονικό σήμα!

MACEDONIA THE GREAT: Προς κατοχύρωση το νέο Μακεδονικό σήμα!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Την παρουσίαση – γνωστοποίηση,  του Συλλογικού Σήματος για τα «Μακεδονικά Προϊόντα» έκανε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) σε συνέντευξη τύπου, στο ξενοδοχείο HYATT, στα μέσα Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και του Πρωθυπουργού, κ.  Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΞ.

Το καθοριστικό στοιχείο της παρουσίασης

Το καθοριστικό στοιχείο της παρουσίασης, ήταν το δημιουργικό του «Μακεδονικού Σήματος», με σκοπό, την προστασία των Ελληνικών προϊόντων που παράγονται στην Μακεδονία, συνδυάζοντας την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας, μέσα από αυθεντικά, γνήσια και ποιοτικά προϊόντα, των μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων. Το εικαστικό  σκέλος του «Σήματος» περιλαμβάνει τη λέξη «MACEDONIA» με λατινικούς χαρακτήρες, ώστε ο τρόπος γραφής να είναι πιο αναγνωρίσιμος Διεθνώς! Ταυτόχρονα επιλέχθηκε η φράση «THE GREAT», και όλο μαζί   «MACEDONIA – THE GREAT» με σκοπό τη συνειρμική σύνδεση της Ελληνικής ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για τα προϊόντα που προέρχονται από την Ελληνική Μακεδονική Γη. Τα γράμματα GR αναγράφονται με έντονη και σαφή γραφή στα αρχικά της χώρας μας. Τέλος τα άσπρα γράμματα σε μπλε φόντο, αποτελούν ακόμη ένα στοιχείο αναφοράς, στη χώρα μας.

Διακριτικά  λογότυπα θα συνοδεύουν τα διακοσμητικά στοιχεία

Με διαφορετικό διακοσμητικό στοιχείο (όπως το μπουκάλι, το πιρούνι, το φύλλο) σε κάθε τομέα παραγωγής και κατηγορίας, θα έχει τη δυνατότητα ο ενδιαφερόμενος παραγωγός ή κατασκευαστής, να τοποθετεί το σήμα του τομέα που εκπροσωπεί… Εδώ προηγείται το «GREAT» παραπέμποντας και πάλι το αγοραστικό κοινό στον Μέγα Αλέξανδρο, και ακολουθεί η ένδειξη «GREAT FOOD» για ότι αφορά στα προϊόντα διατροφής, η ένδειξη «GREAT WINE», σε ότι αφορά το Μακεδονικό κρασί και τα παράγωγά του και η ένδειξη «GREAT LAND» σε ότι αφορά τα προϊόντα που παράγει η Μακεδονική Γη. Τέλος η ένδειξη «GREAT TECH» αποτελεί το διακριτικό στοιχείο σε ότι αφορά στα προϊόντα τεχνολογίας που κατασκευάζονται – και φυσικά – στις τρείς Μακεδονικές Περιφέρειες!

Εισηγήσεις επί του Θέματος

Η εναρκτήρια εισήγηση έγινε από τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, κ. Γ. Κωνσταντόπουλου, ήταν δε άκρως διαφωτιστική, σχετικά με την καταχώρηση ενός Ευρωπαϊκού Σήματος της Ε.Ε. που θα περιλαμβάνει: τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και θα χρησιμοποιείται από όλες τις Ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή υπηρεσίες που  θα προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας, δηλαδή από τις Περιφέρειες: Κεντρικής Μακεδονίας,  Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας.  Σκοπός του Μακεδονικού Σήματος είναι να μεταδίδει στους καταναλωτές πολλαπλά μηνύματα και τελικά να συνδέει στη συνείδησή τους, το όνομα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» με την μακραίωνη Ελληνική παράδοση και ιστορία της.

Αίρεται η ελληνική σημαία από το σήμα

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και προφανώς τους περιορισμούς που διέπουν τα Συλλογικά Σήματα της Ε.Ε. «δυστυχώς αίρεται» εφεξής, η ύπαρξη της Ελληνικής Σημαία πάνω στα νέα Μακεδονικά μας προϊόντα. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ειδικός επί σημάτων, κ. Στάθης Κουτσοχήνας, συνοπτικά τόνισε τις ιδιαιτερότητες των συλλογικών σημάτων της Ε.Ε. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην αίτηση – καταχώριση του Συλλογικού Σήματος του ΣΕΒΕ, που θα υποβληθεί στο γραφείο «Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO)», στο Αλικάντε της Ισπανίας. Τέλος, το Συλλογικό Σήμα του ΣΕΒΕ θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα Μακεδονικά προϊόντα Διεθνώς.

Εκτιμήσεις

Η αίτηση του ΣΕΒΕ για το συλλογικό σήμα, σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, θα συνοδεύεται από κανονισμό χρήσης και θα δίδεται το δικαίωμα χρήσης του, στις τρεις αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας. Το συλλογικό σήμα του ΣΕΒΕ θα λειτουργήσει ως όχημα προβολής και προώθησης των προϊόντων των επιχειρήσεων της Μακεδονικής μας γης στο εξωτερικό και θα συνδεθεί με τη συνείδηση των καταναλωτών των Ευρωπαϊκών και εν γένει ξένων αγορών.

Στον αντίποδα το κρατίδιο ενίσταται…

Το ΥΠΕΞ των Σκοπίων, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη γνωστοποίηση του Μακεδονικού Σήματος από το ΣΕΒΕ,  διαμαρτύρεται ως ακολούθως:

«Εκτιμούμε ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να προσεγγίζονται μέσω του διαλόγου και με συμβουλευτική και εξειδικευμένη βοήθεια διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων για εμπορικές ονομασίες, εμπορικά σήματα και προστασίας σημάτων. Η μονομερής προσέγγιση… θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο χωρών».

Και το πρόβλημά τους; Το  «MACEDONIA – THE GREAT» θα αναγράφεται στα προϊόντα της Μακεδονικής μας γης, χωρίς φυσικά Ελληνική σημαία και ό,τι άλλο αναγράφονταν μέχρι τώρα!

Δίχως «αιδώ» δεν θα υπήρχαν «πόλεων κόσμοι τε και δεσμοί φιλίας συναγωγοί», μας λένε, Πρωταγόρας και Πλάτωνας!