Αρχική Σελίδα / Τεχνολογία / NOMOPHOBIA: Το στερητικό σύνδρομο του ψηφιακού εθισμού!
NOMOPHOBIA: Το στερητικό σύνδρομο του ψηφιακού εθισμού!

NOMOPHOBIA: Το στερητικό σύνδρομο του ψηφιακού εθισμού!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

 Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα έξυπνα τηλέφωνα δημιούργησαν ένα άνευ προηγουμένου ιδιότυπο σύνδρομο στέρησης, το nomophobia (no mobile phone) κυρίως στους Millenials, δηλαδή όσους έχουν γεννηθεί από το 1980 μέχρι λίγο πριν ή μετά το 2000. Το σύνδρομο αυτό είναι απότοκο μιας διανοητικής ασθένειας η οποία συνίσταται στην κατάχρηση των smartphones και των εφαρμογών τους, και κατά συνέπεια στην έλλειψη επιθυμίας για πραγματικές κοινωνικές συναναστροφές, σεξ, εργασία και πολιτική δράση. Σήμερα, μετά από πολυετείς επιτυχημένες πλύσεις εγκεφάλου, αγραμματοσύνη γενεών και ψηφιακό εθισμό, για τους νέους το διαδεδομένο σύνθημα τείνει να γίνει «Το σμαρτφον θέλομεν κι ας τρώγωμεν… πέτρες»!

Foto_1 Λεζάντα Σύνθημα γραμμένο σε τοίχους της Κύπρου που φωτογράφησε ο Γιώργος Σεφέρης κατά την παραμονή του στη Μεγαλόνησο

Τραγικές στατιστικές

ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του βρετανικού ιστολογίου πληροφορικής Tappable που διεξήχθη ανάμεσα σε 500 Βρετανούς νέους 18-34 ετών από τις 21 έως τις 23.06.2018, το 38% δήλωσε ότι θα μπορούσε να στερηθεί το ποτό, το 16% τα ταξίδια, το 15% το σεξ, ενώ το 10% θα δεχόταν να του κόψουν ένα του δάχτυλο παρά να στερηθεί το έξυπνο τηλέφωνό του! Πιστεύει κανείς πως στην Ελλάδα θα δήλωναν κάτι διαφορετικό;

Το πρόσφατο παράδειγμα ξεσπάσματος συμπτωμάτων ψηφιακής στέρησης που συνέβη μετά τη διακοπή ρεύματος στην Ύδρα (όπου ντόπιοι και επισκέπτες συνωστίζονταν σε τοπικό μπακάλικο με γεννήτρια για να φορτίσουν τα κινητά τους), δυστυχώς μας ωθεί στην ίδια κατεύθυνση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Εξαιτίας του φετινού κύματος καύσωνα που χτύπησε την Ευρώπη και κατά συνέπεια και τη Γερμανία, όπως ήταν πολύ φυσικό πάρα πολλοί Γερμανοί κατέφυγαν στα ποτάμια, στις λίμνες και στις παραλίες της γερμανικής ακτογραμμής. Δυστυχώς πάνω από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, ενώ η Γερμανική Ένωση Ναυαγοσωστών (DLRG) αιτιολόγησε μία σειρά πνιγμών μικρών παιδιών και ηλικιωμένων με το γεγονός πως οι άνθρωποι που όφειλαν να τους προσέχουν ήταν πολύ απασχολημένοι με τα έξυπνα τηλέφωνά τους ώστε να αποτρέψουν το μοιραίο.

Ψηφιακή αποτοξίνωση

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως ο ψηφιακός εθισμός είναι εξίσου επικίνδυνος με κάθε άλλη τοξική ουσία που καταναλώνουμε ως άνθρωποι και θα ήταν σώφρον να προσπαθήσουμε να αποτοξινωθούμε.

Ας περιορίσουμε την χρήση των έξυπνων τηλεφώνων στην καθημερινότητά μας και ας βγούμε από τον ψηφιακό λήθαργο επιστρέφοντας στον πραγματικό κόσμο πριν να είναι αργά. Για εμάς, τα παιδιά μας και την επιβίωση της ίδιας της δημοκρατίας.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 34 πατώντας εδώ