Αρχική Σελίδα / Για τον Άνδρα / Auto - Moto / Όποιος νύχτα… οδηγεί!
Όποιος νύχτα… οδηγεί!

Όποιος νύχτα… οδηγεί!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Οι μέρες έχουν ήδη αρχίσει να μικραίνουν και την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω. Αυτό συνεπάγεται περισσότερη νυχτερινή οδήγηση. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τροχαία δυστυχήματα τριπλασιάζονται τη νύχτα και σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο ο κακός φωτισμός και η ελλιπής σήμανση των δρόμων, αλλά και η κούραση του οδηγού, το μάτι που δυσκολεύεται να συγχρονιστεί εύκολα με το σκοτάδι και άλλοι σημαντικοί παράγοντες.

Αν είστε από αυτούς που το να βρίσκεστε στο τιμόνι νυχτερινές ώρες δεν είναι και το καλύτερό σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και κάντε την οδήγησή σας ασφαλέστερη.

  1. Ρυθμίστε τους προβολείς.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι προβολείς στοχεύουν συχνά σε λάθος σημείο από αυτό που χρειάζεται. Ρυθμίστε λοιπόν τα φώτα σας σωστά, ώστε να μην «τυφλώνετε» τους άλλους οδηγούς, αλλά και να οδηγείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

  1. Μην κοιτάτε τα φώτα του απέναντι οχήματος.

Κατά τη νυχτερινή οδήγηση, το ανθρώπινο μάτι εναρμονίζεται με το σκοτεινό εσωτερικό του οχήματος καθώς και με το σκοτάδι που επικρατεί έξω με στόχο την καλύτερη συγκέντρωση. Είναι εύκολο λοιπόν να διαταραχθεί η προσοχή σας αν κοιτάξετε τα φώτα του οδηγού που έρχεται απέναντί σας και να χάσετε τον προσανατολισμό σας.

  1. Σκουπίστε το παρμπρίζ με εφημερίδα.

Η εφημερίδα έχει την ικανότητα να απομακρύνει κάθε είδους δαχτυλιά ή κηλίδα από το τζάμι του παρμπρίζ και βοηθάει στην αποφυγή θολώματος όταν πέσει φως. Αποτελεσματικά είναι επίσης και τα πανάκια μικροϊνών.

  1. Καθαρίστε τους καθρέφτες.

Ένας λερωμένος καθρέφτης είναι το ίδιο επικίνδυνος με ένα λερωμένο παρμπρίζ, αφού μπορεί να αντανακλά και να στρεβλώνει το φως, κάτι που αποσπά την προσοχή του οδηγού. Σε περίπτωση που οι καθρέφτες σας έχουν νυχτερινή ρύθμιση, χρησιμοποιήστε την. Ο καθρέφτης θα σκουρύνει και θα αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε λάμψεις.

  1. Ξεκουράστε τα μάτια σας.

Για να μειώσετε την κούραση των ματιών σας κατά την οδήγηση, κινείστε τα. Μην τα κρατάτε «καρφωμένα» σε ένα σημείο για πολύ ώρα. Ανοιγοκλείστε τα συχνά και ρίξτε βλέμματα δεξιά – αριστερά. Όσο καθαρά τζάμια και καθρέφτες κι αν έχετε, ένα κουρασμένο μάτι δεν μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τον κίνδυνο ή ακόμα και μια απότομη στροφή.

Επηρεάζει τελικά η αλλαγή της χειμερινής ώρας την οδήγηση;

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Βρετανικής Εταιρίας Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, τα τροχαία αυξάνονται κατά την περίοδο αυτή σε ποσοστό περίπου 12% με τον επικεφαλής να αναφέρει χαρακτηριστικά πως… «τα βράδια του Φθινοπώρου που έρχονται ξαφνικά, σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους»!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 40 πατώντας εδώ