Αρχική Σελίδα / Για το Σπίτι / ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ: Και Μπαλκόνι… και Λαχανόκηπος!
ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ: Και Μπαλκόνι… και Λαχανόκηπος!

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ: Και Μπαλκόνι… και Λαχανόκηπος!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Πλησιάζει ο καιρός που κανονικά θα δημιουργούσαμε τους λαχανόκηπούς μας, έτσι ώστε να απολαύσουμε τα δικά μας βιολογικά λαχανικά. Τυχεροί αυτή την περίοδο είναι όσοι έχουν ένα κήπο ή ένα μικρό κτήμα καθώς μπορούν να ασχοληθούν, τηρώντας και τους κανόνες της απομόνωσης που μας έχουν επιβληθεί. Ακόμη όμως και για τους «άτυχους» που μένουν σε διαμέρισμα, η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στο μπαλκόνι δεν είναι άσχημη ιδέα, καθώς πέρα από την παραγωγή των λαχανικών, η κηπουρική είναι και ένας θαυμάσιος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε εποικοδομητικά τον άπλετο χρόνο που σας δίνει η οδηγία «Μένουμε στο σπίτι».

Λαχανικά ιδανικά για γλάστρα

Τα περισσότερα ανοιξιάτικα λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια) μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες.

Γλάστρες & Φυτόχωμα

Για να καλλιεργήσουμε λαχανικά στο μπαλκόνι, αξιοποιούμε όλες τις διαθέσιμες γλάστρες και ζαρντινιέρες που διαθέτουμε. Μπορούμε ακόμη να δημιουργήσουμε τις δικές μας γλάστρες, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα, αρκεί να κάνουμε τρύπες στη βάση τους,  για καλή αποστράγγιση του νερού. Προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά.

Η τοποθεσία

Η καλλιέργεια των ανοιξιάτικων λαχανικών απαιτεί τουλάχιστον 6-7 ώρες ηλιοφάνεια για να έχει καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή νόστιμων καρπών. Αργότερα, όταν το καλοκαίρι οι θερμοκρασία είναι υψηλή, μεταφέρουμε τις γλάστρες σε σχετικά ημισκιερή θέση ή τις καλύπτουμε με ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο.

Το πότισμα

Τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα για να μας δώσουν καλή παραγωγή. Ποτίζουμε κάθε 3-4 μέρες τους ανοιξιάτικους μήνες και κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο άνθησης των λαχανικών μας, γιατί προκαλείται πτώση των ανθέων και μειωμένη καρπόδεση και παραγωγή.

Η λίπανση

Η καλλιέργεια των λαχανικών σε γλάστρα είναι αρκετά απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται σταθερή λίπανση προκειμένου να έχουμε καλή βλάστηση και αυξημένη παραγωγή καρπών. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, τουλάχιστον κάθε μήνα, ενώ σε κάποιες καλλιέργειες όπως η ντομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα απαιτείται πρόσθετη λίπανση με ασβέστιο.

Ασθένειες & Έντομα

Για την προστασία της λαχανικών μας από ασθένειες και έντομα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά οικολογικά σκευάσματα. Ανάλογα με την καλλιέργεια που θα επιλέξετε, ο γεωπόνος σας θα σας προτείνει την ανάλογη λύση.

Κατάλληλη στήριξη

Η καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα, απαιτεί καλή στήριξη και αρκετές φορές υποστύλωση για να πετύχουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Για το σκοπό αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλάμια για να δέσουμε τα λαχανικά μας, καθώς και ειδικό πλαστικό δίχτυ για αναρρίχηση φυτών και στήριξη καρπών όπως για την φασολιά και την αγγουριά.