Αρχική Σελίδα / Πρόσωπα / Συνεντεύξεις / OI ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ: Κλεισθένης Τζάκης – Η εξομολόγηση ενός BARISTA!
OI ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ: Κλεισθένης Τζάκης – Η εξομολόγηση ενός BARISTA!

OI ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ: Κλεισθένης Τζάκης – Η εξομολόγηση ενός BARISTA!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Συναντήσαμε τον Κλεισθένη στο καφέ «La Joconda» που διατηρεί εδώ και χρόνια στην παραλιακή της Καβάλας. Ένα νέο παιδί με όνειρα και αισιοδοξία, που αγαπάει την τέχνη του καφέ αλλά και την ίδια τη ζωή. Παρ’ όλο που τον πετύχαμε εν ώρα εργασίας, μας έδωσε τη χαρά να μοιραστεί με όλους τους αναγνώστες μας κομμάτια από τη ζωή και την καθημερινότητά του, μέσα από το φιλικό και χαμηλών τόνων προφίλ του.

Κλεισθένη καλησπέρα και σε ευχαριστούμε που μας δέχτηκες στον χώρο εργασίας σου.

Καλησπέρα κι από μένα.

Μίλησέ μας για τα πρώτα σου βήματα στον χώρο της εστίασης.

Γεννήθηκα σε αυτή τη δουλειά. Πάππου προς πάππου. Πρώτη φορά έπιασα δίσκο 8 χρονών και εκεί έριξα και τα πρώτα μου ποτήρια! Παράλληλα με το σχολείο ερχόμουν και βοηθούσα στο καφέ. Μέχρι το Λύκειο ήμουν εδώ και κρατούσα την απογευματινή βάρδια καθώς τα μεσημέρια διάβαζα. Αργότερα έφυγα στη Σουηδία και σπούδασα Μουσική Παραγωγή και Ηχοληψία, αλλά για να ανταπεξέλθω δούλευα και εκεί ως σερβιτόρος, λάντζα κτλ. μέχρι που έγινα μετρ σε χώρους εστίασης.

Δε μπορώ να μην σε ρωτήσω… Τι καφέ πίνεις;

Δεν θα το πιστέψεις αλλά… πλέον πίνω πολύ σπάνια καφέ! Δυστυχώς, για να φτάσω στο σημείο να φτιάχνω τον καφέ έτσι όπως πρέπει, έπινα πάρα πολλούς καφέδες κάθε μέρα για να δοκιμάζω. Έτσι ο γιατρός μου έριξε… «απαγορευτικό».

Έχεις σπουδάσει την τέχνη του καφέ; Θεωρείς πως οι σπουδές παίζουν ρόλο;

Φυσικά! Στη Σουηδία έκανα ένα χρόνο σεμινάρια Barista. Έκανα κι εδώ στην Ελλάδα σεμινάρια της «Illy» αλλά και σεμινάρια «Latte Art» με τον καθηγητή μου, τον κύριο Τρύφωνα Καριόγλου. Καλή η εμπειρία, αλλά χωρίς σχολή δεν γίνεται. Καλή και η σχολή, αλλά χωρίς εμπειρία πάλι δεν γίνεται. Πρέπει να τα έχεις και τα δύο. Αν έχεις μόνο το ένα απ’ τα δύο είσαι σαν πουλί με ένα φτερό. Δε μπορείς να πετάξεις!

Τι πιστεύεις ότι παίζει σημαντικότερο ρόλο για έναν καλό καφέ; Η ποικιλία του, η μηχανή, το χέρι που τον φτιάχνει;

Όλα μαζί. Ξεκινάς από την παροχή και τα φίλτρα του νερού. Σημαντικό ρόλο παίζει και η μηχανή, να είναι καθαρή και σε σωστή θερμοκρασία, ο μύλος του καφέ κ.α. Πάνω απ’ όλα όμως είναι η καθαριότητα της μηχανής. Αλλά και το «χέρι» που φτιάχνει τον καφέ παίζει σίγουρα τον ρόλο του.

Τι καφέ επιλέγουν οι νέοι σε ηλικία και τι οι μεγαλύτεροι;

Πλέον ζούμε στην εποχή του Freddo. Ο κόσμος επιλέγει τον εσπρέσο γιατί τον θεωρεί πιο υγιεινό, χωρίς χρωστικές ή χημικά. Ο νέος κόσμος σίγουρα πίνει Freddo, αλλά αρχίζουν να τον καταναλώνουν και οι μεγαλύτεροι. Ο φραπέ άρχισε σιγά σιγά να εξαφανίζεται. Όσο για τον ελληνικό, φεύγει κυρίως στις ηλικίες από 60 και πάνω. Θα σου πω και μια ιστορία. Ήρθε κάποτε ένας πελάτης μεγάλος σε ηλικία και μου ζήτησε να του φτιάξω απλά έναν καφέ. Πήγα και του έφτιαξα Freddo. Δεν ήθελε να τον πιεί στην αρχή, γιατί του ξένισε. Από τότε πίνει μόνο Freddo! Όσο για τους τουρίστες, εκείνοι παραγγέλνουν φραπέ κυρίως.

Τι θα μπορούσε να σου χαλάσει τη μέρα στη δουλειά;

Η δουλειά μας έχει να κάνει με πολύ κόσμο. Όταν λοιπόν βλέπεις ανθρώπους στεναχωρημένους ή προβληματισμένους, θέλεις δεν θέλεις επηρεάζεσαι. Εμείς πάντως προσπαθούμε να τους φτιάξουμε τη διάθεση φτιάχνοντας «super» το καφεδάκι τους!

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος;

Μόνο τις ώρες που είναι κλειστό το μαγαζί. Και τότε επιλέγω να πάω βόλτα με τον σκύλο μου.

Τελικά ο πελάτης έχει πάντα δίκιο;

Στους χώρους εστίασης η ποιοτική και χαμογελαστή εξυπηρέτηση είναι το Α και το Ω. Είτε ο πελάτης είναι «εύκολος», είτε «δύσκολος». Για εμένα δεν υπάρχει «δίκαιο» και «άδικο»… μόνο η καθημερινή προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των πελατών μας!

Κλεισθένη σε ευχαριστούμε για την όμορφη κουβέντα

Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 39 πατώντας εδώ