Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ιατρικά Θέματα / Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών!
Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών!

Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Της Τσότρα Δόμνας
Πτυχιούχου Οπτικού – Εφαρμόστριας Φακών Επαφής

Εργάζεστε για ώρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή και φεύγετε από το γραφείο με πονοκέφαλο, ξηρά μάτια, θολή όραση και πονόλαιμο;Αν ναι, πιθανότατα πάσχετε από οπτικό σύνδρομο υπολογιστών (Computer Vision Syndrome CVS), μια πάθηση που συμβαίνει σε όσους κοιτάζουν μια οθόνη για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα.

Αν αυτό σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα δεν είστε μόνοι σας, ούτε κάποια μειοψηφία – υπολογίζεται ότι το σύνδρομο επηρεάζει περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν ότι το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών είναι ο «Νο 1 επαγγελματικός κίνδυνος του 21ου αιώνα».

Όμως οι πόνοι στην πλάτη, οι έντονοι πονοκέφαλοι και το αίσθημα δυσφορίας δεν είναι αναπόφευκτες συνέπειες του χρόνου που περνάμε αναγκαστικά μπροστά στην οθόνη – αρκεί να είμαστε απλά πιο προσεκτικοί.

Αν όχι εμείς, τουλάχιστον μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τουλάχιστον τα παιδιά μας.

Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών

Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Τα μάτια δουλεύουν σκληρότερα για να διαβάσουν σε μια οθόνη, γιατί οι εικόνες δημιουργούνται από pixels, μικροσκοπικές κουκίδες που έχουν λαμπρό κέντρο και θολές άκρες –οι τυπωμένες εικόνες και λέξεις, αντίθεα, είναι συμπαγείς και σαφώς καθορισμένες. Τα μάτια μας πρέπει συνεχώς να εστιάζουν, να χαλαρώνουν και να εστιάζουν εκ νέου για να «διαβάσουν» τα pixels, διαδικασία που κουράζει τους μύες.

Ο «χρυσός» κανόνας 20-20-20

Για κάθε 20 λεπτά μπροστά στην οθόνη, κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων και εστιάστε σε ένα σημείο 20 πόδια (περίπου 6 μέτρα) από την οθόνη. Όταν κοιτάμε μια οθόνη, δεν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας όσο συνήθως: κάνοντάς το συνειδητά, μπορείτε να υγράνετε καλύτερα τα μάτια σας και να μειώσετε τον ερεθισμό. Ο καλός φωτισμός του χώρου βοηθάει επίσης, ενώ αν φοράτε γυαλιά επιλέξτε φακούς που μειώνουν τις αντανακλάσεις.

Η σωστή θέση μπροστά από την οθόνη

Το πώς θα καθίσετε και η βέλτιστη απόσταση για ανάγνωση, είναι μάλλον υποκειμενική. Είναι πάντως πιο άνετο να κοιτάζετε προς τα κάτω σε μια οθόνη, οπότε κρατήστε τη δική σας 15 έως 20 μοίρες κάτω από το επίπεδο των ματιών, σε ύψος περίπου 10 – 13cm, μετρώντας από το κέντρο της οθόνης. Η οθόνη θα πρέπει να είναι 46-66 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σας διότι αν είναι πιο κοντά τα μάτια σας θα πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ σκληρά για να εστιάσουν. Καθίστε σε μια καρέκλα ανατομική, ώστε να έχετε σωστή υποστήριξη στη μέση και την πλάτης και να μπορείτε να κάθεστε με τα πέλματα επίπεδα στο πάτωμα.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε όλο το τεύχος 21 πατώντας εδώ