Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Κόσμος / ΝΗΣΤΕΙΑ: Δεν έχει μόνο το Πάσχα!
ΝΗΣΤΕΙΑ: Δεν έχει μόνο το Πάσχα!

ΝΗΣΤΕΙΑ: Δεν έχει μόνο το Πάσχα!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Στο μυαλό των περισσοτέρων από εμάς η νηστεία είναι συνυφασμένη με τη Σαρακοστή και το Πάσχα.

Για 40 ημέρες ή μόνο για τη Μεγάλη εβδομάδα, από όλα τα φαγητά ή μόνο από το κρέας, οι περισσότεροι των Ελλήνων τολμούν να συνδυάσουν την κατάνυξη της περιόδου της Σαρακοστής με την αποχή από την… αδάμαστη κοιλιοδουλεία του υπόλοιπου χρόνου.

Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν πως η νηστεία δεν αφορά μόνο την πασχαλινή περίοδο; Λίγοι υποθέτουμε… Οι νηστείες λοιπόν της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης που καλούμαστε να τηρήσουμε είναι οι παρακάτω:

1. Νηστεία των Χριστουγέννων. Ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου. Από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου επιτρέπεται να τρώμε ψάρι κάθε μέρα εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

2. Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Στις 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων, επιτρέπεται να φάμε ψάρι.

3. Νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Ξεκινά τη Δευτέρα, μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, και τελειώνει στις 28 Ιουνίου (παραμονή των Αγίων Πέτρου και Παύλου). Καθ’ όλη τη νηστεία, επιτρέπεται να τρώμε ψάρια κάθε μέρα, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

4. Νηστεία της Παναγίας. Ξεκινά την 1η Αυγούστου και τελειώνει στις 14 Αυγούστου. Την 6η Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) επιτρέπεται να φάμε ψάρι.

Εκτός από τις παραπάνω τέσσερις περιόδους, υπάρχουν τέσσερις μέρες του χρόνου που η θρησκευτική παράδοση μας επιβάλλει αυστηρότατη νηστεία, κατά την οποία απαγορεύεται να τρώμε ακόμα και λάδι ή κρασί. Οι ημέρες αυτές είναι οι:

• 5 Ιανουαρίου. Παραμονή Θεοφανείων.
• 29 Αυγούστου. Αποτομή της τίμιας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
• 14 Σεπτεμβρίου. Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
• 24 Δεκεμβρίου. Παραμονή Χριστουγέννων.

Σημειώνουμε ότι εάν μία από τις παραπάνω τέσσερις ημέρες, πέσει Σάββατο ή Κυριακή, τότε επιτρέπεται να φάμε λάδι και να πιούμε κρασί.

Όλα τα παραπάνω προς γνώσιν και… εθελοντική συμμόρφωση!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε όλο το τεύχος 19 πατώντας εδώ