Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Κόσμος / ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΗΜΑ: Κανένα «φρένο» από την Ε.Ε.!
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΗΜΑ: Κανένα «φρένο» από την Ε.Ε.!

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΗΜΑ: Κανένα «φρένο» από την Ε.Ε.!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Σε πρόσφατο δημοσίευμα, αθηναϊκής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας, έγινε αναφορά με πηγαίο τίτλο: «Η ΕΕ βάζει «φρένο» στην ελληνική αίτηση για το σήμα «Macedonia the Great»! Επειδή το εν λόγω δημοσίευμα δημιούργησε σύγχυση στους αναγνώστες, σπεύδουμε και από πλευράς μας ν’ αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Αποκατάσταση της αλήθειας από τον ΣΕΒΕ

Ο Οργανισμός ΣΕΒΕ επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να μην παραμένει καμία λανθασμένη εντύπωση, επισημαίνοντας τα εξής:

«Κανένα «κόκκινο φως» δεν άναψε το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) στην αίτηση του ΣΕΒΕ και πολύ περισσότερο δεν ψαλίδισε καμία προσδοκία για την προστασία των προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονική Γη και φιγουράρουν στα ράφια των διεθνών αγορών. Κι αυτό, διότι πολύ απλά ουδέποτε ζητήθηκε από τον ΣΕΒΕ, ούτε άλλωστε θα μπορούσε να ζητηθεί, η χρήση του σήματος από μη μέλη του. Είναι αυτονόητο ότι ένα συλλογικό εμπορικό σήμα, κατατίθεται από μία ένωση παραγωγών, κατασκευαστών και εμπόρων, όπως είναι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, ακριβώς για να διακρίνει τα μέλη του και να χρησιμοποιείται από αυτά.»

Καταλληλότερος φορέας ο ΣΕΒΕ

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ διευκρινίζει τα εξής: «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος φορέας από τον ΣΕΒΕ για την καταχώριση του εν λόγω σήματος, καταρχάς γιατί πρόκειται για τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων και τη χρήση του Συλλογικού Σήματος έχει νόημα να κάνουν οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα, αφού το πεδίο αντιπαράθεσης είναι οι ξένες αγορές και όχι η εγχώρια. Επιπλέον κάθε Μακεδονική επιχείρηση θα μπορεί να κάνει χρήση του σήματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, αρκεί να είναι μέλος του ΣΕΒΕ.»

Με τον τρόπο αυτό, από τη μία δεν επιβάλλεται κανένα κόστος στη χρήση του σήματος και από την άλλη διασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο φερεγγυότητας, με την έννοια ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί από εντελώς ευκαιριακούς χρήστες. Κάτι που διασφαλίζει πως το σήμα δεν θα κινδυνεύσει να χάσει την αξία του και να ευτελιστεί.

Απόλυτη σαφήνεια 

Έχοντας ως βάση τα παραπάνω, γίνεται απολύτως σαφές ότι η φράση «Η Ε.Ε. βάζει «φρένο» στην Ελληνική αίτηση για το σήμα «Macedonia the Great» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ επίσης καμία προσδοκία δεν ψαλιδίζεται για την προστασία των προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονική Γη και φιγουράρουν στα ράφια των διεθνών αγορών.