Αρχική Σελίδα / Πρόσωπα / Συνεντεύξεις / Θόδωρος Μουριάδης Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα… αναντικατάστατους!
Θόδωρος Μουριάδης Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα… αναντικατάστατους!

Θόδωρος Μουριάδης Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα… αναντικατάστατους!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Ο νέος εκλογικός νόμος παρέδωσε στα χέρια του Θόδωρου Μουριάδη την «καυτή πατάτα» της διοίκησης χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρωτόγνωρες καταστάσεις για τους αυτοδιοικητικούς όλης της χώρας που καλούνται να βρουν την φόρμουλα της συνεννόησης για το καλό των συνδημοτών τους!

Είδαμε πως τελικά δεν υπήρξαν προγραμματικές συμφωνίες για μετεκλογικές συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων. Υπήρξαν κουβέντες που δεν ευδοκίμησαν ή ήταν επιλογή σας κάτι διαφορετικό;

Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, όχι με όλους αλλά με τους περισσότερους. Εξαρτάται βέβαια το πώς εννοεί ο καθένας τις μετεκλογικές συνεργασίες. Εγώ είμαι ανοιχτός στη συζήτηση και στο διάλογο. Τώρα, εάν ο καθένας θεωρεί ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι το να μοιράσουμε τις θέσεις, είναι και αυτό μια άποψη αλλά εγώ δεν συμφωνώ. Θα είμαι όμως συνεπής σε αυτό που έχω πει σε όλους. Είμαι υπέρ των συζητήσεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και ανοιχτός στην κριτική, καθώς υπάρχουν προτάσεις από την αντιπολίτευση οι οποίες είναι πάρα πολύ καλές και θα μπορούσαν να μπουν στις αποφάσεις της διοίκησης.

Οι τροποποιήσεις της νέας κυβέρνησης βοήθησαν έτσι ώστε να μπορεί να διοικηθεί ευκολότερα ο Δήμος;

Ναι, πάρα πολύ, γιατί αυτή τη στιγμή θα ήμουν όμηρος των συνεννοήσεων με την αντιπολίτευση για τη στελέχωση κάθε θέσης ευθύνης στα Νομικά πρόσωπα του Δήμου. Με τις αλλαγές, ο κάθε Δήμαρχος δικαιούται να έχει τα 3/5 των διοικητικών συμβουλίων, έχει δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άλλωστε η εισηγητική-ερμηνευτική του νόμου αναφέρει πως πρέπει να εκφράζεται η βούληση του λαού. Η βούληση του λαού λοιπόν, είναι να εκφράζεται η πολιτική του Δημάρχου, διότι αυτός έχει εκλεγεί με πλειοψηφία. Μπορεί η κυρία Τσανάκα να έβγαλε 12 συμβούλους την πρώτη Κυριακή, αλλά υπάρχει ο Δήμαρχος της δεύτερης Κυριακής με ποσοστό 63-64%. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πως ο κόσμος δεν ήθελε την προηγούμενη διοίκηση.

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την πρόθεση να τοποθετήσετε μη αιρετούς στα προεδρεία των Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Μπορεί κάποιοι από την αντιπολίτευση να θεωρούν πως οι θέσεις αυτές πρέπει να καλύπτονται από αιρετούς. Εγώ θα διαφωνήσω. Οι θέσεις αυτές μπορούν να καλυφθούν από συμπολίτες μας ικανούς να ασκήσουν διοίκηση και να προάγουν το Νομικό Πρόσωπο από τη θέση του Προέδρου. Και αυτό θα κάνουμε. Η άποψη ότι «αυτός έτρεξε, χτύπησε πόρτες για να εκλεγεί» με βρίσκει αδιάφορο. Βγαίνουμε Δημοτικοί Σύμβουλοι για να αντιπροσωπεύουμε τους Καβαλιώτες στο Δημοτικό Συμβούλιο και να λέμε την άποψή μας. Επίσης, μπορεί κάποιος να έχει ασκήσει διοίκηση σε ένα Νομικό Πρόσωπο με την προηγούμενη διοίκηση και να το έχει φτάσει σε κάποιο σημείο, μεγάλο ή μικρό, δεν  έχει σημασία. Ας αναλάβει και κάποιος άλλος να το προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο και, που ξέρετε, μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα. Άλλωστε, αν κάνετε μία βόλτα στα νεκροταφεία, τα οποία επισκέπτομαι πολύ συχνά λόγω των γονιών μου αλλά και των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα διαπιστώσετε πως είναι… γεμάτα αναντικατάστατους!

Οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων μιλάνε για συναίνεση και συνεννόηση. Τελικά τις πρώτες αυτές εβδομάδες θεωρείτε πως υπάρχει σε ουσιαστικό επίπεδο;

Ναι, εγώ νομίζω ότι υπάρχει. Εντάξει, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά νομίζω ότι υπάρχει συναίνεση και έχω την πεποίθηση ότι έτσι θα συνεχίσουμε κιόλας. Είναι όλοι άνθρωποι λογικοί και με την πάροδο του χρόνου θα είναι καλύτερα τα πράγματα και θα δουλεύουμε για το καλό του Δήμου.

Προεκλογικά είχατε θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες. Οι πρώτες μέρες διοίκησης τις τροποποίησαν ή συνεχίζετε σύμφωνα με το ίδιο πλάνο;

Συνεχίζω με το ίδιο πλάνο. Όταν ξεκίνησα την προεκλογική μου εκστρατεία, έκανα μία έρευνα για τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούσαν του κατοίκους. Εκεί λοιπόν φάνηκε ότι το 60% των συμπολιτών μας θεωρούσε ως μεγαλύτερο πρόβλημα την καθαριότητα και ακολουθούσαν τα μικρά τεχνικά έργα, το κυκλοφοριακό και όλα τα άλλα. Η καθημερινότητα λοιπόν είναι αυτή που πιέζει τον κόσμο. Άρα οφείλουμε να εξυπηρετούμε καταρχάς αυτή, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα και το αύριο της πόλης. Ήδη βλέπετε ότι έχουμε ρίξει το βάρος μας στην καθαριότητα, παρά την έλλειψη προσωπικού. Κάναμε έναν προγραμματισμό και πιάνουμε μία μία περιοχή και την καθαρίζουμε. Μετά τα μέσα Οκτώβρη, που υπολογίζω πως θα λυθεί το θέμα του προσωπικού, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στο πλύσιμο των κάδων κλπ. Επίσης, ήδη προγραμματίζουμε έργα ασφαλτοστρώσεων, επισκευών και όλων αυτών των μικρολεπτομερειών που διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών και παράλληλα ετοιμάζουμε τις μελέτες για τα μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 40 πατώντας εδώ