Αρχική Σελίδα / Τεχνολογία / ΠΑΙΔΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Κάντε την φίλο κι όχι εχθρό!
ΠΑΙΔΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Κάντε την φίλο κι όχι εχθρό!

ΠΑΙΔΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Κάντε την φίλο κι όχι εχθρό!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Στη σημερινή εποχή, η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και σίγουρα αναπόφευκτη, γιατί είναι παντού! Τα παιδιά εξαρτώνται από αυτήν για την εκπαίδευσή τους, για την ψυχαγωγία τους, τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις, κ.α..

Κάντε την φίλο!

Είναι απόλυτα κατανοητό να σας είναι δύσκολο να βρείτε την ισορροπία, όταν το παιδί σας θέλει να ασχολείται συνέχεια με διαδικτυακά παιχνίδια, κοινωνικά δίκτυα, Facebook κτλ., καθώς η δική σας γενιά μεγάλωσε εντελώς διαφορετικά. Υπάρχουν όμως τρόποι να διαχειριστείτε την διαδικτυακή ζωή του παιδιού σας και να την κάνετε πιο φιλική προς αυτό.

  1. Μίμηση

Τα παιδιά συνηθίζουν να μιμούνται τους γονείς, οπότε δείξτε τους τον σωστό τρόπο να χειρίζονται την τεχνολογία, κυρίως όσον αφορά τις ώρες και τον χρόνο παραμονής στο διαδίκτυο.

  1. Αξιολόγηση

Κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες σύμφωνα με την ηλικία του ή τις δραστηριότητές του. Αξιολογήστε σωστά και θέστε τα αντίστοιχα όρια.

  1. Αλληλεπιδράστε

Μιλήστε με το παιδί σας, ακόμα κι αν αυτό ασχολείται με την ηλεκτρονική συσκευή. Δείξτε του ότι δε χρειάζεται να αποσπάται από το περιβάλλον ακόμα κι όταν είναι στο internet.

  1. Κανόνες

Βάλτε τους δικούς σας κανόνες όσον αφορά στο πού θα βρίσκονται τα κινητά. Για παράδειγμα, μην τα επιτρέπετε την ώρα του φαγητού ή στην βόλτα.

  1. Επιβράβευση

Είναι λάθος να επιβραβεύεται ένα παιδί για κάτι καλό που κάνει με το να πάρει 2 ώρες το κινητό. Θα νιώσει πως είναι σπουδαίο βραβείο και αυτό από μόνο του είναι λάθος.

  1. Ενδιαφερθείτε

Ρωτήστε τα παιδιά σας για το ποιες σελίδες επισκέφθηκαν, αν βρήκαν κάτι ενδιαφέρον, τι τους αρέσει πιο πολύ.

  1. Διαχωρισμός

Δεν είναι το ίδιο να παίζει ένα παιχνίδι στο internet, από το να μιλάει με αγνώστους ή φίλους στο skype ή σε chatrooms. Οι κίνδυνοι είναι αμέτρητοι και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Image result for ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το πιο σημαντικό από όλα…

Είναι να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την προσωπική επαφή με φίλους, από την ενασχόληση με δραστηριότητες ή αθλήματα και φυσικά να μην λαμβάνει την τεχνολογία ως κάτι που χωρίς αυτό, δεν μπορεί να περάσει καλά.

Πόση ώρα μπορούν τα παιδιά να ασχολούνται με ηλεκτρονικές συσκευές;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και τις νέες οδηγίες που εξέδωσε σχετικά με την σωστή χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, έχουμε τα εξής στοιχεία:

  • Βρέφη έως 18 μηνών δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με ηλεκτρονικές συσκευές γιατί είναι εντελώς αχρείαστο. Δεν τους προσφέρει τίποτα και είναι σημαντικότερο να ασχολείστε εσείς με το βρέφος, παρά να κοιτάει μια οθόνη.
  • Παιδιά 2 έως 8 ετών, δεν θα πρέπει να ασχολούνται για παραπάνω από 1 ώρα κι αυτό σύμφωνα πάντα με τα όρια που εσείς έχετε θέσει.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος ΠΑΙΔΙ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2019 πατώντας εδώ