Αρχική Σελίδα / Υγεία / Όραση & Εγκυμοσύνη!
Όραση & Εγκυμοσύνη!

Όραση & Εγκυμοσύνη!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά όπως είναι γνωστό κατά τη διάρκειά της συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα της εγκυμονούσας. Αλλαγές, που εκτός των άλλων, ενδέχεται να επηρεάσουν τα μάτια και την όραση.

Τι συμβαίνει στα μάτια

Το δάκρυ, ο κερατοειδής χιτώνας, ο επιπεφυκότας, καθώς και το εσωτερικό των ματιών περιέχουν στη σύστασή τους υψηλό ποσοστό νερού. Έτσι, δεν μας εκπλήσσει ότι οι αλλαγές στο ισοζύγιο του νερού στο σώμα της εγκυμονούσας επηρεάζουν την όραση. Επιπλέον, η ικανότητα εστίασης καθώς και η ευαισθησία στο φως αυξομειώνονται ενώ και οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών ενδέχεται να προκαλέσουν προσωρινά διάφορες παθήσεις που απαιτούν προσοχή. Τέλος, συχνή είναι η διαφοροποίηση στη συνταγή των γυαλιών για τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό και η αλλαγή στην εφαρμογή των φακών επαφής.

Αναλυτικότερα λοιπόν κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να συμβούν τα εξής:

  1. Αλλαγή στη διαθλαστική διόρθωση. Η κατακράτησης υγρών στους υποχιτώνες του κερατοειδούς έχει ως συνέπεια οι εγκυμονούσες να μη βλέπουν και τόσο καθαρά με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους.
  2. Ξηροφθαλμία. Οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών στην εγκυμοσύνη, επιφέρουν αλλαγές στην ποσότητα και την ποιότητα των δακρύων, με αποτέλεσμα αρκετές εγκυμονούσες να παραπονιούνται ότι έχουν την αίσθηση άμμου στα μάτια. Όσες χρησιμοποιούν φακούς επαφής, καλό είναι να ελαττώσουν τις ώρες που τους φορούν και να τους αντικαταστήσουν με τα γυαλιά.
  3. Πρήξιμο στα κάτω βλέφαρα. Αποτελεί μία ακόμη παρενέργεια λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων. Μειώνοντας την κατανάλωση καφεΐνης και αλατιού το οίδημα υποχωρεί.
  4. Ημικρανίες. Αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη, προκαλώντας ευαισθησία στο έντονο φως.
  5. Υψηλή αρτηριακή πίεση. Κατά το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σε κάποιες γυναίκες θαμπώνει η όραση, ενώ όλες βλέπουν μαύρα στίγματα. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι όταν η πίεση κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση ή και σε αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
  6. Διαβήτης. Οι γυναίκες που έχουν διαβήτη και όσες απέκτησαν διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, οφείλουν να παρακολουθούνται τακτικά. Ο διαβήτης μπορεί να επιφέρει δραστική μείωση της οπτικής οξύτητας, θάμπωμα, αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ή και οίδημα της ωχράς κηλίδας
  7. Προϋπάρχον Γλαύκωμα. Απαιτείται μεγάλη προσοχή, όταν ακολουθείται αντιγλαυκωματική αγωγή, λόγω της υψηλής ενδοφθάλμιας πιέσεως.