Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Μια ελλειμματική κοινωνία!
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Μια ελλειμματική κοινωνία!

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Μια ελλειμματική κοινωνία!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Καθημερινά, στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης βομβαρδιζόμαστε με όρους οικονομικούς και συνειδητά ή ασύνειδα σιγά σιγά συμμετέχουμε και μείς στην αγωνιώδη πορεία της ανόδου των τιμών, της αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος, της μείωσης του πληθωρισμού και όλων των υπολοίπων. Η ψυχική μας κατάσταση μεταβάλετε ανάλογα με τα ανεβοκατεβάσματα αυτών των τιμών.  Όμως  η Εκκλησία μας, κάθε στιγμή, μας  καλεί να μαθητεύσουμε στα θρανία της αυτοκριτικής και να κουβεντιάσουμε τίμια με τον εαυτόν μας σπουδάζοντας την ταπείνωση του Τελώνη με την ευεργετική αυτογνωσία. Γιατί εκείνο που πραγματικά  λείπει από την εποχή μας, δεν είναι το υστέρημα σε κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά η έλλειψη ηθικών ερεισμάτων και πνευματικών κριτηρίων.

Η εποχή μας έχει πλεόνασμα σε γκρέμισμα των πραγματικών  αξιών της ζωής, των ιδανικών εκείνων που νοηματοδοτούν την ύπαρξή μας. Έχει έλλειψη αυτοκριτικής, αυτοελέγχου και συναισθήματος συλλογικής και ατομικής ευθύνης. Έχει έλλειψη σταυρικού πνεύματος, θυσίας και προσφοράς, διακονίας.

Κι ενώ σ΄ αυτά παρουσιάζεται ελλειμματική η εποχή μας, έχει απεναντίας πλούσια αποθέματα υπεροψίας και φαρισαϊσμού με τα οποία οικοδομεί την αντικοινωνική της εικόνα.

Βέβαια, σ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας  δεν έλειψαν αυτά τα αντικοινωνικά στοιχεία του υπερόπτη, του εγωιστή και του φαρισαίου από τις ανθρώπινες κοινωνίες, ως απόρροια και επακόλουθα  της μεταπτωτικής καταστάσεως μας,  σήμερα όμως, το ανθρώπινο πρόσωπο έχει υποστεί φοβερές αλλοιώσεις, τις οποίες αναγκάζεται να τις καλύψει με πολυποίκιλες μάσκες. Οι αληθινοί άνθρωποι με πρόσωπο καθαρό, αφκιασίδωτο, ειλικρινές, όλο και λιγοστεύουν. Το “μασκοφορείν” έχει γίνει πια τρόπος ζωής. Εγχειρίδια, εκπομπές, σεμινάρια, διδάσκουν τεχνικές μασκοφορέματος, τεχνικές υποκρισίας στην επαγγελματική, στην κοινωνική, ακόμη και στην προσωπική ζωή μας.

Όμως ο άνθρωπος ήδη από την στιγμή που ο Αδάμ, μέσα στην τρυφή του Παραδείσου ένοιωσε την ανάγκη να συναντήσει έναν άνθρωπο και πλάστηκε η Εύα, αναζητά να συναντήσει τον άλλο άνθρωπο, ως αντανάκλαση της δικής του εικόνας, ως εικόνα Θεού, ως αδελφό, ως βοηθός, ως το άλλο του μισό, ως αληθινό πρόσωπο. Πού όμως, σήμερα να βρεις έναν αληθινό άνθρωπο, αμασκάρευτο,  που να μπορείς να τον κοιτάζεις κατάματα  και να του εμπιστεύεσαι τον πόνο, τη χαρά, τις ελπίδες, τα μύχια  της καρδίας σου;

Οι πολιτείες, οι δρόμοι, οι πλατείες,  οι αγορές, τα κοινοβούλια, τα σχολεία, οι εκκλησίες, έχουν γεμίσει από μασκοφόρους φαρισαίους. Για να γίνουμε αρεστοί στους πολλούς, για να μην πληγώνομε του λίγους, για να κερδίζομε περισσότερα, για να διαφημίζομε τις μικροαρετές μας, για να συντηρούμε μια συμβατική ηθική, για να καλύπτουμε μια άστοχη πολιτική κι έναν ψεύτικο, βάρβαρο και φαρισαϊκό πολιτισμό, διαρκώς αλλάζουμε προσωπεία..

Εκείνο όμως που πραγματικά  χρειαζόμαστε για να γίνουμε  πλούσιοι,  δυνατοί, σοφοί, αληθινά ευτυχισμένοι, πραγματικά πρόσωπα, είναι ο πλούτος της αυτοκριτικής, της αυτογνωσίας και της τελωνικής ταπείνωσης που δικαιωμένους θα μας επανατοποθετήσει στα σκαλοπάτια του παραδείσου.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ.

Αρχιμ. Παύλος Κίτσος.