Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Παιδί - Εκπαίδευση / Το παιδί μου αρνείται να φάει στον παιδικό!
Το παιδί μου αρνείται να φάει στον παιδικό!

Το παιδί μου αρνείται να φάει στον παιδικό!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι η άρνηση των παιδιών τους να φάνε, όταν βρίσκονται στον παιδικό σταθμό. Η άρνηση φαγητού είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο κυρίως κατά τη φάση προσαρμογής στον παιδικό σταθμό. Πολύ συχνά συνδέεται με το άγχος αποχωρισμού και μπορεί να κρατήσει από λίγες ημέρες μέχρι αρκετούς μήνες. Τις περισσότερες φορές προϊόντος του χρόνου και καθώς το παιδί εντάσσεται στο σχολικό περιβάλλον, η άρνηση αυτή προοδευτικά υποχωρεί, ενώ δεν είναι σπάνιο τα παιδιά παρακινούμενα από τους συμμαθητές τους να δοκιμάζουν φαγητά που μπορεί να απέφευγαν στο σπίτι.

Το πιο σημαντικό λοιπόν για τους γονείς  είναι να μην πανικοβάλλονται. Ορισμένα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συνηθίσουν τη νέα κατάσταση και επομένως επιβάλλεται να επιδειχθεί υπομονή για όσο καιρό διαρκεί αυτή η μεταβατική διαδικασία. Ο πανικός που συχνά προκαλείται στους γονείς εξαιτίας της άρνησης φαγητού και η συνακόλουθη πίεση προς το παιδί έχουν κατά κανόνα τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πιέζοντας το παιδί να φάει του προκαλούμε ακουσίως έντονο άγχος και κατά συνέπεια αυτό μπορεί να αρνηθεί να υπακούσει στις επιταγές μας.

Πολλά παιδιά καταλαβαίνοντας το άγχος των γονιών τους, χρησιμοποιούν το φαγητό ως ψυχολογικό παιχνίδι, για να τους κάνουν να νιώσουν ενοχές. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να συνεργάζονται με τον παιδικό σταθμό πάνω σε αυτό το θέμα, ώστε να υιοθετηθεί μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα, αν αισθάνεστε ότι το παιδί πιέζεται, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το προσωπικό ζητώντας μεγαλύτερη υποστήριξη εκ μέρους του. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι γονείς οφείλουν να ελέγξουν την ποιότητα (αλλά και την ποσότητα) των παρεχόμενων γευμάτων.

Τα γεύματα του σταθμού πρέπει να περιλαμβάνουν τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας και να χαρακτηρίζονται από ποικιλία τόσο στο είδος (λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια, κρέας, ψάρι, φρούτα), όσο και στις γεύσεις. Τέλος, επειδή σημασία δεν έχει μόνο τι τρώνε τα παιδιά αλλά και πώς το τρώνε, καλό είναι οι γονείς να επισκεφτούν τον παιδικό σταθμό την ώρα του γεύματος, για να διαπιστώσουν αν τα παιδιά κάθονται στο τραπέζι και γενικά αν τηρούνται οι σωστοί κανόνες σερβιρίσματος και υγιεινής.

Οι έξυπνες λύσεις:

Μην δείχνετε στο παιδί ότι ανησυχείτε για το πόσο και τι έφαγε στο σταθμό.

Συμβουλευτείτε την καρτέλα του παιδιού, όπου αναγράφεται αναλυτικά ό,τι και όσο έφαγε, έτσι ώστε να μπορέσετε να ρυθμίσετε τα γεύματα που θα ακολουθήσουν στο σπίτι, συμπληρώνοντας τις διατροφικές ελλείψεις.

Ενθαρρύνετέ το να τρώει στο σπίτι μόνο του Αν ταΐζετε το παιδί στο σπίτι είναι πολύ πιθανό να αρνείται να φάει στο σταθμό μόνο του.

Αποφύγετε να παίρνετε το παιδί πιο νωρίς από το σταθμό προκειμένου να τρώει σπίτι. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να μην τρώει.

Προσπαθήστε να συμμετέχει ενεργά το παιδί σας, στην προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι, για να έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα και την επεξεργασία τους.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε όλο το τεύχος SPECIAL EDIDTION ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2016, πατώντας εδώ