Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ: Έτοιμη για το Νέο Ταξίδι της στο Μέλλον!
ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ: Έτοιμη για το Νέο Ταξίδι της στο Μέλλον!

ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ: Έτοιμη για το Νέο Ταξίδι της στο Μέλλον!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

της Έφης Βαλίλα, Δημοσιογράφος

Η «Μεγάλη Λέσχη» Καβάλας, έτοιμη να γεφυρώσει την «πολιτιστική» κληρονομιά ενός και πλέον αιώνα!
Η δημοσιογραφική διερεύνηση από δευτερογενείς πληγές πληροφόρησης που ακολουθεί, έγινε με αφορμή αφενός της ιστορικότητας «Μεγάλης Λέσχης» και αφετέρου της χρήσης της, στην πόλη της Καβάλας. Επιχειρήθηκε η περιδιάβαση αυτή, σε ελάχιστη κλίμακα χαρτογράφησης του «εμβληματικού» αυτού κτηρίου της πόλης και τη σκιαγράφηση της πορείας που αυτό έχει διανύσει. Αφορμή στάθηκε η ανακαίνιση και η επικείμενη επαναλειτουργία της «Μεγάλης Λέσχης», εκατόν δέκα χρόνια μετά!

Τεχνικά στοιχεία συντήρησης

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, εντάχθηκε, το εν λόγω έργο συγκεκριμένα στο υποέργο 1, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, με στρατηγική το ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης 2007-2013 και με χρηματοδότηση από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης» (ΕΤΠΑ).
Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας, κατέστη ο Δήμος Καβάλας.

Σκοποθεσία του έργου

Μεταξύ άλλων: η Ανάδειξη της «φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» για τους πολιτισμόφιλους και τους εραστές της τέχνης καθώς πρόκειται για το εμβληματικότερο διατηρητέο κτίριο της Πόλης της Καβάλας!

Μια περιδιάβαση στο νέο χώρο του Μεγάρου

Το μεν ισόγειο αποτελείται από δύο τμήματα, που διαχωρίζονται μεταξύ τους, από τον κεντρικό διάδρομο, όπου έχει δημιουργηθεί ένας ενιαίος εκθεσιακός χώρος, ενώ παράλληλα έχουν κατασκευαστεί βοηθητικοί χώροι υγιεινής (κουζίνα, WC), για την εξυπηρέτηση του εκθεσιακού χώρου. Στο δυτικό τμήμα του ισογείου έχει δημιουργηθεί χώρος που θα λειτουργεί ως χώρος διαλείμματος-τροφοδοσίας, για τις ανάγκες των εκδηλώσεων (εγκαίνια εκθέσεων, ημερίδες, διημερίδες, εσπερίδες, συνέδρια κλπ.) και παράλληλα ως χώρος προβολής του τουριστικού και κυρίως του πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς στη βόρεια πλευρά, υπάρχουν χώροι υγιεινής που θα εξυπηρετούν κυρίως το υπόλοιπο κτίριο (1ο όροφο) μέσω του ανελκυστήρα. Να σημειωθεί ότι στο χώρο αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα W.C. AMEA τα οποία θα έχουν πρόσβαση μέσω του κεντρικού διαδρόμου εισόδου με ράμπα.
Ο δε όροφος του κτιρίου, δεν έχει δεχτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο κτίριο, γιατί αυτό παρουσιάζει μια άριστη κατανομή στους χώρους και τις συνδέσεις τους, πράγμα που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του ως χώρος συνάθροισης κοινού και εκδηλώσεων δημόσιου χαρακτήρα.

Το ιστορικό μίας Λαμπρής πορείας και έργου της «Μεγάλης Λέσχης»

Η «Μεγάλη Λέσχη» ήταν ιδιοκτησίας της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας» (Φ.Α.Κ.Κ.), του Αρχαιότερου Σωματείου της πόλης. Να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι δεν ήταν το μοναδικό κτίριο στην ιδιοκτησία της Αδελφότητας. Αυτό όμως το κτίριο αποτέλεσε και το σημείο αναφοράς για μεγάλα και σημαντικά γεγονότα, όχι μόνο για την Καβάλα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.
Η Μεγάλη Λέσχη εγκαινιάστηκε σε μια λαμπρή εκδήλωση στις 22 Μαΐου 1910. Αποτέλεσε αρχιτεκτονικό κόσμημα, επίδειξη πλούτου και δύναμης της τουρκοκρατούμενης Ελληνικής κοινότητας και συνδέθηκε άρρηκτα με την σύγχρονη ιστορία της Καβάλας. Μιας περιοχής, η οποία μετά το 1900 μεταμορφώνεται σταδιακά από ένα μικρό και άνυδρο χωριό σε μια μεγάλη πολυπολιτισμική κοινωνία, προσφέροντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.
Τότε, αποτελούσε κέντρο ουσιαστικά Εθνικό, ενώ τυπικά φαινόταν ότι ήταν χώρος συγκέντρωσης και ψυχαγωγίας της Καβαλιώτικης Ελληνικής Κοινότητας, αφού τα πρώτα χρόνια από τα έσοδα λειτουργίας της Λέσχης χρηματοδοτούνταν οι ανάγκες του Μακεδονικού αγώνα.

Η Αίγλη της «Μεγάλης Λέσχης»

Ήταν ανέκαθεν εντυπωσιακό κτίσμα με την ονομασία «Μεγάλη Λέσχη», και πρόσφατα μετά από εξαιρετική και εξειδικευμένη συντήρηση που έχει δεχτεί, υπενθυμίζουμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά και πάλι την πόλη την ανάδειξή της.
Από αρχιτεκτονικής απόψεως, η «Μεγάλη Λέσχη» αποτελεί ένα από τα εξαίρετα δείγματα αυστριακού μπαρόκ στην Ευρώπη και, σύμφωνα με την άποψη ειδημόνων, παραπέμπει σε αντίγραφο μέρους του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης (Musikverein), από όπου κάθε χρόνο ακούμε την παγκοσμίως γνωστή παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της, την Πρώτη του Νέου Έτους, με την Φιλαρμονική της Βιέννης.

«Εδώ», γίνονταν οι μεγάλες καπνεμπορικές επαφές με οικονομικούς παράγοντες του εξωτερικού. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παράλληλα με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της πόλης, επιτυγχάνονταν γνωριμίες και φιλίες που βοηθούσαν την ελληνική απελευθερωτική υπόθεση. Και το σπουδαιότερο, στον χώρο αυτό, γινόταν η σύσφιξη των σχέσεων της Ελληνικής Κοινότητας με το Διπλωματικό Σώμα της πόλης, που είχε τη δυνατότητα να προωθήσει της Ελληνικές θέσεις και τα προβλήματα στο χώρο της Ευρώπης».

***Το [εν-Τυπάκι] παρακολουθώντας την πορεία του ανακαινισθέντος πλέον εντυπωσιακού κτιρίου της «Μεγάλης Λέσχης», και έχοντας μελετήσει την ιστορία του, πιστεύει και δηλώνει κατηγορηματικά, ότι θ’ αποτελέσει και πάλι ένα πραγματικό κόσμημα στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα θα γίνει και σημείο αναφοράς ντόπιων και ξένων, με την έννοια μιας όασης χαλαρότητας. Άλλωστε για την πόλη της Καβάλας, ήταν επίσης ένα ιστορικό ορόσημο της αριστοκρατίας του πνεύματος και διαφόρων πολιτικών-πολιτιστικών γεγονότων, γραμμένα με ιστορικές αλήθειες και πεπραγμένα του προηγούμενου αιώνα.
Προς το παρόν συγχαίρουμε από καρδιάς την πολιτιστική ευαισθησία πολλών ιθυνόντων (πολιτικών και μη) που συνέβαλαν στην επαναλειτουργία της, με μοναδικό κριτήριο το όραμα, ώστε μελλοντικά να ξαναζήσουν οι ντόπιοι και οι επισκέπτες τη μοναδική διαδρομή του παλαιού –αυθεντικού.

**Με τον τρόπο αυτό θα αποτυπώνεται η μοναδικότητα και ο τρόπος που υπήρξαν πολλές και αληθινές ιστορίες, μιας συγκλονιστικής διαδρομής, που έδωσε τη μάχη με το χρόνο και σήμερα επιστρέφει και ξαναμπαίνει στην συνείδηση όλων μας.

**Καλή επιτυχία στο νέο της ταξίδι στο χρόνο!!