Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Παιδί - Εκπαίδευση / Τι να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να έχει φίλους;
Τι να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να έχει φίλους;

Τι να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να έχει φίλους;

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

 

Το σημαντικό είναι να κάνετε μικρά βήματα κάθε φορά ώστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας χωρίς όμως να είστε καταπιεστικοί. Πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι το παιδί μπορεί να έχει ένα εσωστρεφή χαρακτήρα και πρέπει ως γονείς να το σεβαστείτε. Δε χρειάζεται να αλλάξετε το χαρακτήρα του παιδιού, απλά να το ενθαρρύνετε να εξερευνήσει μόνο του τις χαρές που αποκομίζει κάποιος, παίζοντας με άλλα παιδιά.

Αρχικά…

Μπορείτε να καλέσετε κάποια παιδιά στο σπίτι για να παίξουν διάφορα παιχνίδια της αρεσκείας τους και εσείς να τους έχετε ετοιμάσει και κάποια λαχταριστά εδέσματα. Καλό είναι να έχετε επιτραπέζια παιχνίδια και στην αρχή να πάρετε κι εσείς μέρος ώστε να τα καθοδηγήσετε με διερευνητικές ερωτήσεις, να προσέξετε αν κάποιο παιδί πληγώνει το άλλο ή χρησιμοποιεί κάποια μορφή βίας ώστε να αποφύγετε ενδεχόμενο καυγά. Καλό είναι να προγραμματίζετε τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις ώστε να καλλιεργηθεί οικειότητα ανάμεσα στα παιδιά. Με τον καιρό αν παρατηρήσετε ότι η φιλία συνεχίζει και παίζουν αρμονικά και χαρούμενα, ας το παροτρύνετε να πάνε σε κάποια παιδική χαρά ή σε σπίτι άλλου παιδιού, αφού συνεννοηθείτε με τη  μητέρα του άλλου παιδιού.

Ομαδικά αθλήματα

Μπορείτε να παρασύρετε το παιδί σας να ξεκινήσει ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ απ’ όπου μπορεί να κάνει νέες γνωριμίες με παιδιά και μέσω του παιχνιδιού να ανοιχτεί, να διασκεδάσει και να περάσει όμορφα. Εντωμεταξύ καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον προπονητή ώστε να βοηθήσει κι αυτός με τη σειρά του στην ομαλότερη ένταξη του παιδιού στην ομάδα.

Image result for φιλοι παιδια

Ένα ζωάκι

Τα παιδιά τα οποία δεν κάνουν εύκολα φιλίες τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Οπότε καλό θα ήταν να γνωρίσετε τις ευαισθησίες των παιδιών σας, να μην τα πιέσετε και να τους πάρετε ένα ζωάκι. Παίζοντας με το σκυλάκι ή γατάκι, απαιτείται μία κοινωνικότητα, η οποία όμως δεν είναι απειλητική. Αυτό ακριβώς μπορεί να κάνει το παιδί να «ανοίξει» τα συναισθήματά του χωρίς να αισθάνεται ανασφάλεια.

Εσείς

Μπορείτε να δείτε μαζί του παιδικές τηλεοπτικές σειρές  και να διαβάσετε βιβλία με ιστορίες για φίλους. Επειδή τα παιδιά έχουν σαν μοντέλο τους γονείς τους και συνήθως τους μιμούνται, καλείτε συχνά στο σπίτι σας τους δικούς σας φίλους και καλύτερα ακόμη τους φίλους που έχουν παιδιά. Έτσι μπορείτε να διασκεδάζετε όλοι μαζί.

Ας μη ξεχνάμε ότι στην αρχή είναι φυσιολογικό το παιδί να παρουσιάσει κάποια δυσκολία για να κάνει φιλίες. Αν προσπαθήσατε και δε τα καταφέρατε, τότε παρατηρήστε αν το παιδί έχει καλή βλεμματική επαφή, αν κάνει ασυνήθιστα ξεσπάσματα ή απομονώνεται έντονα όταν πάει σε παιδότοπους και απευθυνθείτε σε κάποιο παιδίατρο ή παιδοψυχολόγο.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος ΠΑΙΔΙ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2019 πατώντας εδώ