Αρχική Σελίδα / Για τον Άνδρα / ΜΠΡΙΤΖ: Αυτό είναι το «Σκάκι της τράπουλας»!
ΜΠΡΙΤΖ: Αυτό είναι το «Σκάκι της τράπουλας»!

ΜΠΡΙΤΖ: Αυτό είναι το «Σκάκι της τράπουλας»!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Όταν η τράπουλα τίθεται στην υπηρεσία του πνεύματος!

Το Μπριτζ ανατρέπει την κοινή αίσθηση πως ό,τι παίζεται πάνω σε τσόχα είναι κυρίως θέμα τύχης! Παιχνίδι κι άθλημα, κερδίζει διαρκώς έδαφος «ανθίζοντας» στην Ελλάδα και ειδικότερα στην πόλη μας μέσω του δραστήριου Συλλόγου Αγωνιστικού Μπριτζ Καβάλας 

Δεκάδες άτομα συγκεντρωμένα σε μια μεγάλη ξενοδοχειακή αίθουσα κι όμως… επικρατεί ησυχία που δύσκολα θα απολάμβανε κανείς στα περισσότερα δημοφιλή αθλήματα! Αυτό συμβαίνει στη διάρκεια των συνάξεων των μελών του Συλλόγου Αγωνιστικού Μπριτζ Καβάλας, ενός νέου (ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2016), αλλά ιδιαιτέρως δραστήριου και ταχύτατα αναπτυσσόμενου αθλητικού οργανισμού που ευτύχησε να αγκαλιαστεί άμεσα από τον κόσμο της περιοχής, έχοντας πλέον περισσότερα από εκατό μέλη!

Ίσως αυτός ο «φλογερός έρωτας» των Καβαλιωτών για το Μπριτζ (όχι φίλες και φίλοι αναγνώστες, δεν είναι η αγγλική «γέφυρα», αλλά προέρχεται από το ρωσικό Biritch, πρόγονο του παιχνιδιού), να εξηγείται ιστορικά, μέσα από την «Καβάλα του Καπνού» και τις συνήθειες των καπνεμπόρων που έπαιζαν το παιχνίδι, με τόπο συνάντησης τη Μεγάλη Λέσχη.

Επιστρέφοντας στον τοπικό Σύλλογο Αγωνιστικού Μπριτζ, να σημειώσουμε πως συμμετείχε στην διοργάνωση των οκτώ παράλληλων παγκόσμιων προκριματικών αγώνων για τους τελικούς στην πόλη της Σαγκάης το 2018, με τους αθλητές του συλλόγου να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση παγκοσμίως στην 8η ημερίδα! Πιο πρόσφατες επιτυχίες υπήρξαν δύο πρώτες θέσεις στους Διασυλλογικούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο! Έχουν προηγηθεί ανάλογες διακρίσεις για τους αθλητές  του συλλόγου που έχουν κατακτήσει πολλάκις πρωτιές σε πανελλήνιους αγώνες! Επίσης, ο σύλλογος έχει διοργανώσει στην Καβάλα αγώνες με συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Αυτό είναι το «Σκάκι της τράπουλας»!

Παιχνίδι κι άθλημα πολύπλευρο, το Μπριτζ θεωρείται το «Σκάκι της τράπουλας»! Ακονίζει το μυαλό, ενισχύοντας την αυτοσυγκέντρωση του παίκτη ή της παίκτριας, ψυχαγωγεί και κοινωνικοποιεί δίχως να υπάρχουν ηλικιακά όρια ή περιορισμοί οικονομικής φύσεως μια και δεν κοστίζει σχεδόν καθόλου!

Μπορεί παίζοντας, να έχετε απέναντι σας κάποιον διάσημο ή βαθύπλουτο; Ε, λοιπόν αυτός μπορεί να είναι ο συμπαίκτης σας! Ίσως πλάι σας να έχετε κάποιον πρωταθλητή του είδους αν και δεν έχετε παίξει παρά ελάχιστες φορές; Δεν πειράζει, είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσετε την τύχη σας, ή, μάλλον καλύτερα, τις ικανότητές σας κόντρα σ’ οποιονδήποτε αντίπαλο!

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο πως σε προηγμένες χώρες όπως λ.χ. η Σουηδία, το Μπριτζ διδάσκεται στα σχολεία! Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο θετικά, ίσως επειδή ό,τι παίζεται με τράπουλα συγχέεται με τον… αμαρτωλό τζόγο ή γιατί το Μπριτζ θεωρείται «προνόμιο της ελίτ». Βέβαια υπάρχει και η εντύπωση πως το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο.

Ευτυχώς όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν, αντιθέτως, το Μπριτζ (όπως και το Σκάκι), είναι αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πνευματικό άθλημα, με την Ομοσπονδία του να υπάγεται στις διατάξεις του αθλητικού νόμου 75/75. Δείγμα των βημάτων προόδου που έγιναν αυτά τα χρόνια, τα τουλάχιστον εβδομήντα σωματεία που δραστηριοποιούνται ανά τη χώρα, με περίπου 15.000 άτομα να κατέχουν αγωνιστικό δελτίο! Μάλιστα οι Έλληνες μπριτζέρ, έχουν να επιδείξουν αξιοσημείωτες διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, ίσως επειδή «το Μπριτζ ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα»..!

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ

  1. Το μπριτζ είναι το πιο διασκεδαστικό και έξυπνο παιχνίδι που επινόησε ποτέ ο άνθρωπος.

-Somerset Maugham-

  1. Το μπριτζ προσφέρει εκείνο το είδος της πνευματικής δραστηριότητας, που είναι χρήσιμο για οτιδήποτε θέλετε να κάνετε με τέλειο τρόπο.

-Bill Gates-

  1. Το μπριτζ είναι τόσο εντυπωσιακό παιχνίδι, που δε θα με ένοιαζε να πάω στη φυλακή αν είχα τρεις συγκρατούμενους με τους οποίους θα μπορούσα να παίζω μπριτζ όλη μέρα.

-Warren Buffett-

  1. Απορώ όχι με όσους παίζουν Μπριτζ, αλλά με όσους δεν έχουν αρχίσει ακόμα να παίζουν.

-Victor Mollo-